شناسهٔ خبر: 7710755 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آرمان امروز | لینک خبر

108 زائر خانه‌خدا، قربانی‌سقوط‌جرثقيل

آرمان – سندوس محمدي: سقوط جرثقيل در اثر باد شديد در كنار مقام ابراهيم در مكه كه با مرگ 108 زائر و مجروح شدن 238 نفر همراه بود، نگاه‌هاي جهانيان را به سمت كشور عربستان بازگرداند. در اين حادثه 32 زائر ايراني مجروح و يك زائر ديگر هم فوت كرد تا ايران هم مانند ديگر كشورها درگير اين مساله شود. اظهارنظرها و پيام‌هاي مختلفي در اين مورد در كشور ما صورت گرفت كه شايد بتوان اظهارنظر رئيس‌جمهور را كه اين حادثه را موجب تألم امت اسلامي دانست، از مهم‌ترين‌ آنها دانست.

صاحب‌خبر -
ساعت 5 بعد از ظهر روز جمعه طوفان بسيار شديدي كه با سرعت ۸۵ كيلومتر در ساعت مي‌وزيد، باعث سقوط يك جرثقيل كنار مقام ابراهيم شد. تا به اين لحظه مقامات عربستاني آمار ۱۰۸ كشته را اعلام كرده‌اند، اما به نظر مي‌رسد با توجه به حادثه‌اي كه در مسجدالحرام رخ داد، كشته‌ها به ۱۵۰ نفر هم برسند؛ اغلب اين افراد هندي، پاكستاني و اندونزيايي بودند. در اين حادثه يك زائر ايراني فوت كرد و 32 زائر ايراني هم مجروح شدند. تا پيش از حادثه شب گذشته، مقامات سعودي ۹سال توانستند حج را بدون هيچ مشكلي برگزار كنند اما طوفان و باران شديد عصر ديروز، ركورد سعودي‌ها را در بي‌حادثه برگزار كردن حج تمتع، به‌هم زد. تا پيش از سال ۲۰۰۶، هر دو سه سال يك‌بار، حج تمتع با حادثه بزرگي همراه بوده است. 
 حادثه‌اي كه سر درازي دارد
9سال قبل در تاريخ دوازدهم ژانويه 2006 حادثه‌ دردناك ديگري در مكه و روي پل جمارات روي داد و 340 نفر به سبب ازدحام و ترس ناگهاني و در نتيجه از كنترل خارج شدن جمعيت، كشته شدند و اين حادثه 290 نفر نيز مجروح بر جاي گذاشت. در اين سال بيش از 5/2 ميليون نفر از مسلمانان سراسر جهان براي انجام فريضه حج به عربستان سفر كرده بودند و پس از اين حادثه، پل جمارات، در و ستون‌هايي كه نماد شيطان هستند تخريب و از نوبازسازي شدند و يك پل چند طبقه با چندين ستون جاي آن را گرفت. اما بزرگ‌ترين فاجعه تاريخ در طول ايام حج در دوم جولاي سال 1990 روي داد كه از كنترل خارج شدن جمعيت در تونل پياده‌روي منتهي به مكه به حادثه دردناك كشته شدن 1426 نفر انجاميد. در يك ساله اخير هم اين دومين خاطره بد از عربستان براي كشور ما بود. حدود شش ماه قبل بود كه خبر تعرض به دو نوجوان ايراني در فرودگاه جده سر و صداي زيادي به پا كرد و اعتراضات زيادي را برانگيخت.  
 هماهنگي خوب بين سازمان‌هاي ايراني 
از همان ساعات آغازين روي دادن اين حادثه، در كشور ما اظهارنظرهاي مختلفي درباره آن صورت گرفت. رئيس سازمان حج و زيارت گفت: «يكي از مهم‌ترين علل پايين بودن آمار حادثه‌ديدگان ايراني، محروم شدن زائران ايراني در ساعات اوليه بامداد است، در حالي كه اين اتفاق در نزديك زمان نماز مغرب و عشا رخ داده است.» سعيد اوحدي خاطرنشان كرد: «در پي حادثه سقوط بالابر همچنين برق سه هتل ايراني مجاور مسجدالحرام قطع شد كه با هماهنگي‌هاي لازم پس از چند ساعت اين مشكل رفع شد.» به گزارش ايلنا، او با تاكيد بر اينكه عمده فعاليت‌هاي امدادي و مداواي زائران ايراني در مراكز درماني ايراني در مكه به انجام رسيده، گفت: «اكنون 200 پزشك متخصص، كمك پزشك و كادر پزشكي از ايران در مكه براي زائران هموطن ارائه خدمت مي‌كنند.» معاون امور كنسولي و پارلماني وزارت امور خارجه هم در اين باره گفت: در حال حاضر براي پيگيري وضعيت زائران ايراني مجروح شده در مكه بين وزارت خارجه، وزارت بهداشت و سازمان حج و زيارت هماهنگي‌هاي خوبي وجود دارد. به گزارش ايسنا، حسن قشقاوي اظهار كرد: اطلاع‌رساني دقيق در اين خصوص توسط سازمان حج و زيارت از همان ابتداي اين حادثه تلخ صورت گرفت و مسئولان ايراني و همچنين سازمان حج و زيارت اقدامات سازنده خود را با همكاري همه دستگاه‌هاي مستقر در آنجا از جمله كنسولگري ايران در جده براي پيگيري وضعيت زائران ايراني انجام دادند. 
