شناسهٔ خبر: 75549852 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

نمایندگان مجلس در جلسه امروز مجلس در حضور وزیر کار مطرح کردند:

یارانه خانوارها بر چه اساسی حذف می‌شود؟

تعدادی از نمایندگان مجلس در جلسه امروز مجلس که با حضور وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی نحوه پرداخت یارانه و کالا برگ را مورد بررسی قرار داده بود، با انتقاد از گرانی مرغ و حبوبات، بیان کردند که یارانه خانوارها بر چه اساسی حذف می‌شود؟

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز :

بعد از ارائه گزارش وزرای جهاد کشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی «نحوه رسیدگی به امور معیشتی خانوار‌های کم درآمد و نظام دهک‌بندی و چگونگی ارائه اقلام ضروری در قالب بسته معیشتی پایه به صورت کالابرگ الکترونیکی و تأمین کالا‌های اساسی و نهاده‌های دامی»، سلمان اسحاقی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان گفت: وزیر رفاه تاکید دارد که قانون به طور کامل اجرا شده، اما این براساس چه ملاکی است؟

اسحاقی: قیمت مرغ ۷۰ درصد گران شده است

وی ادامه داد: امروز نه تنها تحریم‌ها بر معیشت مردم تاثیر گذاشته بلکه ترک فعل و سوء مدیریت نیز پدر مردم را درآورده است.

نماینده قائنات بیان کرد: قیمت مرغ ۷۰ درصد افزایش پیدا کرده و لوبیا قرمز ۱۱۸ درصد رشد قیمت داشته است، همچنین ناترازی در تخصیص ارز بیداد می‌کند و جانی برای مردم نمانده است. امروز باید رفتار ما با برخی وزرا تغییر کند و در مقابل سوء مدیریت‌ها و ترک فعل‌ها بایستیم.

باقری: بانک مرکزی مقصر اصلی شرایط فعلی است

محمد باقری بناب عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: چرا در جلسه امروز رئیس بانک مرکزی حضور ندارد؟ بانک مرکزی مقصر اصلی شرایط فعلی است و باید امروز در مجلس حضور پیدا می‌کرد.

وی افزود: اگر بانک مرکزی نمی‌تواند موضوع تخصیص ارز را مدیریت کند، کنار بکشد و هیات رئیسه هم شفاف اعلام کند که اگر بانک مرکزی دعوت شده و نیامده به چه دلیلی بوده است؛ باید واقعیت‌ها به مردم گفته شود.

نماینده بناب بیان کرد: با چه ملاکی خانواده‌ای با ۳۰ میلیون درآمد از ردیف دریافت کالابرگ حذف می‌شود؟ همچنین باید شفاف اعلام شود منابع حاصل از حذف یارانه‌ها کجا هزینه شده و در کدام بخش تحول ایجاد شده است.

فیاضی: وزیر کشاورزی درباره اختصاص نهاده‌های دامی و کشاورزی به مرغداران حساس باشد

عبدالوحید فیاضی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات گفت: آمار‌هایی که وزیر کار ارائه می‌کند واقعی نیست و با واقعیت متفاوت است.

وی ادامه داد: برخی افراد در وزارتخانه‌ها اعتقادی به مبانی اسلامی و آرمان‌های فقرستیزانه ندارند، با این افراد، شکاف طبقاتی در جامعه برطرف نمی‌شود.

وی افزود: وزیر جهاد کشاورزی باید نسبت به نهاده‌های دامی و کشاورزی که به مرغداران داده می‌شود، حساس باشد که مشکلات عدیده‌ای دارند. رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز به عنوان سکاندار اقتصاد دولت، هماهنگ‌کننده میان دستگاه‌ها باشد و نقش خود را به درستی ایفا کند.

رسایی: کالابرگ الکترونیکی یک مسکّن موقت است

حمید رسایی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز گفت: کالابرگ و نحوه توزیع آن بسیار مهم است و دولت برای موفقیت در این زمینه باید به نکات مهمی توجه کند؛ هدفمندی‌ها باید دقیق باشد و به نیازمندان واقعی برسد.

