شناسهٔ خبر: 75372858 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

۱۱ غذای باستانی به سفره مردم بازگشت

صاحب‌خبر -
گروه جامعه: بازآفرینی غذا و خوراک سنتی ایران باستان یکی از فعالیت های جذاب در حوزه گردشگری است. معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در چند نوبت و با کار تلفیقی میان دو حوزه گردشگری و باستان شناسی غذا و خوراک های قدیمی، تاریخی و فراموش شده را بازآفرینی کرده است.

به گزارش همشهری آنلاین، غذاهایی که دیگر جایی در سفر مردم نداشت، حالا قرار است دوباره به چرخه غذا و خوراک ایرانی ها اضافه شود. چندی قبل، مصطفی فاطمی، مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی گفته بود: «ما در فرهنگ ایران باستان غذاهای فوری پز داشتیم که سریع آماده می‌شدند، آنها را می‌توانیم به راحتی جایگزین غذاهای فست فود کنیم.»

اکنون ۱۱ غذا و خوراک سنتی ایران باستان بازآفرینی شده است. مرجان لاریجانی، مسئول میز تخصصی گردشگری خوراک وزارت میراث فرهنگی به همشهری می گوید که این غذاها قدمت تاریخی دارد ولی به مرور زمان از سفره ها جدا شده است در حالی که هر بشقاب از این غذاها مصداق قلب تپنده ذائقه و فرهنگ ایرانی است و سفیر فرهنگی محسوب می‌ شود.

۱۱ غذا و خوراک سنتی ایران باستان
*گردوکباب همدان: نوعی خوراک محلی شبیه کوفته است که داخل آن مغز گردو و گوشت چرخ‌کرده به همراه ادویه محلی استفاده می‌شود و طعمی مقوی و گرم دارد.

*مانی‌پلو شاهرود: پلوی مخلوط محلی با ترکیب برنج، گوشت یا مرغ، همراه با کشمش و ادویه شیرین که طعمی متمایل به شیرین و مجلسی دارد.

*متنجن اصفهان: غذایی شبیه خورشت فسنجان اما غلیظ‌تر و با تکه‌های گوشت درشت و ادویه خاص اصفهان که حالت مجلسی و مجلسی دارد.

*آبگوشت چای‌نکی تهران: نوعی آبگوشت عصاره‌دار است که آب آن را مثل چای در استکان سرو می‌کنند و تفاله گوشت و حبوبات جدا خورده می‌شود.

*ترشی قورما اردبیل: خوراکی محلی ترش‌مزه با گوشت یا سبزی‌های کوهی و رب انار که بیشتر در فصل سرد برای گرمی‌بخشیدن بدن مصرف می‌شود.

*آش آلوک فارس: آش محلی با آلو، سبزی محلی و حبوبات که طعم ملس و سبک دارد و بیشتر به عنوان عصرانه یا غذای زمستانی خورده می‌شود.

*مسینه بره چوپان تهران: نوعی کباب یا خوراک با گوشت بره تازه که چوپان‌ها در فضای باز با روش سنتی روی آتش مستقیم می‌پزند.

*قرقوان کرمانشاه: شبیه به کوفته ریزه است اما با ادویه خاص کُردی و معمولا در آب گوشت یا دوغ پخته می‌شود.

*قلیه گوشفیل کرج: ترکیب جالب از شیرینی گوشفیل با نوعی خورش یا سس شیره‌ای مانند که حالت دسر-خورشت‌گونه دارد و مخصوص محلی‌های کرج است.

*شیرینی سپه‌سالاری تبریز: شیرینی مجلسی با بافت نیمه‌خشک و طعم زعفرانی یا گلی که در مهمانی‌های رسمی و سنتی استفاده می‌شود.

*کیک فاش تبریز: نوعی کیک بومی با بافت سنگین و ادویه‌دار (مثل هل و دارچین) که بیشتر در صبحانه یا کنار چای سرو می‌شود و ماندگاری بالایی دارد.