صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی/ 1111 1394/06/29
سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی گزارشی از جلسه امروز کمیسیون با حضور یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری خانه ملت، سیدحسین نقوی حسینی با بیان اینکه یوکیو آمانو، همراه با چهار نفر از همکارانش در آژانس، در معیت آقایان قشقاوی، کمالوندی، سفیر ایران در آژانس و آقای شیخ الاسلامی میهمان کمیسیون بودند، اظهار داشت: در این جلسه ابتدا زاکانی رئیس کمیسیون درباره نقش مجلس شورای اسلامی و کمیسیون برجام در بررسی برجام توضیح داد.
نماینده مردم ورامین و پیشوا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وی بخشی از دلنگرانی ملت ایران را از عملکرد آژانس و اجرا نشدن تعهدات آژانس ارائه کرد، از جمله اینکه در شرایطی که ملت ایران به شدت به رادیوداروها نیاز داشت و هزاران بیمار خاص و سرطانی به رادیوداروها نیاز داشتند ولی آژانس مانع از آن شد که مردم ما به آنها دسترسی پیدا کنند، یا وقتی که رآکتور تهران به غنی سازی 20 درصد نیاز داشت، آژانس کمکی به ایران نکرد.
وی اظهار داشت: در ادامه جلسه، آمانو عنوان کرد که افتخار پیدا کرده که در مجلس شورای اسلامی حضور یابد تا درباره این موضوع مهم با هم گفتگو کنیم. قبل از این با آقایان روحانی، ظریف و صالحی گفتگوهای زیادی انجام داده است.
سخنگوی کمیسیون برجام افزود: آمانو گفت که از سال 2009 که مدیرکل آژانس شدم، اولویت اصلی من حل دیپلماتیک مسئله هستهای ایران بود، شش سال گذشت و تلاشها دارد به نتیجه می رسد و ایران در حال اعتماد سازی در جامعه جهانی است.
حسینی نقوی به نقل از آمانو گفت: وی تأکید داشت که آژانس یک سازمان مستقل و فنی است و روابط آژانس با ایران، از دهه هفتاد تاکنون بوده است و در چارچوب مقررات آژانس با هم کار کردهایم؛ شورای حکام اینجانب را مسئول اجرایی برجام و راستیآزماییهای آژانس در این زمینه کرد و امیدواریم زمینه اجرای برجام را به خوبی فراهم کنیم؛ ما با ایران بر سر یک نقشه راه به توافق رسیدیم و در این مسیر قدمهای چشمگیری برداشتهایم و براساس جدول زمانبندی خودش تا پایان سال به نتیجه میرسد (پایان سال میلادی).
«رعایت مسائل محرمانه در آژانس»
سخنگوی کمیسیون برجام افزود: آمانو همچنین تاکید داشت که ما مسئله محرمانه بودن را رعایت و از همه اطلاعات حفاظت میکنیم و حفاظت از این اطلاعات جزو برنامههای ماست؛ طبق برجام ایران خود داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا میکند که کمک بزرگی به اثبات صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای ایران است.
نقوی حسینی در ادامه اظهار داشت: آمانو گفت که 120 کشور در دنیا پروتکل را اجرا میکنند، ایران هم مانند همان کشورها، پروتکل را اجرا میکند، آژانس یک نهاد مستقل، فنی و کاملا بیطرف و به NPT متعهد است و تلاش میکنیم اعتماد جهان به فعالیت هستهای ایران را جلب کنیم.
وی افزود: آمانو گفت که مباحثی هم مطرح شد که باید کوتاه پاسخ دهم، آژانس میخواست سوخت 20 درصد را به ایران بدهد ولی توافق حاصل نشد، در این خصوص کشورهای دیگری بود که مخالفت کردند و تقصیر آژانس نبود.
پس از بیانات آمانو، آقایان نجابت، نقوی حسینی، بروجردی، احمدی، بذرپاش، زاهدی و ابوترابیفرد اظهار نظر و طرح سؤال کردند.
«آژانس در ترور دانشمندان هستهای دخالتی نداشت»
سخنگوی کمیسیون برجام اظهار داشت: عمدهترین مطالب مطرح شده ازجانب همکاران عبارت بود از علت بیاعتمادی ملت ایران به آژانس، علت لاینحل ماندن PMD، سایه انداختن دیوار بیاعتمادی بین ایران و امریکا بر روابط ایران و آژانس، علت لو رفتن اطلاعات محرمانهای که در اختیار آژانس بوده است و هزینههای جانی که ملت ما دادند و جمعی از دانشمندان ما به شهادت رسیدهاند، بیاعتمادی جامعه دانشگاهی به آژانس به خاطر ترور دانشمندان ایرانی وتعارض بین بیانیههای مختلف آژانس طی دو دهه اخیر.
