شناسهٔ خبر: 75667871 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

در ویژه‌برنامه یوم‌الله «١٣ آبان»

زاکانی: آمریکا جانی است اما حريف ما نمی‌شود/ ۲۳۰۰ واحد بازسازی و ۶۶۰ خانه نوسازی شد

ویژه‌برنامه یوم‌الله «١٣ آبان؛ استقلال، استکبارستیزی و عدالت‌خواهی» با حضور علیرضا زاکانی شهردار تهران در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری آنا، ویژه برنامه یوم الله «١٣ آبان»؛ استقلال، استکبار ستیزی و عدالت خواهی با حضور زاکانی، شهردار تهران در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در این نشست با اشاره به مبانی انقلاب اسلامی گفت: شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» سه رکن اساسی انقلاب بود که هر یک بیانگر جهت‌گیری مشخصی در برابر استبداد، استکبار و سلطه است. وی افزود: «پنج واژه کلیدی آزادی، استقلال، عدالت، معنویت و پیشرفت جوهره انقلاب اسلامی را شکل دادند و الگویی نوین در عرصه جهانی پدید آوردند.»

زاکانی با تأکید بر ماهیت ضد استبدادی انقلاب اسلامی اظهار کرد: انقلاب اسلامی نظام ۲۵۰۰ ساله ستمشاهی را برچید و تسخیر لانه جاسوسی نیز افق مبارزه ملت ایران را به عرصه جهانی گشود. او گفت: «امام خمینی (ره) با تبیین درست مفاهیم آزادی، عدالت و معنویت، اندیشه‌ای نو به جهان عرضه کرد و با شعار "نه شرقی، نه غربی" استقلال ملت‌ها را پایه‌گذاری نمود.»

شهردار تهران انقلاب اسلامی را «قهرمان میدان نظر و عمل» دانست و تصریح کرد: «انقلاب اسلامی مقصد نبود، بلکه آغاز حرکتی برای تحقق تمدن نوین اسلامی است؛ هدفی که رهبر معظم انقلاب نیز بر آن تأکید دارند.»

زاکانی در ادامه بر ضرورت صیانت از آزادی و قانون‌مداری تأکید کرد و گفت: «آزادی بدون التزام به قانون ممکن نیست و نظارت مردم بر مسئولان ضامن قانون‌مداری و پاسخگویی است.»

وی با اشاره به چالش‌های موجود افزود: «در زمینه استقلال فرهنگی و اقتصادی هنوز در آغاز راهیم و بی‌توجهی به این دو عرصه می‌تواند استقلال سیاسی را نیز تضعیف کند. همچنین در عدالت، با وجود تلاش‌ها، هنوز با فقر، فساد و تبعیض مواجهیم و شایسته‌گزینی مهم‌ترین راه تحقق عدالت است.»

زاکانی ایمان و معنویت را رکن قدرت جامعه دانست و گفت: «ایمان انگیزه‌آفرین و منشأ امداد الهی است و بدون آن، جامعه در مسیر پیشرفت شکست می‌خورد.» وی افزود: «پیشرفت واقعی در گرو علم و عمل است و دانشگاه‌ها در این مسیر نقشی برجسته دارند.»

او با اشاره به دشمنی نظام سلطه با انقلاب اسلامی اظهار داشت: «آمریکا و قدرت‌های سلطه‌گر به دلیل تضاد ذاتی با مسیر آگاهی‌بخشی انقلاب اسلامی، همواره تلاش کرده‌اند مانع پیشرفت ما شوند. تجربه دهه ۱۳۹۰ نشان داد اتکا به بیگانگان راه به جایی نمی‌برد و مسیر پیشرفت از استقلال، عدالت، معنویت و علم می‌گذرد.»

زاکانی نظام سلطه جهانی را به «غده سرطانی» تشبیه کرد و گفت: «قدرت‌های سلطه‌گر قرن‌ها از ملت‌ها بهره‌کشی کرده‌اند و امروز با محدود شدن منابع، در مسیر فروپاشی قرار گرفته‌اند. ما برای مقابله با چنین نظامی نیازی به بمب اتم نداریم؛ منطق ما، بمب واقعی ماست.»

