شناسهٔ خبر: 75440601 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

صدرالحسینی در گفت‌و‌گو با آنا

پایان قطعنامه ۲۲۳۱ و آزمون بزرگِ سازمان ملل؛ دیپلماسی فعال ایران مانع اجرای «اسنپ‌بک» شد

یک کارشناس مسائل بین‌الملل، با اشاره به انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ و موضع مشترک ایران، روسیه و چین گفت: پایان این قطعنامه به‌معنای بسته شدن پرونده تحریم‌های شورای امنیت علیه کشورمان است، اما تروئیکا برخلاف منشور سازمان ملل به‌دنبال تمدید غیرقانونی آن است؛ اکنون سازمان ملل در برابر آزمونی بزرگ برای حفظ اعتبار و استقلال خود قرار دارد.

صاحب‌خبر -

«سیدرضا صدرالحسینی» کارشناس مسائل بین‌الملل، در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، درباره پایان قطعنامه ۲۲۳۱ و نامه مشترک ایران، روسیه و چین به دبیرکل سازمان ملل اظهار کرد: با عنایت به پایان تحریم‌هایی که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ علیه جمهوری اسلامی ایران با فشار آمریکا و تروئیکای اروپا اعمال شده بود، اکنون پس از گذشت یک دهه می‌توان گفت این موضوع خاتمه یافته است. جمهوری اسلامی ایران در این مدت همکاری کامل خود را با نهاد‌های بین‌المللی، ازجمله آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان ملل متحد، نشان داده و بر اساس قواعد و قوانین بین‌المللی عمل کرده است.

تروئیکا همچنان اصرار دارد که فعالیت‌های هسته‌ای تهران برای صلح و امنیت جهانی خطرناک است و با نادیده گرفتن مستندات رسمی، به‌دنبال تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ است

وی افزود: با وجود گزارش‌های مکرر آژانس مبنی بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، سه کشور اروپایی همچنان اصرار دارند که فعالیت‌های هسته‌ای تهران برای صلح و امنیت جهانی خطرناک است و با نادیده گرفتن مستندات رسمی، به‌دنبال تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ هستند. این در حالی است که پایان یافتن این قطعنامه به‌معنای بازگشت ایران به جایگاه یک کشور عادی در نظام بین‌الملل است.

صدرالحسینی ادامه داد: کشور‌های مهم عضو شورای امنیت، به‌ویژه روسیه و چین، از ماه‌ها قبل مخالفت رسمی خود را با تمدید قطعنامه اعلام کرده‌اند. آنها در جلسات مختلف شورای امنیت و محافل بین‌المللی تصریح کرده‌اند که اقدام برای جلوگیری از اتمام این قطعنامه و تمدید آن کاملاً غیرقانونی و فاقد وجاهت حقوقی است. به همین دلیل، این دو کشور به همراه جمهوری اسلامی ایران نامه‌ای رسمی به دبیرکل سازمان ملل ارسال کردند که در آن، غیرقانونی بودن تلاش کشور‌های اروپایی برای تمدید قطعنامه مورد تأکید قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: در این نامه بر مبنای منشور سازمان ملل و قواعد حقوق بین‌الملل اعلام شده که درخواست اروپا برای تمدید تحریم‌ها اقدامی غیرمشروع و در جهت کمک به سیاست‌های یک‌جانبه آمریکا در اعمال فشار علیه ملت ایران است. اگر دبیرکل سازمان ملل و نهاد‌های ذیربط به اصول و قوانین این سازمان پایبند باشند، باید به این نامه سه کشور به‌صورت مثبت پاسخ دهند و بر اساس رویه‌های جاری، پایان رسمی قطعنامه ۲۲۳۱ را اعلام کنند.

کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه اکنون سازمان ملل در برابر آزمونی بزرگ قرار گرفته است، گفت: در حال حاضر مشخص خواهد شد که آیا این نهاد بین‌المللی حاضر است تحت فشار برخی کشور‌های استعماری مانند فرانسه و تروئیکای اروپا اصول خود را نقض کند، یا اینکه بر مبنای قواعد و رویه‌های ثابت سازمان ملل عمل خواهد کرد. تصمیم دبیرکل و شورای امنیت در این خصوص نه‌تنها برای ایران، بلکه برای اعتبار کل نظام بین‌الملل اهمیت تعیین‌کننده دارد.

