شناسهٔ خبر: 75306282 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

اسماعیل بقایی:

جامعه جهانی مراقب بدعهدی رژیم صهیونیستی باشد

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به توافق شرم‌الشیخ و برقراری آتش‌بس در غزه تأکید کرد: با توجه به تجربیات منطقه‌ای و سابقه بدعهدی‌های رژیم صهیونیستی، جامعه جهانی و کشورهای منطقه باید هوشیار باشند و اجازه ندهند این رژیم بار دیگر با نقض عهد، تاریخ تکرار شود.

صاحب‌خبر -

اسماعیل بقایی

به گزارش خبرنگار ایکنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز، دوشنبه 21 مهر در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران به تحولات منطقه اشاره کرد و گفت: واکنش سریع و به موقع به رویدادهای جاری اهمیت زیادی دارد. مهم‌ترین موضوع حال حاضر، اوضاع غزه و فلسطین اشغالی است.

 وی افزود: پس از بیش از ۷۰۰ روز از نسل‌کشی پیوسته در غزه و تحمیل شرایط قحطی بر مردم فلسطین، اخیراً توافقی حاصل شد تا حملات رژیم صهیونیستی متوقف شود و جمهوری اسلامی ایران مواضع خود را به صراحت اعلام کرد. با وجود توقف بمباران‌ها، آثار جنایات دو سال گذشته همچنان مشهود است. عملیات آواربرداری نشان می‌دهد چه تعداد فلسطینی جان خود را از دست داده‌اند. با توجه به تجربیات منطقه‌ای و سابقه بدعهدی‌های رژیم صهیونیستی، جامعه جهانی و کشورهای منطقه باید هوشیار باشند و اجازه ندهند این رژیم بار دیگر با نقض عهد، تاریخ تکرار شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص توافق فرانسه و ایران برای تبادل زندانی‌ها اظهار کرد: ما با جدیت این موضوع را پیگیری می‌کنیم. مقدمات لازم از سوی ایران آماده است و امیدواریم خانم اسفندیاری در اسرع وقت آزاد شوند.

 

علت عدم حضور ایران در نشست شرم‌الشیخ

 

بقایی درباره علت عدم حضور ایران در نشست شرم‌الشیخ توضیح داد: ایران دعوتنامه‌ای از رئیس‌جمهور مصر دریافت کرد و تمامی جوانب با دقت بررسی شد. پس از سنجش مزایا و معایب، تصمیمی اتخاذ شد که بیشترین منافع کشور را تأمین کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد طرح صلح ترامپ برای غزه گفت: موضع ایران در دو بیانیه کاملاً روشن اعلام شد. ما از هر اقدامی که به توقف کشتار و نسل‌کشی در غزه منجر شود، حمایت می‌کنیم. خواسته اصلی ما پایان جنایات و حصر غزه و فراهم شدن کمک‌های انسانی برای مردم است.

وی افزود: ما چندین بار درخواست برگزاری اجلاس سازمان همکاری اسلامی را مطرح کرده‌ایم تا همه کشورها همکاری کنند. این موضوعات فوریت دارند و هر روزی که کشتار متوقف شود، به نفع بشریت است. رخدادهای دو سال اخیر تعرضی به اخلاق و انسانیت بود اما پایان ماجرا نیست. اتفاقات ۷ اکتبر در خلأ رخ نداد و همواره باید مسئله فلسطین را دنبال کنیم. تا زمانی که حقوق فلسطینی‌ها محقق نشود، نمی‌توان انتظار پایان جنایات را داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تنش‌های اخیر میان افغانستان و پاکستان نیز گفت: امنیت و ثبات در کشورهای همسایه برای ما اهمیت دارد. افغانستان و پاکستان هر دو همسایگان مسلمان ما هستند و هر گونه تنش پیامدهای فرامرزی خواهد داشت. ما خواستار گفت‌وگوی سازنده و حل اختلافات از طریق مذاکره بین دو طرف هستیم.

 

نقش‌آفرینی در منطقه منوط به حضور فیزیکی در یک جلسه نیست

 
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی در خصوص تفسیری که عدم حضور ایران در نشست شرم الشیخ را به معنای حذف ایران از نقش‌آفرینی‌های منطقه‌ای می‌دانست، اظهار کرد: نفوذ و نقش‌آفرینی در تحولات منطقه لزوماً منوط به حضور فیزیکی یا غیبت در یک رویداد خاص نیست، بلکه فراتر از این مسائل است. بدون تردید، میزان نفوذ جمهوری اسلامی ایران چیزی نیست که بخواهیم آن را به شرکت یا عدم شرکت در کنفرانس‌ها محدود کنیم. در طول دو سال گذشته، ایران یکی از فعال‌ترین کشورها در پیگیری جنایات رژیم صهیونیستی در غزه بوده است. ما اثرگذاری لازم را داشتیم و با کشورهای منطقه در تماس بوده‌ایم؛ ما به صورت پویا و مستمر به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهیم.
 