 حال زائران ايراني خوب است
روز گذشته رئيس مركز پزشكي حج و زيارت جمعيت هلال‌احمر با اعلام آخرين وضعيت حادثه‌‌ديدگان سقوط جرثقيل در مسجد الحرام، اعلام كرد: «حال همه زائران ايراني حادثه‌‌ديده، جز چهار تن كه نياز به عمل جراحي داشتند، خوب بوده و تا امروز عصر مرخص مي‌شوند.» به گزارش ايلنا، سيدعلي مرعشي با اعلام اينكه همه زائران ايراني به‌جز چهار تن به بيمارستان هلال‌احمر ايران منتقل شده‌اند، گفت: «از آنجا كه حجم زائران مصدوم ساير كشورها بسيار زياد بود، لذا هلال‌احمر ايران مصدومان را به بيمارستان خود منتقل كرده و تنها چهار تن از زائران كه نياز به مداخلات جراحي داشتند، در بيمارستان سعودي تحت درمان قرار گرفتند.» قبل از آن هم رئيس جمعيت هلال احمر گفته بود: «در تماسي كه با وزير بهداشت داشتيم، بنا شد زائراني را كه قابل انتقال هستند به سرعت منتقل كنيم تا درمان بهتري به آنها ارائه شود. بنابراين ما تمام توان خود را براي مراقبت از مجروحان ايراني انجام مي‌دهيم تا آنها را براي ادامه حج آماده كنيم، اما آنهايي كه مجروحيت‌شان شديدتر است را به داخل منتقل مي‌كنيم.» به گزارش ايسنا، اميرمحسن ضيايي درباره اعلام آمادگي وزارت بهداشت براي كمك به مجروحان اين حادثه گفت: «ما در حال حاضر در حال دريافت اطلاعات هستيم و طبيعي است كه در ارتباط مستقيم با وزارت بهداشت خواهيم بود و اگر لازم باشد حتما از امكانات آنها استفاده مي‌كنيم تا افراد را به ادامه اعمال برسانيم.» با وجودي كه رئيس جمعيت هلال احمر از امكان بازگشت زائراني كه وضعيت‌شان بد است به كشور سخن گفته بود ولي وزير بهداشت با بيان اينكه حال مصدومان ايراني حادثه روز جمعه مكه خوب است، گفت: نيازي به انتقال اين افراد به كشور براي ادامه مداوا نيست و مي‌توانند اعمال حج‌شان را در سلامت كامل انجام دهند. سيدحسن قاضي‌زاده هاشمي افزود: همه اقداماتي كه نياز بوده است از نظر پزشكي در دوره نقاهت مصدومان انجام شود، انجام گرفته يا درحال انجام است. او افزود: در همان ساعات اوليه به وزارت امور خارجه و سفير ايران در عربستان اعلام كرديم كه هم تيمي فني و هم تيم بيمارستاني براي پذيرش مصدومان آماده پرواز هستند. به گزارش ايرنا، او با بي‌سابقه خواندن طوفان و بارندگي اخير در مكه گفت: در تماسي هم كه با وزراي سه كشور اندونزي، پاكستان و هند داشتيم با ابراز تسليت اعلام كرديم؛ براي هرگونه كمك و ارائه خدمات پزشكي آماده‌ايم. 
 لزوم تجديدنظر در اداره شهر مكه
يك عضو فراكسيون حج و زيارت مجلس با اشاره به اينكه اين حادثه يك حادثه تاسف برانگيز بود، به «آرمان» مي‌گويد: حاكمان عربستان سعودي با بي‌توجهي به امنيت زائران باعث آسيب رساندن به آنها شدند. سيدمحمد سادات ابراهيمي با بيان اينكه يكي از اشكالات اساسي كه در مديريت حكام سعودي وجود دارد عدم توجه به قداست و شأن و منزلت خانه خداست، مي‌افزايد: برج‌هاي آسمانخراشي كه در اطراف خانه خدا ايجاد شده‌اند فضاي روحي و معنوي آنجا را تحت الشعاع قرار داده‌اند و هيچ تناسبي با معماري اسلامي ندارند. او تصريح مي‌كند: اتفاقي هم كه افتاد نشان‌دهنده اين است كه حكام سعودي علاوه بر اينكه توجهي به مسائل معماري اسلامي ندارند بلكه نسبت به امنيت آنجا هم بي‌اعتنا هستند. 

