شناسهٔ خبر: 75405134 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

پزشکیان:

مسجد تنها محل عبادت نیست، پایگاهی برای خدمت به مردم و رفع نیازهای جامعه است

رئیس‌جمهور با تأکید بر نقش اجتماعی مسجد گفت: مسجد تنها محل عبادت نیست، بلکه پایگاهی برای خدمت به مردم و رفع نیازهای جامعه است. نماز و سایر عبادات در حقیقت مقدمه‌ای برای یاری رساندن به مظلومان، دستگیری از یتیمان و رسیدگی به نیازمندان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، مسعود پزشکیان در نخستین گردهمایی مشترک قرارگاه ملی مسجد با ابراز خرسندی از حضور در جمع اعضای قرارگاه ملی مسجد اظهار کرد: چنانچه به جامعه و مردم خالصانه خدمت کنیم و رفتارمان صادقانه باشد، کسی نمی‌تواند جامعه ما را با مشکل روبه‌رو کند، اگر رفتارمان با مردم صحیح باشد در جامعه تأثیرگذار خواهیم بود و موجب جذب طیف‌های مختلف اجتماعی می‌شویم، چراکه برای مردم نه سخنان مسئولان، بلکه عمل‌گرایی آنان برای رفع گرفتاری‌هایشان معیار است.

وی با یادآوری خاطره‌ای از دوران طبابت خود در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی افزود: زمانی که جریان‌های مختلف سیاسی و اجتماعی در کشور در حال شکل‌گیری بودند، بیماران از اقشار و سلیقه‌های گوناگون جامعه به ما مراجعه می‌کردند، اما به‌عنوان پزشک وظیفه داشتیم بدون در نظر گرفتن گرایش فکری، اعتقادی یا ظاهری آن‌ها، تنها به درمان و خدمت‌رسانی بپردازیم. خدمت صادقانه به همه مردم، فارغ از هرگونه دسته‌بندی و نگاه تبعیض‌آمیز، وظیفه انسانی و الهی ماست.

رئیس‌جمهور در ادامه با تأکید بر نقش اجتماعی مسجد گفت: مسجد تنها محل عبادت نیست، بلکه پایگاهی برای خدمت به مردم و رفع نیازهای جامعه است. نماز و سایر عبادات در حقیقت مقدمه‌ای برای یاری رساندن به مظلومان، دستگیری از یتیمان و رسیدگی به نیازمندان هستند. عالمان دین و فعالان مذهبی وظیفه دارند نسبت به همه افراد جامعه، با هر نوع سلیقه، پوشش یا نگرش، احساس مسئولیت کنند. نگاه دینی ما ایجاب می‌کند که هیچ‌کس از دایره مهر و خدمت بیرون نماند، چراکه معیار در نگاه الهی، صداقت، انسانیت و خدمت به خلق است.

پزشکیان خدمت به همه افراد جامعه را ضامن هم‌گرایی و هم‌بستگی اجتماعی عنوان و رسیدگی به محرومان، اسیران و مسکینان را از توصیه‌های قرآنی برشمرد و گفت: شهید آل هاشم به‌عنوان امام جمعه تبریز توانست با رفتار و برخوردش مردم را جذب کند. ما نیز همچون وی در رویارویی با مردم باید توصیه‌های حضرت علی (ع) را در نظر داشته باشیم و چنانچه می‌خواهیم اسلام حفظ شود و آمریکا نتواند هیچ غلطی کند، باید تلاش کنیم مسجد، مسجد باقی بماند، هویت مردمی خود را حفظ کند و از ظرفیت و کمک هر طیف و سلیقه‌ای در آن بهره‌مند باشیم.

وی اصلاح‌پذیری مردم به واسطه مسجد را در صورتی امکان‌پذیر عنوان کرد که نقش همه افراد جامعه از هر قشری در مسجد دیده شود و مسجد پناه مردم باشد و اظهار کرد: مساجدی که توانسته‌اند در این زمینه موفق باشند، باید معرفی و از تجربه آن‌ها استفاده کرد. علاوه‌بر این مسجدی‌ها نباید برای افرادی که راه را گم کرده‌اند، پرونده‌سازی کنند؛ چنانچه خلاف این موارد عمل شود، مردم از ما دور خواهند شد.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: مردم به‌دنبال صداقت، عدالت و انصاف در جامعه هستند و قرآن هم پر از آیاتی است که به این مؤلفه‌ها اشاره کرده است. ما اگر بدون در نظر گرفتن سلایق سیاسی و شخصیتی به همه جامعه خدمت کنیم، حتی افراد ضدانقلاب هم جذب ما خواهند شد؛ با بگیر و ببند و اخراج کردن افراد، جامعه اصلاح نمی‌شود. مسجد و امامان جماعت باید طبیب روحانی افرادی باشند که دارای گرفتاری‌های رفتاری هستند و برای درمان آن‌ها تلاش کنند.