بقایی در پاسخ به سؤال دیگری درباره گزارش‌های مربوط به شکنجه اعضای کاروان کمک‌رسانی صمود توسط رژیم صهیونیستی گفت: در زمینه بدرفتاری و اعمال خشونت علیه فعالانی که مخالف نسل‌کشی هستند، این رژیم سابقه بسیار طولانی دارد. از رژیمی که 70 سال است مردم بی‌گناه را به خاک و خون می‌کشد، چنین رفتاری عجیب نیست. اقدام رژیم در برخورد با تیم کمک‌رسانی، یک عمل تروریستی تلقی می‌شود. هم حمله به آنان، هم بازداشت غیرقانونی و هم شکنجه‌شان قابل پیگرد حقوقی است. بخشی از مسئولیت پیگیری این موضوع بر عهده دولت‌های متبوع این افراد است اما مسئولیت بین‌المللی نیز وجود دارد، چرا که این حمله یک جنایت علیه بشریت محسوب می‌شود.
 

سهم اروپا در هرگونه توافق احتمالی آینده 

 
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اقدامات خصمانه اروپا علیه ایران و ادعاهای مربوط به مذاکره، توضیح داد: سفرای ما در آلمان، انگلیس و فرانسه برای رایزنی به کشور فراخوانده شده و پس از برگزاری جلسات مشورتی لازم، به محل مأموریت خود بازگشتند. در مورد بیانیه سه کشور اروپایی، این یک روند تکراری است. این‌ها بیانیه‌های کلیشه‌ای هستند که موضوعیت خود را از دست داده و فاقد نیت خیر هستند. تأکید مکرر بر اینکه ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد، یک امر موجود است؛ ایران نه سلاح هسته‌ای دارد و نه قصدی برای ساخت آن دارد. کشورهای اروپایی باید نشان دهند که از استقلال عمل و توانمندی لازم برای تصمیم‌گیری برخوردار هستند تا بتوانند به عنوان یک طرف مذاکراتی معتبر شناخته شوند.
 
وی در واکنش به افشای عملیات هماهنگ رژیم صهیونیستی علیه اتباع ایرانی و اطلاع‌رسانی‌های هدفمند، گفت: از همان ابتدا برای ما روشن بود که همزمان با حملات این رژیم علیه ایران، یک جنگ شناختی و عملیات روانی سازمان‌یافته و چندلایه علیه کشورمان به راه افتاده است. هدف اصلی، ایجاد تصویری واهی از قدرت رژیم صهیونیستی بود. این موضوع بارها توسط مقامات کشور توضیح داده شده بود و اکنون نیز توسط رسانه‌های غربی به صورت شفاف بازگو شده است. یک کارزار هدفمند برای روایت‌سازی در جریان بوده و رسانه به عنوان ابزاری گسترده علیه ایران و کشورهای منطقه مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.
 
بقایی درباره سهم اروپا در هرگونه توافق احتمالی آینده گفت: اگرچه نمی‌توان در مورد آینده پیشگویی کرد، اما بدون تردید تجربه بهترین آموزگار است. سابقه ده ساله اجرای توافق هسته‌ای (برجام) نشان می‌دهد که سه کشور اروپایی در عمل به تعهدات خود کوتاهی کرده و بدتر از آن، از سازوکار حل اختلاف برجام سوءاستفاده کردند تا قطعنامه‌های شورای امنیت را برگردانند، اقدامی که نه توجیه حقوقی داشت و نه توجیه اخلاقی. لازم است که سه کشور اروپایی در سیاست‌های خود تجدیدنظر کنند و به جهان ثابت کنند که می‌توانند در مذاکرات، بازیگران قابل اعتمادی باشند.
 

انتظارات ایران از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

 
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره انتظارات ایران از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصریح کرد: ایران همچنان عضو معاهده ان‌پی‌تی است و به توافقنامه پادمان متعهد باقی مانده است. ایران تلاش کرده در چارچوب تفاهم‌های موجود با آژانس شرایط همکاری را فراهم کند، اما طرف‌های مقابل به این اقدامات ارزش لازم را ندادند.
 
