شناسهٔ خبر: 75544913 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

زعفران، طلای سرخ گلستان؛ جهش ۱۵ درصدی سطح کشت در شرق استان

گرگان- ایرنا- زعفران یا زَرپَران، گران‌ترین ادویه ایرانی با نیاز آبی بسیار کم است که با جهش ۱۵ درصدی سطح زیر کشت، جای خود را میان باغداران و زمین‌داران مناطق شرق گلستان باز کرده و به‌عنوان یک محصول بسیار باصرفه کشاورزی، خودنمایی می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، وسوسه قیمت چند صد میلیونی محصول نهایی شاید جذاب‌ترین دلیل برای کشاورزان و زمین‌داران مناطق کوهستانی گلستان باشد که قید کشت محصولاتی کم بازده اما آسان مانند گندم و جو و مانند آن که به مراقبت رسیدگی کمتری نیاز دارند اما به همان نسبت ، سود کمتری نصیب آنان می کنند را بزنند و به کاشت زعفران روی بیاورند.

هر چند کاشت زعفران با هزینه های اولیه زیادی برای آماده سازی زمین و خرید پیاز و کارگر برای کاشت همراه است اما آگاهی کشاورز از قیمت تمام شده محصول، دشواری این هزینه ها را به رویای فروش مناسب می دهد و به همین دلیل است که به گفته معاون باغبانی جهادکشاورزی گلستان سطح باغ های زعفران استان از هزار و ۹۱ هکتار در سال قبل با رشد ۱۵ درصدی به هزار و ۲۵۰ هکتار رسید.

نویدرضا فرهانی همزمان با پنجم آبان روز ملی زعفران به ایرنا گفت: زمان ایجاد باغ زعفران در مناطق مستعد استان به آزادشهر، رامیان، مینودشت و گالیکش از شهریور آغفاز می‌شود و تا یک‌ماه ادامه دارد.

به گفته کارشناسان، میانگین برداشت زعفران، ۴.۵ کیلوگرم در هر هکتار است که با احتساب هزار و ۲۵۰ هکتار باغ زعفران گلستان، پیش‌بینی می‌شود پنج هزار و ۶۰۰ کیلوگرم کُلاله زعفران خشک تولید شود.

زعفران، طلای سرخ گلستان؛ جهش ۱۵ درصدی سطح کشت در شرق استان

شرایط بازار زعفران به گونه‌ای است که گل زعفران برداشت شده از باغ‌های زیر کشت گلستان هر کیلوگرم بین ۱۱ تا ۱۵ میلیون ریال خرید و فروش می‌شود.

یکی از مشکلات زعفران‌کاران گلستان، نبود صنایع تبدیلی مناسب در استان است که آنان را وادار می‌کند محصول نهایی را به خریدارانی که اغلب از استان خراسان رضوی هستند به صورت فله‌ای بفروشند که با این حساب، سود بخش اصلی فرایند تولید زعفران به جیب دلال‌ها سرازیر می‌شود.

شرکت تعاونی زعفرانکاران روستای وامنان که با ۹۸۶ عضو، ۶۰ روستا را پوشش می‌دهد در سال‌های اخیر با پی بردن به جای خالی صنایع تبدیلی، به صورت سنتی و محدود اقدام به بسته بندی و برندسازی زعفران در بسته‌های چهار گرمی و اسانس گیری از گل زعفران تَر کرد اما اطمینان خاطر زعفران‌کاران از حذف کامل دلاها در فرایند تولید و فروش این محصول به اقدامات بنیادی‌تر و جدی‌تری احتیاج دارد.

تاریخ برداشت یک ماهه گل زعفران در استان گلستان به شرایط آب و هوایی به ویژه سرما و بارندگی در پاییز بستگی دارد که امسال برداشت محصول از هفته آخر مهرماه آغاز شده است.

پرورش زعفران در شرق استان گلستان قدمتی بیش از ۲۰ ساله دارد که توسعه این محصول کاربردی از لحاظ سطح باغ‌ و حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی، نقش به سزایی در ایجاد فرصت‌های جدید شغلی و همچنین ارز آوری برای گلستان خواهد داشت.