صدرالحسینی افزود: این نخستین‌بار در تاریخ سازمان ملل متحد است که چنین شرایطی پیش می‌آید و به همین دلیل باید معاونت حقوقی دبیرکل سازمان ملل به‌صورت ویژه به این موضوع بپردازد. اگر فشار کشور‌های غربی مبنا قرار گیرد، این مسئله می‌تواند به رویه‌ای خطرناک تبدیل شود که در آینده علیه سایر کشور‌ها نیز به‌کار گرفته شود و جایگاه سازمان ملل را به‌شدت خدشه‌دار کند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره الزام‌آور بودن این روند و امکان اعمال محدودیت‌های جدید علیه ایران توضیح داد: هیچ مبنای حقوقی برای الزام‌آور بودن این اقدامات وجود ندارد و از این پس دبیرکل سازمان ملل باید تصمیم نهایی را اتخاذ کند. ضمن آنکه ریاست فعلی و دوره‌ای شورای امنیت بر عهده روسیه است؛ کشوری که از مخالفان جدی تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ و فعال‌سازی مکانیسم اسنپ‌بک محسوب می‌شود. این امر نیز به نفع جمهوری اسلامی ایران است.

صدرالحسینی با اشاره به مواضع کشور‌های عضو جنبش عدم تعهد گفت: آنچه اکنون درباره پایان قطعنامه ۲۲۳۱ مشاهده می‌شود، مورد تأکید کشور‌های عضو جنبش عدم تعهد و شمار زیادی از اعضای مجمع عمومی سازمان ملل قرار گرفته است. این اجماع نه صرفاً برای دفاع از جمهوری اسلامی ایران، بلکه برای حفظ اعتبار و جایگاه سازمان ملل متحد شکل گرفته است.

وی ادامه داد: کشور‌های غیرمتعهد با این موضع نشان دادند که از نقض قوانین بین‌المللی و بی‌اعتنایی به مصوبات شورای امنیت حمایت نمی‌کنند و بر لزوم اجرای دقیق و به‌موقع مصوبات این نهاد تأکید دارند. این اجماع نتیجه تلاش‌های گسترده دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران است که توانسته کشور‌های مختلف را نسبت به لزوم حفظ ساختار حقوقی سازمان ملل و مقابله با رفتار‌های غیرقانونی غرب قانع کند.

این نخستین‌بار در تاریخ سازمان ملل است که چنین شرایطی پیش می‌آید و این مسئله می‌تواند به رویه‌ای خطرناک تبدیل شود که در آینده علیه سایر کشور‌ها نیز به‌کار گرفته شود

صدرالحسینی تأکید کرد: در نشست اخیر کشور‌های غیرمتعهد نیز این موضوع به‌صراحت تأیید شد و جمهوری اسلامی توانست حمایت گسترده کشور‌ها را جلب کند. با وجود آنکه دستگاه دیپلماسی کشور تاکنون عملکرد موفقی داشته است، در شرایط کنونی ضرورت فعالیت بیشتر وزارت امور خارجه برای دفاع از حقوق ملت ایران بیش از پیش احساس می‌شود، زیرا صحنه کنونی تقابل میان قانون‌مداری و فشار سیاسی است.

وی افزود: دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران از ابتدای طرح مکانیسم اسنپ‌بک، تمام تلاش خود را برای جلوگیری از اجرای آن به‌کار گرفت. در زمانی که تروئیکای اروپا اصرار داشتند این مکانیسم فعال شود، وزارت امور خارجه با افزایش تعاملات دیپلماتیک، توانست مانع تحقق خواسته‌های آمریکا و اروپا شود و با اجماع‌سازی در میان کشور‌های غیرمتعهد و برخی اعضای شورای امنیت، شرایط را به نفع ایران تغییر دهد.

صدرالحسینی در پایان گفت: دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران توانست مانع از تحقق سیاست‌های یک‌جانبه‌گرایانه غرب شود و با تکیه بر ظرفیت‌های حقوقی و سیاسی موجود، جایگاه ایران را در سطح بین‌المللی ارتقا دهد. اکنون نیز ادامه این مسیر و بهره‌گیری از ظرفیت‌های دستگاه دیپلماسی، می‌تواند در حفظ منافع ملی کشور و تثبیت جایگاه جمهوری اسلامی در عرصه جهانی نقش بسزایی ایفا کند.

انتهای پیام/