وی ادامه داد: مجلس تکلیفی برای حذف افرادی که درآمد ماهیانه ۳۰ میلیون تومان دارند، نداشته و فقط گفته است سه دهک بالای جامعه از دریافت کالابرگ الکترونیک حذف شوند. کالا‌های سبد کالا‌های اساسی باید مشخص و با نرخ تورم هماهنگ باشد. سیستم مربوطه نیز باید ساده و در دسترس باشد؛ چرا که سابقه اجرای آن در دوره دولت آقای روحانی خوب نبوده است.

رسایی با بیان اینکه کالابرگ الکترونیکی یک مسکّن موقت است، گفت: از سال ۹۷ تا چهار ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۴، ۹۵ میلیارد دلار ارز صادرات غیرنفتی بازنگشته است و با تبدیل به ۲۰۰۰ همت درآمد نامشروع به بازار آزاد رفته که به اندازه نیمی از بودجه عمومی کشور است. ۹۵ درصد از آن نیز میان ۶۱۰۰ تقسیم شده که به هر کدام ۳۱۱ میلیارد تومان می‌رسد و در مجموع این رقم از سفره ۲۵ میلیون خانوار ایرانی رفته است.

نماینده تهران ادامه داد: باید مشخص شود که وضعیت کالابرگ برای مسکن، پوشاک و تحصیل چگونه قرار است اختصاص یابد. امروز تورم نقطه به نقطه ۱۲.۵ درصد بیش از شاخص کل تورم است. واردات نهاده‌های دامی که از سوی وزارت کشاورزی متوقف شده است مشکلات عدیده‌ای برای دامداران و مرغداران به وجود آمده و ثبت سفارش نسبت به سال گذشته، دو برابر افزایش داشته است.

کوچکی‌نژاد: مشکل اساسی امروز، فاصله مسئولان با مردم است

جبار کوچکی نژاد عضو کمیسیون برنامه و بودجه کشور گفت: مجلس قبلی قانونی تصویب کرد که قیمت کالا‌ها تا شهریور ۱۴۰۰ ثابت بماند و همچنین قانون حذف دهک‌های پردرآمد را نیز تصویب کرد. اما اجرای کامل این قوانین هنوز محقق نشده است. اخیراً نیز تأکید شد که طرح کالابرگ الکترونیک از آبان ماه باید اجرا شود، اما در عمل مردم همچنان با مشکلات جدی مواجه‌اند.

نماینده رشت ادامه داد: مشکل اساسی امروز، فاصله مسئولان با مردم است و بیش از نیمی از مردم با کمتر از ۱۰ میلیون تومان درآمد زندگی می‌کنند و دسترسی به اقلام ضروری مانند گوشت و مرغ برای آنها دشوار است و ماه‌هاست که قادر به تأمین این نیاز‌ها نیستند بنابراین، مشکل کشور در اعتقاد و توجه واقعی به مردم است. بدون این اعتقاد، هیچ تدبیر، قانون یا طرحی نمی‌تواند به شکل مؤثر اجرا شود.

گودرزی: گوشت و مرغ از سفره بسیاری از خانوار‌های ایرانی حذف شده است

حمیدرضا گودرزی عضو کمیسیون عمران نیز گفت: در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۸ میلیون یورو، در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۵ میلیون یورو و در سال ۱۴۰۴ حدود ۱۲ میلیون یورو منابع ارزی پیش‌بینی شده است. از این ۱۲ میلیون یورو، ۴ میلیون یورو به دارو و ۸ میلیون یورو به کالا‌های اساسی اختصاص یافته است.

وی خاطرنشان کرد: آیا این سیاست تأمین کالا‌های اساسی نتیجه داده است؟ ما یک‌ونیم میلیون تن برنج وارد کرده‌ایم، اما امروز قیمت برنج به کیلویی ۳۰۰ هزار تومان رسیده است.

گودرزی بیان کرد: تفاوت نرخ ارز ترجیحی ۲۸ هزار تومانی با نرخ روز به‌صورت مستقیم در قالب کالا در اختیار مردم و تولیدکنندگان قرار گیرد تا بتوان بخشی از مشکلات معیشتی را کاهش داد.

نماینده الیگودرز در مجلس گفت: در اهداف اساسی کشور، نظارت و تأمین نظر قانون‌گذار اهمیت دارد. اعتبار مصوب باید بیش از تخصیص اعتبار باشد و تخصیص اعتبار نیز باید از هزینه‌های قطعی فراتر رود؛ اما متأسفانه امروز عکس این اتفاق در حال رخ دادن است. در حال حاضر سه دهک از دریافت یارانه حذف شده‌اند تا منابع به پنج دهک دیگر داده شود، در حالی که حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان هزینه برای کشور ایجاد شده که خلاف قانون است.

