شناسهٔ خبر: 75588737 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

گاردین: غول‌های فناوری قانون را برای اسرائیل دور می‌زنند

برنا - گروه علمی و فناوری: روزنامه گاردین در گزارشی تکان‌دهنده، از مکانیسمی رمزگذاری‌شده در قرارداد ابری رژیم صهیونیستی با گوگل و آمازون پرده برداشت. برنا - گروه علمی و فناوری: روزنامه گاردین در گزارشی تکان‌دهنده، از مکانیسمی رمزگذاری‌شده در قرارداد ابری رژیم صهیونیستی با گوگل و آمازون پرده برداشت.

صاحب‌خبر -

نشریه گاردین در گزارشی تازه، از سازوکار پنهانی و پیچیده‌ای در قرارداد رایانش ابری رژیم صهیونیستی با شرکت‌های آمریکایی گوگل و آمازون پرده برداشته است؛ مکانیسمی که به گفته منابع آگاه، می‌تواند نقض قوانین بین‌المللی و اصول شفافیت داده محسوب شود. این قرارداد که در سال ۲۰۲۱ تحت عنوان پروژه «نیمباس» (Nimbus) امضا شد، به دو غول فناوری آمریکایی اجازه می‌دهد خدمات ابری پیشرفته را برای نهاد‌های دولتی و نظامی رژیم صهیونیستی فراهم کنند.

گاردین در این باره نوشت: براساس اسناد و اظهارات مطلعان، شرکت‌های طرف قرارداد موظف بوده‌اند هنگام مواجهه با درخواست‌های خارجی برای دسترسی به داده‌های مرتبط با این رژیم، پیام‌هایی رمزگذاری‌شده برای اطلاع‌رسانی ارسال کنند؛ مکانیسمی که به‌صورت استعاری از آن با عنوان «چشمک زدن» یاد می‌شود.

در این سیستم، میزان وجه انتقالی به رژیم صهیونیستی نشان‌دهنده کشور درخواست‌کننده داده‌ها بوده است. برای نمونه، در صورت ارسال اطلاعات به ایالات متحده (با پیش‌شماره ۱+)، مبلغ هزار شِکِل، و در صورت ارسال داده به ایتالیا (با پیش‌شماره ۳۹+)، مبلغ ۳۹۰۰ شِکِل پرداخت می‌شده است. حتی در مواردی که دستور محرمانگی مانع استفاده از این سازوکار می‌شده، سازوکاری اضطراری در نظر گرفته شده بود تا با واریز ۱۰۰ هزار شِکِل، موضوع به اطلاع مقامات اسرائیلی برسد.

به نوشته گاردین، شرکت مایکروسافت نیز از جمله نامزد‌های این پروژه بود، اما به دلیل مخالفت با برخی شروط موردنظر رژیم صهیونیستی، از رقابت کنار رفت. در واکنش به این گزارش، سخنگوی آمازون در بیانیه‌ای ضمن تأکید بر احترام این شرکت به حریم خصوصی مشتریان، هرگونه وجود «مکانیسم پنهانی» را رد کرد و گفت: «ما فرآیند‌های جهانی و سختگیرانه‌ای برای پاسخ به دستورات قانونی و الزام‌آور درباره درخواست‌های داده‌ای داریم.» گوگل نیز با صدور بیانیه‌ای مشابه، تمامی اتهامات مطرح‌شده را «نادرست» خواند و اعلام کرد که این شرکت در هیچ اقدام غیرقانونی مشارکت نداشته است.

گاردین در پایان یادآور می‌شود که پروژه نیمباس از همان ابتدا با اعتراض کارکنان دو شرکت و فعالان حقوق دیجیتال روبه‌رو شده بود، اما با وجود فشار‌های بین‌المللی، همچنان در حال اجراست.

انتهای پیام/