شناسهٔ خبر: 7778200 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

روایت یک شاهد عینی از حادثه مکه

رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که در زمان وقوع حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام در صحنه حضور داشته و شاهد اتفاقات قبل و بعد از حادثه سقوط جرثقیل و واکنش مقامات عربستان بوده است، طی یادداشتی روایتی را در این زمینه نقل کرده است.

صاحب‌خبر -

رئیس شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که در زمان وقوع حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام در صحنه حضور داشته و شاهد اتفاقات قبل و بعد از حادثه سقوط جرثقیل و واکنش مقامات عربستان بوده است، طی یادداشتی روایتی را در این زمینه نقل کرده است.

به گزارش جماران، متن یادداشت سیدمصطفی میرسلیم که سایت «مرکز اسناد انقلاب اسلامی» آن را منتشر کرده است، در پی می‌آید:

«مراسم حج بزرگ‌ترین تجمع عبادی مسلمانان است که همه‌ساله در ایام مشخص در مکه مکرمه با حضور مسلمانانی از تقریبا تمام کشورهای اسلامی و کشورهایی که مسلمانان در آنجا حضور دارند برپا می‌شود. دولت عربستان برای رفاه حجاج در سال‌های اخیر اقدامات مهمی انجام داده است از جمله توسعه حرمین شریفین در مکه و مدینه.

این اقدامات توسعه‌ای بسیار گسترده که به لحاظ ماهیت قطعا قابل نقد است و چه بهتر که با مشورت سایر کشورهای اسلامی مثلا در چارچوب مصوبات سازمان اجلاس اسلامی انجام می‌گرفت تا هویت حرمین حفظ می‌شد،‌ دولت عربستان را وادار به استفاده از پیمانکاران متعدد کرده که اغلب با شتاب ناگزیرند فعالیت‌های مختلف ساختمانی انجام دهند، بنابراین شاهد علم‌شدن ده‌ها دکل جرثقیل ثابت و متحرک در حرمین یا در پیرامون متصل بدان است.

این دکل‌ها و اساسا کارگاه‌های عمرانی‌، هم خطر و هم مزاحمت برای جمعیت نزدیک دو میلیونی حجاج محسوب می‌شود. خطر آن به لحاظ افتادن مصالح در محدوده شعاع عملکرد جرثقیل است و مزاحمت آن به لحاظ ایجاد مضیقه برای انبوه جمعیت حجاج در حال رفت و آمد است. بهترین راه، برچیدن این دکل‌ها و در صورت عدم امکانِ برچینی‌، مهار کردن و تعطیل نمودن آنها در ایام حج است.

بی توجهی دولت عربستان به این نکته مهم و عدم استفاده از اطلاعات هواشناسی موجب شد که امسال، براثر طوفان، یکی از جرثقیل‌های متحرک که کاملا امکان جابه‌جایی و دور کردن از حرم را داشت‌، واژگون شود و تا کنون جان 108 نفر از حجاج را بگیرد و وضع نزدیک به ٢٣٨ نفراز مجروحان نیز بدون نگرانی نیست.

نکته بسیار حیاتی دیگر عدم آمادگی مأموران امداد و نجات در هنگام حوادث غیرمترقبه است که ساعتی پس از وقوع حادثه بدون آمادگی لازم وارد حرم شدند و تا آن موقع خود حجاج به امدادرسانی مشغول بودند.

پادشاه عربستان دیروز بازدیدی از محل وقوع حادثه نمودند و از بعضی حجاج مجروح نیز عیادت کردند. اینها ممکن است التیام مختصری برای عزاداران و مجروحان باشد ولی مسئولیت دولت عربستان درباره عدم نظارت بر کارگاه‌های فعال در ایام حج و عدم استفاده از اطلاعات هواشناسی به‌ویژه در هنگام انقلاب پاییزی و عدم آمادگی برای سازماندهی فوری به امداد و نجات بعد از وقوع حادثه غیر قابل انکار است و الا اصل خدمت به حجاج زیر سؤال می‌رود.»