وی با اشاره به تحولات منطقه و جهان افزود: «دستاورد عملیات طوفان الاقصی بیدارسازی ملت‌ها درباره فلسطین بود. امروز جهان در حال تحول است و ملت ایران نقشی الهام‌بخش در این روند دارد.»

زاکانی مسیر انقلاب اسلامی را دارای پنج مرحله دانست: «انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن اسلامی» و گفت: «اکنون در گام دوم قرار داریم و مأموریت نسل جدید، تحقق مراحل بعدی است.»

او با اشاره به تجربه برجام تأکید کرد: «در آن تجربه، چارچوب مذاکره را طرف مقابل نوشت، در حالی که باید خودمان چارچوب و هدف را تعیین کنیم. مذاکره واقعی زمانی معنا دارد که با منطق و ابتکار خود وارد شویم.»

زاکانی تصریح کرد: «شرط گفت‌و‌گو با آمریکا، پایان حمایت آن از رژیم صهیونیستی و توقف مداخلات نظامی است؛ اگر آمریکا چنین شروطی را بپذیرد، دیگر آمریکا نخواهد بود؛ بنابراین راه درست، اتکا به درون و استقلال اقتصادی و فرهنگی است.»

وی با اشاره به مشکلات اقتصادی گفت: «اگرچه مسیر ما حق است، اما در عمل از آرمان‌های انقلاب فاصله گرفته‌ایم. هر جا به مردم میدان دادیم، موفق شدیم. حل مشکلات کشور نیز تنها با مشارکت واقعی مردم ممکن است.»

زاکانی در پایان با تأکید بر نقش دانشگاه‌ها و مردم‌سالاری دینی گفت: «اساس انقلاب بر مردم استوار است. دو شخصیت در تاریخ انقلاب، امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب، حقیقت مردم‌سالاری را درک کردند. باید از آنان آموخت که چگونه می‌توان میدان را برای حضور واقعی مردم باز کرد، زیرا تنها با تکیه بر مردم می‌توان مشکلات کشور را حل کرد.»

زاکانی ادامه داد: اولین بار در سال ۹۷، در دوره آقای حناچی نامه‌ای نوشته شده بود که فعالیت به این شکل در آن مکان غیرقانونی است. در سال ۹۹، تصویب کردند که به شرط ورود برخی معاونین شهرداری به شورا، می‌توانید بمانید.

وی افزود: ما دریافتیم که این کار غیرقانونی است و یک مجموعه چند صد میلیاردی به دست چند نفر افتاده است. بعد به دستگاه قضایی مراجعه کردیم، دیوان به ما گفت که اصلا حق واگذاری نداریم.

شهردار تهران خاطرنشان کرد: اخیرا دیدم که آرم‌شان را هم خودشان آمدند و بردند و بعد با تیشه کندند و فیلم گرفتند و به نام ما زدند و ما هیچ نقشی در این قضیه نداشتیم. این کار سیاسی است و کار زشتی است. نکته آخر اینکه، اکنون در حال بازسازی خانه برای اندیشمندان هستیم تا آن را به اندیشمندان تقدیم کنیم.

شهردار تهران با ارائه گزارشی از روند بازسازی واحد‌های آسیب‌دیده اعلام کرد: تاکنون حدود ۲۳۰۰ واحد در مرحله نهایی بازسازی قرار گرفته‌اند و بخش عمده‌ای از این پروژه‌ها به اتمام رسیده است. وی افزود: «از مجموع این واحدها، ۶۷ واحد نیاز به مقاوم‌سازی دارند و روند پایش و نظارت بر اجرای این پروژه‌ها به‌صورت مستمر انجام می‌شود. حدود ۶۶۰ خانه نیز نیاز به تعمیر یا نوسازی کامل داشتند که برای آنها سازوکار مشخصی در نظر گرفته شده است.»

