وی با بیان اینکه قدرت یک کشور، مجموعه ای از قدرت آرمانی، انگیزشی و قدرت مادی آن است، گفت: هیچ کشوری تنها بر پایه قدرت مادی نیست که بتواند حیات پیدا کند. این تصورات که تعداد قایق های توپ دار، قدرت یک کشور را تعیین می کند یا GDP قدرت یک کشور را تعیین می کند؛ مربوط به قرن گذشته است.
ظریف بیان کرد: امروز، قدرت یک ملغمهای از افکار عمومی، تصوراتی که راجع به شما وجود دارد، داستانی که برای دنیا دارید و انگیزشی که در دنیا ایجاد می کنید، است. این ها مجموعه ای از قدرت هستند. لذا، آرمان های ما جزئی از منافع ملی هستند. کسانی که می گویند، آرمان های ملی در تقابل با منافع ملی قرار دارند، در تعریف منافع ملی اشتباه می کنند.
معاون رئیس جمهوری گفت: من با شما می توانم موافق باشم که باید آرمان ها را در چارچوب منافع ملی و با حساب هزینه فایده دنبال کنید؛ کمااینکه سایر منافع ملی را هم با اولویت دنبال کنید. مثلا، یک منفعت ملی شما می تواند تمامیت ارضی باشد، یک منفعت ملی دیگر شما، وضعیت اقتصادی باشد. وقتی که تمامیت ارضی شما در مخاطره است، خیلی نگران وضعیت اقتصادی نیستید. لذا، باید این اولویت ها را در نظر داشته باشید.
وی ادامه داد: به نظر من، رضایت مندی مردم و عزت ملی از بالاترین منافع ملی هستند که باید همواره آن ها را در نظر گرفت و هیچگاه نباید این منافع ملی را فراموش کرد. اما به این معنا نیست که آرمان ها را جزئی از منافع ملی هستند یا در تقابل با آن قرار دارند. آرمان ها در راستای منافع ملی قرار دارند. زمانی می توانید یک حکمرانی خوب داشته باشید که همه این منافع را با هم دیگه در یک کنسرت زیبا پیش ببرید. اما اگر روزی، در این کنسرت تزاحمی پیدا شد، شما مجبورید کوک یک دستگاه را سفت یا شل کنید تا کنسرت به خوبی نواخته شود.