وحیده نرجسی در گفتوگو با ایسنا به جزئیات فرآیند برگزاری این رویداد پرداخت و اظهار کرد: ایدهها در چهار محور کلیدی تولید، برداشت و پس از برداشت، پزشکی و سلامت و گردشگری به دبیرخانه رویداد رسید و در مرحله نخست داوری که توسط تیم کارشناسی انجام شد، ۱۰ ایده به دلیل عدم تطابق با معیارهای مسئلهمحوری، نوآوری یا امکانسنجی اجرایی حذف شدند و ۲۷ ایده به مرحله دوم راه یافتند.
وی گفت: ۱۶ ایده در محور تولید(مدیریت باغ در شرایط اقلیم، کاربرد هوش مصنوعی و انرژی های نو در مدیریت باغ های انار و مدیریت آفات)، ۹ ایده در محور برداشت و پس از برداشت(بسته بندی، تکمیل زنجیره تولید و صنایع تبدیلی انار) و دو ایده در محور گردشگری(گردشگری کشاورزی و تجربهمحور انار) بود.
نرجسی کیفیت داوری مرحله دوم را بالا عنوان و اظهار کرد: این مرحله به صورت ترکیبی حضوری و برخط برگزار شد و هفت داور تخصصی از اساتید دانشگاه، محققین مرکز تحقیقات کشاورزی، کارشناسان جهاد کشاورزی و فعالان صنعت غذا و دارو، ایدهها را بر اساس معیارهای نوآوری، امکانسنجی فنی و اقتصادی، تأثیر بر زنجیره ارزش، پایداری زیستمحیطی و قابلیت تجاریسازی ارزیابی کردند.
وی با اشاره به ۱۰ ایده برتر راهیافته به مرحله نهایی رویداد ملی فناورانه انار ساوه گفت: استفاده از سامانه Zima Smart در مدیریت تنشهای دمایی، آبی و آفات(هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای پایش لحظهای و مدیریت هوشمند باغات انار)، آنتیاکسیدان پوست انار(کارآیی عصاره میکروذرهای پوست انار بر پایداری جوانه ذرت در سرخ کردن عمیق – کاربرد در صنایع غذایی)، کاربرد آب فعالشده پلاسما در افزایش ماندگاری آریل و میوه انار(فناوری نوین ضدمیکروبی برای کاهش ضایعات پس از برداشت)، تولید پوست انار با حفظ ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی به روش خشکیسازی با امواج رادیویی(حفظ حداکثری خواص دارویی با روشی کممصرف و سریع) از جمله ایدههای برتر بود.
دبیر کارگروه اجرایی اولین رویداد ملی فناورانه انار ادامه داد: تولید خوراک دام و طیور فراسودمند و غنیشده از پسماند پوست و تفاله انار با فناوری تخمیر حالت جامد(تبدیل ضایعات به ارزش افزوده در زنجیره دام و طیور)، اثر تیمارهای تابشی UV-C بر تغییرات فیزیکوشیمیایی پس از برداشت سه رقم میوه انار (افزایش ماندگاری و کیفیت میوه با فناوری غیرشیمیایی)، استفاده از پودر انار دانه در تولید کره پسته (غنیسازی طعم و ارزش غذایی در صنایع آجیل و خشکبار)، تولید آنتیاکسیدان طبیعی بر پایه پلیفنولهای انار جهت پایدارسازی و افزایش عمر انبارداری روغن هسته انار و سایر روغنهای خوراکی حساس(جایگزین طبیعی نگهدارندههای شیمیایی)، غنیسازی خاکی و کاهش مصرف آب در باغهای انار به روش شبهگلدانی (مدیریت منابع آب و خاک با رویکرد کشاورزی پایدار و ارزیابی میزان اثربخشی غلظتهای مختلف خاک دیاتومه در مدیریت کرم گلوگاه انار (کنترل بیولوژیک آفات با ماده طبیعی و کمخطر) از دیگر ایدهها بود.
وی با اعلام برنامه دقیق مرحله نهایی گفت: داوری نهایی این ایدهها با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی، مدیرکل دفتر میوههای نیمهگرمسیری، سرمایهگذاران بخش خصوصی، نمایندگان صندوق نوآوری و شکوفایی و مدیران ارشد استانی انجام خواهد شد، و پس از ارائه ۱۰ دقیقهای هر ایده و جلسه پرسش و پاسخ با داوران، سه ایده برتر بر اساس مجموع امتیازات فنی، اقتصادی و اجرایی انتخاب و تقدیر میشوند. اهدای جوایز نقدی، اعطای تسهیلات تجاریسازی و معرفی به سرمایهگذاران از برنامههای جانبی این مرحله است.
وی افزود: این رویداد با مدیریت مشترک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی(پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه)، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ساوه و در محل موسسه آموزش عالی انرژی ساوه برگزار شد و از حمایت سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، دانشکده علوم پزشکی ساوه و اتاق بازرگانی دفتر ساوه برخوردار بود.
سرپرست پردیس تحقیقات و آموزش انار ساوه هدف راهبردی رویداد را ایجاد پل ارتباطی بین ایدهپردازان و سرمایهگذاران عنوان کرد و افزود: ساوه به عنوان قطب تولید انار کشور، سالانه بیش از ۱۰۰ هزار تن انار تولید میکند، اما چالشهایی مانند ضایعات بالا، کمبود فناوری در پس از برداشت، مصرف بالای آب و آفات، ارزش افزوده این محصول را کاهش داده است. این رویداد گامی عملی برای تبدیل دانش به ثروت و تجاریسازی ایدههای کاربردی است.
وی از برنامههای آتی خبر داد وگفت: پس از رویداد، ایده های برتر به مراکز رشد فناور کشاورزی سازمان و ایده های برتر در حوزه فرآوری و صنایع تبدیلی به صاحبان صنایع مرتبط با فرآوری محصولات انار خصوصا در شهر صنعتی کاوه(نارایران و سن ایچ) معرفی میشوند. همچنین، پردیس انار ساوه به عنوان مرکز دائمی نوآوری انار، میزبان رویدادهای سالانه و کارگاههای آموزشی خواهد بود.
نرجسی تصریح کرد: رویداد ملی فناورانه انار ساوه، اولین گام سازمانیافته در سطح ملی برای حل مسئلهمحور چالشهای زنجیره ارزش انار بود و نشان داد که با تلفیق دانش بومی و فناوریهای نوین، میتوان آیندهای پایدار و سودآور برای این محصول استراتژیک رقم زد.
انتهای پیام