آمانو در پاسخ گفت: من یک دیپلماتم ولی از حرفهای شما ناراحت نشدم و خوشحالم و بهتر میتوانم شما را درک کنم. سعی می کنم به تمام سؤالات پاسخ دهم. مسئله ترور دانشمندان به طور مکرر تکرار شد. باید بگویم هیچ دخالتی از آژانس در این مورد وجود نداشته و صریحا میگویم هیچ ارتباطی با آژانس نداشته است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: در اساسنامه و شورای حکام جایی برای ترور دانشمندان وجود ندارد و اعمال ترور هم وجود ندارد. فقط راستیآزمایی وظیفه ماست. قبلا هم گفتم اگر شما اطلاعات مستندی در این زمینه دارید به ما نشان دهید تا پیگیری کنیم ولی چیزی به ما داده نشد. اطمینان میدهم که ما و آژانس هرگز به دنبال چنین چیزهایی نیستیم.
«حفاظت از اطلاعات محرمانه»
آمانو همچنین تأکید کرد: حفاظت از اطلاعات در آژانس دارای رژیم مشخصی است و همه آن را مهمترین وظیفه آژانس میدانیم. من ادعا نمیکنم در این زمینه 100 درصد دقیق هستیم ولی در دوران ریاست من مشکلی نبوده است. شاید مدیران ارشدی مشکلاتی هم داشتهاند ولی من برخورد میکنم. افشای اطلاعات ممکن است از کانال های دیگری باشد، نباید قضاوت عجولانه کنیم. کانالهای دیگری هم برای لو رفتن اطلاعات هست. در عین حال وظیفه داریم اطلاعات ضروری را به اعضا بدهیم یا به شورای حاکم گزارش محرمانه برای همه کشورها ارسال میشود نه کشور خاصی. ما طبق برنامه فعلی، تا پایان سال میلادی جدید کار را به نتیجه میرسانیم.
«مخالفت آژانس با ترور هستهای»
وی گفت: رویکرد و ساختار قبلی در زمان جلیلی ما را به هم نزدیک کرد و همان رویکرد ما را به این نقشه راه میرساند.
نقوی حسینی در تشریح جلسه اظهار داشت: آمانو همچنین گفت که همکاریهای فنی بین ایران و آژانس قابل اجراست. ما معتقدیم انرژی اتمی باید در اختیار بشر باشد و همکاری های مفید بین ما و ایران باید انجام شود. مهمترین مسئلهای که باید مطرح کنیم ما با تروریسم مخالفیم بهویژه ترور دانشمندان و ما مصر بر حفظ و امنیت اطلاعات هستیم و پس از توافق، همکاریهای گستردهای خواهیم داشت و باز هم باید با هم بنشینیم و گفتگو کنیم و بیشتر به هم نزدیک شویم.
«لغو تحریم بستگی به همکاری ایران و آژانس دارد»
سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس گفت: آمانو در پاسخ به این سؤال که راستیآزمایی که شرط لغو تحریمهاست، تا چه تاریخی انجام خواهد شد، اظهار داشت بستگی به همکاری ایران با آژانس و اجرای تعهدات ایران دارد.
همچنین آمانو در پاسخ به این سؤال که چرا کشوری مثل رژیم صهیونیستی که عضو آژانس نیست، همه کار میکند و کسی با او کاری ندارد ولی ایران که عضو آژانس است با این همه مانع و مشکل روبهروست گفت: این سؤال سختی است که من قادر به پاسخ به آن نیستم.
وی در پاسخ به این سؤال که شما گفتید ایران اخیرا فعالیت هستهای در مریوان داشته است میشود در این زمینه توضیح دهید که فعالیت مذکور چه بوده است، گفت: به ما اطلاعاتی داده شده است و ما از شما گزارش خواستیم اما پاسخی دریافت نشده، ما اطلاعات خود را بررسی میکنیم و بعد نتیجهگیری را بعد از توضیح شما میگیریم که توضیحی داده نشد.
در پایان علیرضا زاکانی گفت: از آژانس پنج درخواست داریم، اولا با فناوری هستهای ایران برخورد فنی و علمی شود، همچنین پرونده مسائل گذشته که سیاسی باز است بسته شود و نیز دستاوردها و اطلاعات و امانتداری آژانس در مورد ایران رعایت شود.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آژانس برای پیشرفت و توسعه انرژی هستهای به ایران کمک کند و همچنین خلع سلاح کشتار جمعی در کل جهان و تلاش در جهت نابودی این گونه سلاحها و خاورمیانه عاری از سلاح هستهای عملی شود.
∎