شناسهٔ خبر: 75529057 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

۳۱ درصد از مزارع زعفران گناباد با مشکل کم‌آبی مواجه‌اند

فرماندار گناباد گفت: ۳۱ درصد از مزارع زعفران، معادل۱۱۰۰ هکتار با مشکل کم‌آبی مواجه هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، محمد زارعی در چهارمین جشنواره ملی زعفران که در روستای سنو از توابع بخش کاخک گناباد برگزار شد با اشاره به بحران کم‌آبی در مزارع زعفران این شهرستان گفت: ۳۱ درصد از مزارع زعفران شهرستان، معادل یک هزار و ۱۰۰ هکتار، با مشکل کم‌آبی مواجه هستند. در حالی‌که کل مزارع زعفران شهرستان گناباد سه هزار و ۵۰۰ هکتار است، خشکسالی یکی از عوامل تشدید این بحران آبی در بخش کشاورزی محسوب می‌شود.

وی همچنین افزود: با وجود ۲۰۰ رشته قنات در گناباد، آبرسانی به مزارع به‌ویژه در منطقه براکوه با مشکلات زیادی روبروست. برای آبیاری این مزارع، تأمین ۱۰ تا ۱۲ هزار لیتر آب از طریق ۹۰۰ تانکر ضروری است. در حال حاضر، ۶ تانکر دولتی و ۱۲ تانکر بخش خصوصی به آبیاری مزارع در ۲۷ روستای شهرستان در فصل زعفران مشغول هستند.

فرماندار گناباد همچنین با اشاره به وضعیت کشت زعفران در این شهرستان، بیان کرد: میانگین عملکرد هر هکتار زمین زیر کشت زعفران در گناباد سه کیلوگرم زعفران خشک است و نزدیک به ۲۱ هزار نفر در حوزه زراعت زعفران فعالیت دارند.

زارعی در ادامه، جلب حمایت خیران برای رفع مشکلات آبرسانی و نوسازی مدارس را از اولویت‌های شهرستان دانست و گفت: در پی برگزاری همایش مدیران عامل مجامع خیران آبرسان کشور در گناباد، طی یک ماه گذشته، ۶۰ کیلومتر لوله برای کاهش مشکلات آبرسانی در این شهرستان تأمین شد. همچنین، ۱۱ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل و نوسازی مدارس نیمه‌تمام اختصاص یافته است.

در ادامه این مراسم، محمد میری، قائم‌مقام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز، مشکلات متعدد تولید زعفران را مطرح کرد و گفت: خام‌فروشی، ضعف در برندسازی و مشکلات اقلیمی نظیر خشکسالی و کمبود منابع آبی از چالش‌های اصلی در مسیر توسعه کمی و کیفی تولید زعفران در استان خراسان رضوی هستند.

وی افزود: با وجود ظرفیت‌ها و سطح زیر کشت زعفران در استان خراسان رضوی، به دلیل توجه ناکافی به زنجیره فرآوری تولید و ویژندسازی (برندسازی)، مقدار زیادی از زعفران تولیدی این استان به صورت خام در بازار عرضه و یا صادر می‌شود.

قائم مقام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: در حالی‌که برخی از کشورها با توجه اصولی به مقوله برندینگ و نشان‌دار کردن تولیدات زعفران، ارزش تولیدات خود را افزایش دادند و به ارزش افزوده خوبی دست یافته‌اند.

میری با بیان اینکه استان خراسان رضوی ۹۲ درصد سطح زیر کشت زعفران کشور را در اختیار دارد، بیان کرد: استان خراسان رضوی با برخورداری از ۹۶ هزار هکتار مزارع زعفران، از جایگاه خاصی در تولید زعفران و صنایع وابسته برخوردار است که در صورت توجه به زنجیره تولید، گام‌های مهمی برای رونق اقتصادی این بخش برداشته می‌شود.

وی با اشاره به تولید ۲۷۰ تن زعفران در استان طی سال گذشته، اظهار کرد: این میزان با توجه به محدودیت‌ها و کاهش منابع آبی و نزولات جوی در سال جاری کاهش می‌یابد.

قائم مقام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنانش به خسارت ناترازی برق اشاره کرد و گفت: در کنار خشکسالی و کمبود منابع آبی و مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی، ناترازی برق افزون بر ۵۰ همت به تولیدات زراعی، باغی، تاسیسات، دام و طیور، آبزیان و صنایع غذایی این استان خسارت وارد کرد.

شایان ذکر است شهرستان گناباد با سه هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت زعفران و پنج هزار خانواده و بهره‌بردار در زمینه کشت و برداشت زعفران، از مناطق مستعد تولید زعفران استان خراسان رضوی به شمار می‌رود.

گفتنی است، ‌روستای «سنو» از توابع بخش کاخک گناباد از مناطق مهم تولید زعفران در این شهرستان است و نظام زراعت و تولید زعفران مبتنی بر آبدهی قنات با محوریت این روستا، به عنوان پنجاه و پنجمین نظام میراث کشاورزی جهان و سومین میراث جهانی کشاورزی ایران، دی ماه سال ۱۳۹۶ از سوی سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) به ثبت رسیده است.