شهردار تصریح کرد که با استفاده از ظرفیت پروانه‌های ساختمانی و خلق منابع مالی جدید، امکان بازسازی توسط مالکان یا سازندگان فراهم شده است. به گفته وی، در این طرح تلاش شده تا حق شهر و حق شهروندان به‌طور کامل رعایت شود و هیچ حقی از مردم ضایع نگردد.

او با اشاره به پرداخت‌های حمایتی گفت: «برای لوازم منزل، ۲۵۰ میلیون تومان در قالب طرح انتخاب آزاد شهروندان اختصاص یافت و لوازم از طریق نمایشگاه‌های منتخب تحویل شد. همچنین ۴۹۵ نفر به‌صورت موقت در هتل‌ها اسکان یافتند که اکنون همه آنها به منازل خود بازگشته‌اند.»

به گفته وی، تاکنون حدود ۶۴۵۰ نفر نیز با پرداخت میانگین ودیعه یک‌ونیم میلیارد تومانی و اجاره ماهانه ۳۰ میلیون تومان به واحد‌های مسکونی جدید منتقل شده‌اند.

شهردار تهران افزود: «دو مورد از مأموریت‌ها در حیطه وظایف شهرداری نبود؛ یکی پرداخت خسارت خودرو و دیگری خسارت لوازم منزل، اما پیگیری برای حل این موارد در دولت در جریان است.»

تأکید بر الگوی ملی بازسازی و مشارکت

وی با بیان اینکه این طرح می‌تواند به‌عنوان یک الگوی ملی بازسازی و نوسازی در سراسر کشور اجرا شود، گفت: «شرایط به‌گونه‌ای پیش رفته که هر اقدامی برای مردم، با لطف الهی به یک الگو تبدیل شده است. هیچ‌گونه منتی در کار نیست و هدف، خدمت‌رسانی صادقانه است.»

پیشنهاد برای توزیع عادلانه کرسی‌های شورا‌ها

شهردار تهران در بخش دیگری از سخنانش، بر ضرورت شکل‌گیری نظام انتخاباتی عادلانه در شورا‌ها تأکید کرد و گفت: «اگر فهرستی ۵۰ درصد آرا را کسب کند، باید ۵۰ درصد کرسی‌ها را نیز در اختیار داشته باشد تا همه گروه‌ها بتوانند سهمی در شورا و مدیریت شهری داشته باشند. باید یاد بگیریم گفت‌و‌گو کنیم، نه اینکه بر سر اختلاف‌نظر‌ها دچار تقابل شویم.»

جزئیات منابع و تخصیص بودجه بازسازی

وی با اشاره به موضوع منابع مالی افزود: «برای پنج درصد از خسارات کشور تاکنون ۵۴۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده، اما برای ۹۵ درصد باقی‌مانده هنوز حتی یک ریال نیز تخصیص نیافته است. با این حال، پیشرفت کار در تهران از میانگین کشوری بسیار بالاتر است.»

شهردار در ادامه گفت: «باید مسیر تأمین مالی کشور تغییر کند. نمی‌توان صرفاً از درآمد نفتی و بدون ساماندهی مالیات، توسعه پایدار داشت. باید مالیات را از تولید و فعالیت مولد گرفت، نه از مردم عادی.»

انتقاد از مدیریت حریم تهران و لزوم اصلاح ساختار

در بخش دیگری از اظهاراتش، وی به مسئله حریم شهر تهران اشاره کرد و گفت: «براساس قوانین سال‌های ۱۳۳۴ و ۱۳۸۴، حریم شهر‌ها باید در اختیار شهرداری‌ها باشد. اما متأسفانه تضاد‌هایی میان برخی نهاد‌ها با قوانین موجود به وجود آمده است. این موضوع باعث افزایش تخلفات و توسعه حاشیه‌نشینی شده است.»

او افزود: «در دهه‌های گذشته، گران‌سازی تهران باعث شد جمعیت به حاشیه رانده شود. اکنون سیاست ما معکوس است؛ باید تهران را برای زندگی مردم ارزان کنیم، نه اینکه با گرانی خدمات، آنان را به حاشیه برانیم.»

انتهای پیام/