به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، افزایش غیرمتعارف خاک در کیسههای پیاز زعفران، دغدغه جدید کشاورزان در تربت حیدریه است. این معضل که با اختلاط پیازهای بیکیفیت همراه شده، با فقدان نظارت کافی و قوانین مشخص، زعفران کاران را مجبور کرده بهای خاک را به بهای پیاز بپردازند.
کشاورزانی که ناچارند برای حفظ چرخه تولید، سالانه پیاز جدید تهیه کنند، این پدیده هم سود آنان را کاهش داده و هم بر هزینههای تولید افزوده است.
بر اساس شواهد میدانی، در برخی موارد تا ۵۰ درصد وزن کیسههای بهظاهر حاوی پیاز زعفران را خاک تشکیل میدهد؛ رقمی که به گفته کارشناسان پژوهشکده زعفران، سه تا پنج برابر عرف پذیرفتهشده در بازار است.
این در حالی است که نبود استانداردهای الزامآور و ضعف نظارت بر بازار، دست دلالان را برای سودجویی بیشتر بازگذاشته و تبعات آن مستقیماً بر دوش کشاورزان و در نهایت بر کیفیت و قیمت محصول نهایی زعفران وارد میشود.
پیاز زعفران برخلاف بیشتر محصولات کشاورزی در فصل تابستان به خواب میرود و از تیرماه تا مهرماه میتوان آن را کشت کرد، فصل برداشت گل زعفران نیز از ۱۵ مهرماه در مناطق سرد آغاز و تا اواخر آبان در مناطق گرمتر ادامه مییابد و هنوز هم در برخی مناطق کاشت آن ادامه دارد.
یک کشاورز اهل تربتحیدیه گفت: امسال میزان خاک داخل کیسههای پیاز زعفران نسبت به سالهای گذشته افزایش داشت و در واقع معادل قیمت پیاز، هزینه خاک پرداخت کردهایم.
علی برجسته با بیان اینکه از میزان استاندارد خاک در کیسههای پیاز اطلاعی ندارد، افزود: امسال ۱۲ تُن پیاز خریداری کردهام که حدود ۲ تُن از آن تنها خاک بوده است.
وی ادامه داد: مشکل دیگر این است که در میان پیازهای مرغوب زاوه و تربتحیدریه، پیازهای بیکیفیت شهرهای دیگر نیز مخلوط شده و ما تنها در زمان برداشت محصول متوجه این موضوع میشویم.
این کشاورز معتقد است: میزان گلدهی پیاز زعفران در این منطقه نسبت به پیاز شهرستانهای دیگر بیشتر است.
بازار بی ضابطه برای میزان خاک پیاز زعفران
یک فروشنده پیاز زعفران در این شهرستان نیز ضمن تأیید وجود خاک بیش از حد متعارف در کیسهها به خبرنگار ایرنا گفت: تنها واسطه هستیم و در این زمینه نقشی نداریم.
حیدر بادآور افزود: فروشنده کشاورز زعفرانکار و خریدار نیز تنها کشاورز زعفرانکار است.
وی بیان کرد: تا سال گذشته کشاورزان با چهارشاخ، پیازها را از خاک بیرون میکشیدند و هنگام ریختن در کیسه، خاک آنها جدا میشد؛ اما امسال پیازها را با بیل از خاک بیرون آورده و به همراه خاک در کیسه میریزند.
این فروشنده پیاز زعفران اضافه کرد: زیرا هیچ قانون مدون و مکتوبی برای تعیین میزان خاک در کیسه پیاز زعفران وجود ندارد.
به گفته وی، بر اساس عرف بازار، به طور میانگین در هر کیسه ۳۰ کیلوگرمی پیاز باید حدود ۶ کیلوگرم خاک وجود داشته باشد، در حالی که اکنون بین هشت تا ۱۰ کیلوگرم خاک در کیسهها ریخته میشود که این امر از دایره انصاف خارج است.
بادآور در خصوص کیفیت پیاز نیز گفت: علاقه کشاورزان به خرید پیاز با کیفیت تربتحیدریه و زاوه است، اما معمولا پیاز دیگر شهرها البته با قیمت کمتر عرضه میشود ولی این گونه نیست که زعفرانکار متوجه نشود و یا حداقل ما قدرت تمیز و تشخیص داریم و هنگام فروش نوع پیاز را اعلام میکنیم.
مشاور و کارشناس فنی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربتحیدریه گفت: پیاز زعفرانی که هماکنون در بازار این منطقه عرضه میشود، از نظر میزان خاک موجود در کیسهها غیراستاندارد است و نیاز به نظارت بیشتر مسوولان دارد.
علیجان سالاریان افزود: مفهوم غیراستاندارد، در میزان خاکی است که در هر کیسه پیاز زعفران موجود است.
وی با بیان اینکه استاندارد مشخصی برای میزان خاک در کیسه پیاز وجود ندارد، گفت: اما بر اساس عرف رایج و حاکم بر بازار، باید به ازای هر کیسه ۳۰ کیلوگرمی پیاز، پنج کیلوگرم معادل ۱۰ درصد و یا کمتر خاک وجود داشته باشد.
سالاریان اضافه کرد: این در حالی است که اکنون بین ۲۵ تا ۳۰ درصد و گاه حتی تا ۵۰ درصد وزن پیاز زعفران، خاک در کیسه وجود دارد.
این مدرس دانشکده کشاورزی دانشگاه تربتحیدریه دلیل وجود خاک در کیسه را، مرتبط با نوع شیوه بیرون کشیدن پیاز از درون خاک دانست.
وی ادامه داد: سال های قبل فروش پیاز زعفران روی زمین و بدون وجود کیسه بود و مالک با کمک شیارکش پیاز را از خاک بیرون کشیده و داخل وانت میریخت که طبق شیوه قبلی، خاک چسبیده به ریشه پیاز از آن جدا شده و روی زمین میریخت.
سالاریان گفت: از زمانی که بازار خاصی در محدوده میان تربتحیدریه و زاوه دایر شد و نحوه عرضه پیاز زعفران بهصورت بستهبندیشده در کیسه تغییر کرد، در بیشتر موارد دلالان برای کسب سود بیشتر، خاک چسبیده به پیاز را جدا نمیکنند و حتی گاه مقداری خاک نیز بهصورت عمدی داخل کیسه میریزند؛ اقدامی که از انصاف به دور است.
این پژوهشگر تصریح کرد: طبق قانون ما تنها وظیفه انجام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی را داریم و نتایج تحقیق و بررسی خود را به مسوولان اجرایی ابلاغ و این موضوع نیز، به مسوولان جهاد کشاورزی گزارش شدهاست.
قیمتگذاری زعفران در اختیار بازار است، نه دولت
معاون رییس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربتحیدریه در پاسخ به این اظهارات به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون قیمتگذاری زعفران، شامل پیاز و محصول فرآوریشده، بر اساس میزان عرضه و تقاضا بوده و هنوز قانون و آیین نامهای برای ارزشگذاری این محصول وضع نشده است.
علیرضا قادری افزود: همانگونه که در سایر کالاها، شهروندان هنگام خرید کیفیت و قیمت را بررسی میکنند، پیاز زعفران نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی ادامه داد: در بازار عرضه پیاز زعفران، فروشندگان متعددی دارای غرفه هستند و کشاورزان پس از بررسی کیفیت، اقدام به خرید میکنند.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/