پزشکیان با بیان اینکه «باور دارم اگر مسجد اراده کند، هیچ‌کس خطاکار نخواهد شد»، به بخشی از دوران حضور خود در زابل اشاره کرد و گفت: در آن دوران، افراد و گروه‌هایی می‌کوشیدند مرا به سمت خود جذب کنند، اما من مسیر حق را برگزیدم و از همراهی با آنان خودداری کردم. در برخورد با مردم، تلاش داشتم با هر فرد بر اساس ویژگی‌ها، نیازها و ظرفیت‌هایش رفتار کنم تا مطابق با آموزه‌های قرآن کریم و سیره ائمه اطهار (ع) برای هدایت او به راه حق تلاش کرده باشم.

وی با اشاره به آموزه‌های قرآنی افزود: خداوند در قرآن به پیامبر اسلام (ص) درباره کسانی که در جنگ احد او را تنها گذاشتند می‌فرماید حتی با آنان نیز مشورت کن؛ این پیام روشنی برای همه ماست که نباید به‌دلیل لغزش‌های مقطعی، افراد صادق و دغدغه‌مند را از چرخه خدمت‌رسانی کنار بگذاریم. ممکن است برخی افراد در مسیر خدمت دچار لغزش یا اشتباه شوند، اما حذف آنان از عرصه اجتماعی موجب انزوا و تضعیف هم‌بستگی ملی خواهد شد. باید باور داشته باشیم که تغییر رفتار و اصلاح نگرش‌ها فرایندی تدریجی است که با صبر، گفت‌وگو و همراهی مردم محقق می‌شود.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: وفاق، همدلی، ایستادگی و هم‌بستگی اجتماعی را باید حفظ کرد؛ در این صورت است که دشمن با شلیک موشک و شهادت مردم و فرماندهان هم نمی‌تواند کشوری را به زانو درآورد.

در ابتدای این مراسم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در دوران پیامبر مسجد یک نهاد اجتماعی بود، بیان کرد: اکنون از مؤلفه‌های این نهاد اجتماعی فاصله گرفته‌ایم و مسجد تنها محلی برای عبادت افراد مؤمن محسوب می‌شود.

سید عباس صالحی، مسجد را خانه خدا و خانه مردم معرفی کرد و گفت: نباید مسجد به گروه خاصی از افراد جامعه اختصاص داشته باشد، همچنین نگاه‌های بخشی به مسجد آن را تکه تکه و ساختارش را تغییر خواهد داد. رویکرد پزشکیان از همان ابتدا مردم‌محور است و نگاه بروکراسی و اداری به امور ندارد. او باور دارد که مردم حلال مشکلات هستند، علاوه‌بر این چنانچه می‌خواهیم مسجد محور باشد و به یک نهاد اجتماعی تبدیل شود باید به همه سلایق اختصاص داشته باشد.

در بخش دیگر این گردهمایی حجت‌الاسلام حاجی علی‌اکبری رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه کشور بیان کرد: برگزاری این گردهمایی بر پایه یک هم‌عهدی است، چراکه معتقدیم در جمهوری اسلامی ایران برای برطرف کردن نیازهای مردم و رفع مشکلات باید نگاه ویژه داشته باشیم.

وی نگاه رئیس‌جمهور به مسجد را ممتاز و متفاوت عنوان کرد و گفت: وی معتقد است باید برای برطرف کردن مشکلات و ناترازی‌ها به محلات و مردم بازگردیم و مسجد به‌عنوان یک پایگاه برای سازماندهی مردم در نظر گرفته شود. در همین راستا برای پیشبرد برنامه‌ها، طرح محراب را برنامه‌ریزی کردیم که آن ۱۰ هزار مسجد با پراکندگی مناسب در سراسر کشور می‌خواهد که امور مختلف به مردم خدمات‌رسانی کنند.

در ادامه این گردهمایی «صالحی امیری» وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، «علی ربیعی» دستیار رئیس جمهور در امور اجتماعی، حجت‌الاسلام قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و حجت‌الاسلام خسروپناه دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نیز به تحلیل و بررسی فرصت‌ها و چالش‌ها و جایگاه مسجد در محوریت بخشیدن به نقش مردم در امور عبادی و نیایشی، فرهنگی و تربیتی، مشارکت در ارائه خدمات امدادی و اجتماعی و برقراری نظم و امنیت پرداختند.