شناسهٔ خبر: 75613488 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

نشست خبری پویش نَفَس برگزار شد

نجات ۱۵ هزار جنین، افتتاح ۳۲۰ مرکز و آغاز موج دوم حمایت از مادران باردار

نشست خبری پویش «نَفَس» در بیمارستان ولی‌عصر(عج) برگزار شد و در آن از نجات ۱۵ هزار جنین، افتتاح ۳۲۰ مرکز فعال و آغاز موج دوم حمایت از مادران باردار خبر داده شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار آنا، نشست خبری ویژه پویش ملی «نَفَس» با حضور جمعی از اساتید برجسته حوزه سلامت از جمله زهرا طاولی، رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، و صدیقه حنطوش‌زاده، استاد طب مادر و جنین دانشگاه علوم پزشکی تهران، در سالن شورای بیمارستان ولی‌عصر(عج) برگزار شد.

در این نشست، ضمن تشریح دستاوردهای موج نخست پویش از نجات حدود ۱۵ هزار جنین از سقط و گسترش بیش از ۳۲۰ مرکز نَفَس در سراسر کشور خبر داده شد.

نشست خبری پویش ملی «نَفَس» با محوریت بررسی دستاوردهای موج نخست و تبیین برنامه‌های موج دوم این پویش، روز شنبه ۱۰ آبان‌ماه ساعت ۱۳ در سالن شورای بیمارستان ولی‌عصر(عج) تهران برگزار شد.

صدیقه حنطوش‌زاده در این نشست با اشاره به ابعاد علمی و اخلاقی حیات جنین تأکید کرد: از نظر علمی، از همان لحظه تشکیل سلول، حیات انسانی آغاز می‌شود و این سلول می‌تواند به یک انسان کامل تبدیل شود. وی توضیح داد که در بسیاری از جوامع، از همان روز نخست شکل‌گیری جنین، تمامی حقوق انسانی برای او در نظر گرفته می‌شود و از نگاه شرع و علم نیز، این موجود کوچک واجد حیات است.

وی افزود: بر اساس شواهد علمی، در هفته ششم بارداری قلب جنین در سونوگرافی قابل مشاهده است و تا هفته هشتم، ساختار جنین تقریباً کامل می‌شود. در هفته دوازدهم، استخوان‌ها شکل می‌گیرند و از هفته چهاردهم تا شانزدهم، جنین به درد و لمس واکنش نشان می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه حتی لبخند و گریه جنین در این مراحل دیده شده است، گفت: درک و احساس جنین در ماه‌های ابتدایی بارداری به‌خوبی اثبات شده است و همین مسئله، مسئولیت پزشکان و خانواده‌ها را در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با بارداری چندین برابر می‌کند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: هدف از اجرای پویش نَفَس، افزایش آگاهی جامعه درباره اهمیت حفظ حیات جنین و ترویج نگاه انسانی و اخلاقی به مسئله بارداری است و افزود: تصمیم به سقط نباید با شتاب یا بدون مشاوره انجام گیرد؛ زیرا هر جنین واجد حیات و قابلیت رشد است و مشاوره علمی و چندنفره می‌تواند در جلوگیری از تصمیم‌های نادرست مؤثر باشد.

در ادامه نشست، زهرا طاولی، رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ضمن قدردانی از خبرنگاران و دست‌اندرکاران این پویش، به تشریح نتایج حاصل از اجرای موج نخست طرح «نَفَس» پرداخت.

او گفت: اجرای این طرح با همکاری بسیج جامعه پزشکی و دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور، موجب ایجاد هماهنگی مؤثر در سطح ملی و نظم‌بخشی به اقدامات حمایتی از مادران باردار شده است. با اجرای این طرح، تاکنون حدود ۱۵ هزار جنینی که قرار بود سقط شوند، از مرگ نجات یافته‌اند و در حال طی مراحل طبیعی بارداری هستند. بسیاری از این نوزادان تاکنون متولد شده‌اند و خانواده‌های آن‌ها نمونه‌های ملموس موفقیت این پویش هستند.

طاولی افزود: در حال حاضر بیش از ۳۲۰ مرکز نَفَس در سراسر کشور فعال‌اند و این مراکز طی دو سال اخیر رشد چشمگیری داشته‌اند. وی همچنین از ارسال بسته‌های آموزشی تخصصی به مراکز بهداشتی کشور خبر داد و گفت: این بسته‌ها با هدف تقویت مهارت مشاوره برای کارکنان بهداشتی طراحی شده‌اند تا بتوانند مادران مضطرب و بی‌تصمیم را در مسیر آگاهانه حفظ بارداری یاری کنند.

وی ادامه داد: بر اساس مطالعات اخیر، همکاری رسانه‌ها، ماماها، پزشکان و فعالان اجتماعی نقش چشمگیری در تغییر نگرش جامعه نسبت به جنین داشته است و افزود: اکنون درک حرمت و حیات جنین از بدو وجود، به باور عمومی تبدیل شده است.

در بخش دیگری از سخنان خود، طاولی به نتایج بررسی‌های آماری اشاره کرد و گفت: حدود ۱۰ درصد از مادرانی که در معرض تصمیم برای سقط قرار داشتند، عامل اقتصادی را علت اصلی اعلام کردند. بر همین اساس، در پویش «نجات» بخشی از حمایت‌ها به تأمین معیشت اختصاص یافت.

وی توضیح داد: در این طرح، با استفاده از تلفن‌های گویای ۴۰‌سیر، مادرانی که درصدد اقدام به سقط بودند شناسایی و با آنان تماس گرفته شد. در گفت‌وگو با این مادران ابتدا علت تصمیم‌گیری بررسی و سپس در صورت نیاز، حمایت‌های اجتماعی، اقتصادی و روانی ارائه شد.

طاولی بیان کرد که در مواردی که مادران نیازمند حمایت مالی بودند، با همکاری مؤسسه نَفَس و سایر نهادهای حمایتی، بسته‌هایی شامل جهیزیه، سیسمونی و سبد معیشتی در اختیار آنان قرار گرفت. همچنین، بر اساس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، مادرانی که از سقط منصرف شده‌اند در برنامه‌های معیشتی و حمایتی ویژه قرار داده می‌شوند تا بتوانند بارداری خود را با آرامش ادامه دهند.

وی در پایان تأکید کرد: تجربه‌های موفق پویش نَفَس نشان داده است که ترکیب حمایت‌های روانی، اجتماعی و اقتصادی با مشاوره‌های تخصصی پزشکی می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در کاهش موارد سقط و ارتقای سلامت مادر و کودک در کشور ایفا کند.

انتهای پیام/