 

اسامی مجروحان ایرانی
سازمان حج و زیارت پس از احراز هویت مجروحان ایرانی حادثه سقوط مرگبار جرثقیل در مسجدالحرام، اسامی آنها را اعلام کرد.  براساس اعلام سازمان حج و زیارت، بر اثر سقوط یک دستگاه بالإبر در بخش شرقی مسجدالحرام که به دنبال وقوع طوفان شدید رخ داد، یک زائر ایرانی به نام «سیف ا... اسدی مینا» متولد سال ١٣4٩ از استان همدان و به شماره کاروان ٣٣0٢١ درگذشت و ٢5 زائر ایرانی نیز مجروح شدند.
اسامی مجروحان این حادثه به این شرح است: اکرم فنائی45ساله از استان البرز، فرح نیک اختر 53 ساله از آذربایجان شرقی، علی اکبر عظیمی 50ساله از مازندران، ناهید یلتقیان خیابانی 5٢ ساله، از تهران، زهرا باقریان پیمان 50ساله از تهران،  مهدی بخشایشی 63 ساله از آذربایجان شرقی، فضه شیرزاد 57ساله از مازندران،مصطفی کافی موسوی60ساله،  فاطمه حسین صادقی هرندی 40ساله از اصفهان،  معصومه نجفی 46ساله از تهران، غلامرضا پورحاتمی رشک وستائی 59 ساله از کرمان، گلی کریمی 65ساله از تهران،  مبارک پذیرش 54ساله از مازندران،  فاطمه نظری 57ساله از تهران،  احمد گلبازی 58ساله از تهران، معینه گرامی41ساله از تهران، محمود طاطیان،  محمدرحیم کشاورز 40ساله از فارس، ابراهیم خیری‌زاده60ساله از فارس، علی قنبری و علی گرجی دوتن دیگر از زائران کشورمان هستند که در اثر این حادثه مجروح شده بودند.این زائران پس از انتقال به مرکز درمانی حج و زیارت به صورت سرپایی مداوا شدند که تعدادی از آنها نیز مرخص شده‌اند. عباسعلی زکریای نجف آبادی از کاروان ١٣0٧٨ اصفهان، نرگس کفاشیان بابلی از کاروان ٣0٢٩5 مازندران، فاطمه نصیری از اصفهان و زینب السادات جزا از کاروان ١٧04٣ تهران، مجروحانی هستند که به دلیل جراحات سنگین به بیمارستان نور مکه منتقل شده اند که به گفته رئیس سازمان حج و زیارت بیشترین عارضه آنها شکستگی بوده است.

 

ردیف سال شرح حادثه
1 1979 250 نفر از اعضای یک فرقه مذهبی در عربستان سعودی مسجد بزرگ مکه را فتح کردند. در جریان محاصره دو هفته ای، بیش از 100 شورشی و 127 نفر از نیروهای سعودی کشته شدند.
2 1987 حدود 400 نفر که بیشتر از زائران شیعه ایرانی بودند طی تظاهرات ضد غربی در مکه در درگیری با نیروهای امنیتی عربستان کشته شدند.
3 1989 در جریان انفجار یک بمب در نزدیکی مسجد بزرگ یک زائر کشته و 16 نفر زخمی شدند. عربستان سعودی بعد از این اتفاق 16 خارجی را به جرم دست داشتن در این بمب‌گذاری اعدام کرد.
4 1990 ازدحام و هجوم مردم در یک تونل در مکه منجر به مرگ 1426 زائر شد که بیشتر آنها از اندونزی و ترکیه بودند.
5 1994 ازدحام و فشار بر اثر هجوم مردم در نزدیکی پل جمرات در منا، در شرق مکه، منجر به کشته شدن 270 نفر شد.
6 1997 343 زائر در جریان یک آتش سوزی در یک اردوگاه در منا کشته و 1500 نفر زخمی شدند.
7 1998 هجوم و ازدحام جمعیت در نزدیکی پل جمرات زمانی که مردم در حال عبور از یک زیرگذر بودند 119 نفر را کشت.
8 2001 هجوم و ازدحام جمعیت در نزدیکی پل جمرات 35 نفر را کشت.
9 2003 فشار و ازدحام در نزدیکی پل جمرات 14 نفر را کشت.
10 2004 در نزدیکی پل جمرات در طول مراسم سنگ زدن به شیطان بر اثر ازدحام و فشار جمعیت 251 زائر کشته شدند.
11 2006 در این سال بر اثر هجوم مردم 345 نفر کشته و 600 نفر زخمی شدند. همچنین در این سال 76 نفر بر اثر تخریب یک هتل کشته شدند.
12 2015 براثر طوفان در مکه مکرمه، یکی از بالابرهای اطراف مسجدالحرام سقوط کرد و منجر به مرگ ۱۰8 زائر و 238 مجروح شد.
 

برچسب‌ها: