
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، انتشار اخباری درباره شیوع تب برفکی در برخی استانهای کشور باعث نگرانیهایی در میان مردم و فعالان بازار شده است. همزمان، قیمت گوشت قرمز (گوسفندی و گوساله) در بازار آزاد از مرز یک میلیون تومان برای هر کیلوگرم عبور کرده و موجی از نارضایتی در میان مصرفکنندگان ایجاد کرده است.
   برخی افزایش قیمت را به شیوع این بیماری نسبت دادهاند، اما بررسیها نشان میدهد واقعیت چیز دیگری است.
   بیماری تحت کنترل است
 سید سعید حسینی، معاون پیشگیری و درمان سازمان دامپزشکی کشور در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو با تأکید بر اینکه وضعیت بیماری «تحت کنترل» است، گفت: بر اساس آخرین آمار رسمی، تاکنون حدود ۲۷۰ کانون تب برفکی در کشور شناسایی شده که بیشتر در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، تهران، قم و مرکزی قرار دارند. روند بیماری نسبت به هفتههای ابتدایی فروکش کرده و دامداران همکاری خوبی در واکسیناسیون دارند.
وی افزود: تب برفکی هیچ تأثیری بر تولید یا عرضه گوشت ندارد. سازمان دامپزشکی کشور به صورت شبانه روزی در حال پایش و کنترل بیماری است تا خسارتها به حداقل برسد.
- 
   در ادامه حتما بخوانیدتب برفکی تأثیری بر بازار گوشت و لبنیات ندارد / وضعیت شیوع در کشور قابل کنترل است
حسینی از دامداران خواست با رعایت اصول قرنطینه و بهداشت دامداریها از گسترش بیماری جلوگیری کنند و گفت: ورود افراد غیرمجاز، خودروهای حمل شیر و خوراک بدون ضدعفونی، و جابهجایی دامهای بدون مجوز از مهمترین عوامل گسترش بیماری است و باید بهشدت از آن پرهیز شود.
بازار در مسیر ثبات
در حالی که برخی شایعات، افزایش قیمت گوشت را به بیماری نسبت میدهند، منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور در گفتکو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، از ثبات نسبی بازار خبر داد و گفت: در هفته جاری شاهد تحولات مثبتی در بازار بودیم. عرضه گوشت با قیمت مناسب در حال انجام است و قیمتها روند کاهشی یا ثبات نسبی را تجربه کردهاند. خوشبختانه رشد قیمتی وجود نداشته و در برخی اقلام شاهد کاهش نرخ بودهایم.
پوریان علت این وضعیت را استمرار عرضه گوشت داخلی و وارداتی عنوان کرد و افزود: چه گوشتهای داخلی و چه وارداتی ـ اعم از گرم یا منجمد، گوسفند یا گوساله ـ به صورت مستمر به بازار تزریق میشود. این روند، به ویژه از طریق سازمان میادین و سایر مراکز عرضه ادامه دارد و همین موضوع باعث توقف رشد قیمتها و حتی کاهش نرخ در بعضی از اقلام شده است. در نتیجه بازار از تعادل خارج نشده و به سمت قیمت منطقی حرکت میکند.
به گفته رئیس شورای تامین دام کشور تزریق گوشت در هر دو بخش گرم و منجمد به حفظ ثبات بازار کمک کرده است و با استمرار این روند، میتوان امیدوار بود که به قیمت واقعی و منطقی در بازار گوشت قرمز برسیم. برخی از اقلام که در ماههای گذشته رشد بیرویه داشتند، اکنون به سمت ثبات و در بخش گوشت گوساله به سمت کاهش قیمت حرکت میکنند.
رئیس شورای تأمین دام کشور درباره قیمتها گفت: گوشتهای وارداتی منجمد گوسفندی با قیمت عمده حدود ۴۹۰ هزار تومان و برای مصرفکننده در محدوده ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان عرضه میشوند. قطعات مرغوب مانند ران، دست، گردن و راسته همگی زیر ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارند.