گودرزی افزود: این وضعیت منجر به کسری بودجه، سلطه سیاست مالی بر سیاست پولی، افزایش تورم و تشدید نیاز مردم به کالا‌های اساسی شده و در نتیجه، شاهد دور باطلی از تورم، فشار معیشتی و کاهش قدرت خرید مردم هستیم. این روند باعث کوچک شدن سفره مردم، نرسیدن کالا‌های اساسی به دست آنان، و ضرر و زیان گسترده برای تولیدکنندگان، به‌ویژه دامداران و مرغداران، شده است.

وی خاطرنشان کرد: این چرخه معیوب متوقف شود؛ امروز گوشت و مرغ از سفره بسیاری از خانوار‌های ایرانی حذف شده است. واقعاً مردم از این وضعیت خسته شده‌اند و نیاز به تصمیمی جدی و کارآمد دارند.

ذاکر: قیمت کالا‌های اساسی به شدت افزایش یافته است

سلمان ذاکر عضو کمیسیون صنایع و معادن بیان کرد: یکی از سیاست‌های اصلی مجلس باید اجرای صحیح و کامل کالابرگ الکترونیکی برای دهک‌های پایین جامعه و همچنین توجه جدی به موضوع مسکن باشد. این دو موضوع از اصول اساسی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هستند.

نماینده ارومیه ادامه داد: امروز، فلسفه تصویب کالابرگ الکترونیکی فراموش شده است. این طرح برای دوران تورم و گرانی شدید تصویب شد تا دهک‌های ضعیف و کم‌درآمد در فشار اقتصادی له نشوند. اما متأسفانه اکنون می‌بینیم که قیمت کالا‌های اساسی به شدت افزایش یافته است.

ذاکر ادامه داد: قیمت یک بسته پنیر بیش از ۶۴ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته در حالی که کالابرگ باید بر مبنای قیمت‌های سال ۱۴۰۱ محاسبه شود؛ قیمت گوشت و مرغ حدود ۵۵ درصد، روغن مایع ۴۲ درصد و روغن نباتی بیش از ۵۴ درصد گران‌تر شده است. آیا این همان اجرای قانون کالابرگ است که وعده داده شده بود؟

وی تاکید کرد: مجلس و دولت هر دو با جدیت به اجرای کامل قانون کالابرگ الکترونیکی و کنترل قیمت‌ها بپردازند تا فشار معیشتی از دوش مردم محروم و دهک‌های پایین برداشته شود.

مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز گفت: در سال ۱۴۰۲، ۱۸ میلیارد دلار، در سال ۱۴۰۳، ۱۵ میلیارد دلار و در سال جاری هم ۱۲ میلیارد یورو منابع ارزی داشته‌ایم که ۴ میلیارد یوروی آن مربوط به دارو است. باید این منابع تحت عنوان کالابرگ در اختیار مردم قرار گیرد و این روش می‌تواند تأثیر بسیار بالایی در زندگی مردم داشته باشد.

نماینده لنگرود ادامه داد: وزیر کار در نشست امروز مجلس و کمیسیون برنامه و بودجه مطرح کرد که اگر کسی اعتراض کند، کل یارانه او از بدو تأسیس قانون هدفمندی حذف خواهد شد و ما از ایشان پرسیدیم این حرف با استناد به چه قانونی است؟

وی افزود: ایشان پاسخ داد مردم باید یاد بگیرند به حاکمیت دروغ نگویند، این همه مسئولان مملکت به مردم دروغ می‌گویند و اگر در جایی فردی اعتراض کرد و وارد نبود، شما چگونه می‌خواهید کل یارانه پرداخت شده را پس بگیرید؛ این سخن، دیکتاتوری، زور و غیرمنطقی است. به استناد چه قانونی می‌خواهید حق اعتراض مردم را سلب کنید؟ این رفتار به مردم توهین است.

لاهوتی خطاب به رئیس مجلس گفت: شما باید به وزیر کار تذکر می‌دادید، زیرا حق ندارد به مردم توهین کند؛ بسیاری از مردم به من مراجعه کرده‌اند؛ اینها دهک‌های پایین جامعه بودند که به اشتباه در چنین شرایطی قرار گرفته‌اند.