شناسهٔ خبر: 75751421 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

گردآورنده کتاب حاج شیخ محمدهادی هادوی؛

کتاب «حاج شیخ محمدهادی هادوی»؛ روایتی مستند از عالمی فراتر از زمان خود

خراسان جنوبی- گردآورنده و تدوینگر کتاب «حاج شیخ محمدهادی هادوی»، از انتشار مجموعه‌ای مستند از اسناد تاریخی و فرهنگی مرتبط با این عالم دینی خبر داد و هدف از انتشار این کتاب را معرفی چهره‌ای اثرگذار و پیشرو در تاریخ اجتماعی خراسان جنوبی عنوان کرد.

صاحب‌خبر -

فاطمه هادوی در حاشیه مراسم رونمایی از این اثر در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بیرجند اظهار کرد: هدف اصلی از انتشار این کتاب، گردآوری و حفظ اسناد تاریخی مرتبط با مرحوم حاج شیخ محمدهادی هادوی بوده است که البته ایشان پدربزرگ من نیز بوده‌اند.

وی با اشاره به اینکه این اسناد از مراکز مختلفی همچون آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی و منابع محلی جمع‌آوری شده است، افزود: بخش عمده‌ای از آنها به دوره‌ای بازمی‌گردد که ایشان حاکم شرع و متولی موقوفات منطقه بودند.

هادوی ادامه داد: این اسناد شامل قراردادها، مکاتبات و نامه‌هایی است که با خط و مُهر مرحوم حاج شیخ هادوی تنظیم شده یا به تأیید او رسیده است و همچنین بخشی از مجموعه به نامه‌های انجمن ولایتی و شکایات مردمی اختصاص دارد که وی در مقام ریاست انجمن به آنها رسیدگی می‌کرد.

این نویسنده درباره شیوه تدوین کتاب توضیح داد: یکی از ویژگی‌های مهم این اثر، بازخوانی کامل اسناد تاریخی است. بسیاری از این دست‌نوشته‌ها به‌دلیل خط حاج شیخ محمد هادی هادوی پیش‌تر خوانده نشده بود حالا در این کتاب، هر سند در یک صفحه منتشر و در صفحه مقابل به‌صورت تایپ‌شده و خوانا بازنویسی شده تا برای پژوهشگران قابل استفاده باشد.

وی ادامه داد: در کنار اسناد، چند مقاله نیز در کتاب گنجانده شده است؛ از جمله مقاله‌ای به قلم خود مرحوم حاج شیخ محمدهادی هادوی و یادداشت‌هایی از چهره‌هایی همچون آقای راشد که درباره ایشان نگاشته‌اند. البته محور اصلی کتاب، اسناد تاریخی و بازخوانی آنهاست.

هادوی با اشاره به مدت زمان تدوین و انتشار کتاب اظهار کرد: فرایند جمع‌آوری و آماده‌سازی کتاب حدود یک سال زمان برد. بیشترین چالش، کنار هم قرار دادن اسناد و بازخوانی دقیق آنها بود البته در مراحل چاپ و نشر با همکاری ناشر انجام شد و در این بخش مشکلی نداشتیم.

وی درباره انگیزه خود از گردآوری این اثر گفت: این کار به قصد بزرگداشت خانوادگی یا کسب امتیاز اجتماعی انجام نشده بلکه هدف من معرفی چهره فرهنگی و مذهبی حاج شیخ محمد هادی هادوی بود که اندیشه‌اش فراتر از زمان خود بوده و می‌تواند برای شناخت هویت فرهنگی مردم این خطه الهام‌بخش باشد.

هادوی با اشاره به ویژگی‌های شخصیتی مرحوم حاج شیخ محمدهادی هادوی افزود: هرچند من پس از درگذشت ایشان متولد شدم، اما از گفت‌وگوهای خانواده همیشه شنیده‌ام که فردی بسیار صادق، بی‌ریا، مدبر و مردم‌دار بوده‌اند. ایشان در زمان خود نگاه اجتماعی و اصلاح‌گرانه داشتند و حتی در تأسیس یکی از نخستین مدارس نوین بیرجند نقش داشتند.

وی خاطرنشان کرد: وقتی برخی از علما با مدارس جدید مخالفت می‌کردند، او برای حمایت از آموزش نوین، فرزندان خود را از مکتب‌خانه طلاب خارج و وارد مدرسه کرد تا عملاً این حرکت را تأیید کند.

هادوی گفت: اگر در آینده بتوانم مقالات منتشرنشده مرحوم حاج شیخ هادوی را که در نشریه حبل‌المتین به آن‌ها اشاره شده، بیابم، قطعاً آن‌ها را نیز منتشر خواهم کرد.

وی افزود: تاکنون در کتابخانه‌های مختلف اثری از آن مقالات پیدا نکرده‌ام، اما همچنان جست‌وجو را ادامه خواهم داد.