   وی  ادامه داد: در چند روز گذشته قیمت گوشت گرم به ویژه در بخش غیر بستهبندی، بین ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تومان بوده است. البته در بستهبندیها قیمتها بالاتر است، زیرا هزینه بستهبندی و حمل ونقل نیز به آن افزوده میشود. گوشت گوساله وارداتی منجمد در سازمان میادین حدود ۴۶۰ هزار تومان و نوع گرم وارداتی آن حدود ۶۲۰ هزار تومان عرضه میشود. در مقایسه، گوشت داخلی گوسفندی همچنان در سطح بالاتری قرار دارد.
پوریان تأکید کرد: اگر روند فعلی تأمین و عرضه ادامه یابد، در روزهای آینده شاهد ثبات بهتر و حتی کاهش بیشتر قیمت گوشت قرمز خواهیم بود.
   وضعیت تب برفکی در مناطق تولید
 
پوریان درباره وضعیت بیماری تب برفکی نیز گفت: در مناطق اصلی تولید گوشت کشور، از جمله استانهای خوزستان و فارس، چنین پدیدهای مشاهده نشده است. دامپزشکی همکاری لازم را داشته، اقدامات واکسیناسیون را بهموقع انجام داده و شرایط تحت کنترل است. تا این لحظه گزارشی از وقوع بیماری در این مناطق نداشتهایم.
وی افزود: بیشترین تولید کنندگان گوشت کشور در بخش دام سبک در جنوبغرب و غرب کشور فعال هستند و تا این لحظه نه در گوساله و نه در گوسفند مواردی از تب برفکی گزارش نشده است. با توجه به درگیری کشورهای همسایه مانند ترکیه و عراق با این بیماری، سازمان دامپزشکی کشور اقدامات پیشگیرانه را با قوت ادامه میدهد.
   نقش واسطهها و دلایل افزایش قیمت
 
   پوریان در پاسخ به پرسشی درباره نقش واسطهها گفت: در بازار گوشت کشور، دلال یا واسطه به معنای کلاسیک وجود ندارد. تفاوت قیمتها بیشتر ناشی از تأثیر سایر کالاها و افزایش هزینه نهادههای دامی است. وقتی نهادهها گران میشوند، قیمت تمامشده گوشت نیز بالا میرود. با این حال، در تأمین گوشت مشکلی وجود ندارد و جریان عرضه بهخوبی در حال انجام است.
او با اشاره به تعدد عرضه کنندگان افزود: یکی از نکات مثبت بازار کنونی، افزایش تعداد تأمینکنندگان و عرضه کنندگان گوشت است که باعث شده بازار در هیچ نقطهای دچار کمبود نشود. این تعدد، چه در بخش داخلی و چه در واردات، موجب تسریع تأمین گوشت شده و مزیتی بزرگ برای بازار به شمار میرود.
با وجود تأکید مسئولان دامپزشکی بر کنترل کامل بیماری و نبود تأثیر مستقیم آن بر تولید، کارشناسان اقتصادی معتقدند افزایش اخیر قیمت گوشت بیشتر ناشی ضعف نظارت بر شبکه توزیع است. در شرایطی که عرضه دام کاهش محسوسی نداشته و بیماری تحت کنترل است، جهش ناگهانی قیمت گوشت توجیه منطقی ندارد و نیازمند نظارت دقیقتر دستگاههای نظارتی بر زنجیره تأمین و توزیع است.
اکنون که تب برفکی در وضعیت پایدار و قابل مدیریت قرار دارد، به نظر میرسد «تب قیمتها» خطرناکتر از تب دامها شده است؛ تبی که اگر با کنترل واسطه گری و اصلاح نظام توزیع مهار نشود، فشار آن مستقیماً بر سفره مردم فرود خواهد آمد.
این نخستین بار نیست که با موج سواری بر اخبار قیمت کالاهای اساسی تحت تاثیر قرار گرفته و بدون دلیل گران میشود و بنظر میرسد نبود نظارت بازدارنده، همچنان به آنها مجال تکرار میدهد؛ مسئلهای که هر بار، مستقیماً معیشت مردم را هدف قرار میدهد.