بقایی با اشاره به پیش‌شرط اجرای توافق قاهره گفت: قبلاً اعلام کرده بودیم در صورتی که بازگشت به قطعنامه‌ها مدنظر باشد، توافق قاهره اجرایی نخواهد شد و مسئولیت این وضعیت بر عهده سه کشور اروپایی است. دیپلماسی در شرایط فعلی، تعطیل‌بردار نیست و نباید انتظار داشت که در روزهای آینده نشست فوری برگزار شود.
 

واکنش به اظهارات دونالد ترامپ درباره مذاکرات صلح با ایران

 
وی در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ درباره مذاکرات صلح با ایران بیان کرد: تصمیم‌گیری بدون در نظر گرفتن تجربه‌های گذشته ممکن نیست و ایران تجربه‌های تلخ گذشته با آمریکا و رژیم صهیونیستی را فراموش نخواهد کرد. ایران همواره با چشم باز و در چارچوب مصالح ملی، تصمیمات لازم را اتخاذ خواهد کرد.
 
سخنگوی وزارت خارجه درباره جایزه صلح نوبل امسال و اعطای آن به فردی مخالف دولت ونزوئلا گفت: این جوایز نمی‌توانند معیار واقعی صلح‌دوستی باشند و سابقه افراد نامزد شده گاه نشان‌دهنده تلاش در جهت صلح نبوده است. برخی از برندگان این جایزه، از جمله سران رژیم صهیونیستی و مقامات آمریکایی، سابقه جنگ‌افروزی دارند و با چنین روندی، حتی احتمال دارد نتانیاهو نیز در آینده مدعی دریافت جایزه شود.
 
وی همچنین به ادعاها درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران واکنش نشان داد و اظهار کرد: ایران در همان زمان با قاطعیت دفاع کرده و همچنان از تمام ظرفیت‌ها برای تقویت توان نظامی خود و جلوگیری از هرگونه ماجراجویی بهره می‌برد.
 
وی در مورد فوت دو شهروند عمانی و اتهامات مربوط به آب آشامیدنی شرکت ایرانی گفت: مسئله تنها کیفیت آب نبوده بلکه آبروی شرکت ایرانی نیز در این میان خدشه‌دار شده است. وزارت امور خارجه دیروز کاردار موقت عمان را فراخواند و خواستار شفاف‌سازی شد. اطلاعات موجود نشان می‌دهد که این اتفاق ناشی از اقدامات انتقام‌جویانه بوده و رسانه‌های عمانی بدون بررسی دقیق، تنها بر اساس حدس و احتمال گزارش داده‌اند.
 
بقایی درباره اظهارات ترامپ مبنی بر تشکر ایران از توافق صلح گفت: انتظار نداریم نیت کسی را بخوانیم. ایران موضع خود را صریح و شفاف در دو بیانیه اعلام کرده و از هر اقدامی که به کاهش رنج مردم فلسطین و توقف نسل‌کشی منجر شود، حمایت می‌کند.
 

پیام رژیم صهیونیستی به روسیه؛ ایران هوشیار است   

 
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص پیام رژیم صهیونیستی به ایران از طریق روسیه مبنی بر عدم جنگ با ایران اظهار کرد: ایران نظرات کشورهای دوست را گوش می‌دهد اما با دقت و هوشیاری مراقب تحولات است و تجربه فریبکاری رژیم صهیونیستی، ضرورت هوشیاری در همه سطوح را روشن می‌کند.
 
بقایی در مورد عادی‌سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی تأکید کرد: نباید ماهیت اشغالگری و ظلم علیه فلسطینی‌ها با این اقدامات تحت‌الشعاع قرار گیرد.
 
وی درباره تعامل با کشورهای مختلف و عدم دستیابی به توافق گفت: تا زمانی که کشورها حقوق اولیه یکدیگر را به رسمیت نشناسند، توافق امکان‌پذیر نخواهد بود و تجربه هیئت‌های حاکمه آمریکا نشان می‌دهد که نگاه یک‌سویه‌ای نسبت به ایران دارند. در موضوع هسته‌ای، ایران با طرف مقابل به تفاهم رسیده است اما عملکرد آن‌ها همیشه مطابق انتظار نبوده است.
 

تأکید ایران بر پایان محدودیت‌های قطعنامه 2231 در 26 مهر  

 
بقایی در خصوص پایان محدودیت‌های قطعنامه 2231 تأکید کرد: ۱۸ اکتبر (26 مهر) تاریخ خاتمه محدودیت‌ها است و اقدام سه کشور اروپایی نباید ارزش عملی داشته باشد. موضع صریح چین و روسیه در مخالفت با بازگشت قطعنامه‌ها نشان‌دهنده وضعیت حقوقی آشفتگی است و ایران انتظار دارد این قطعنامه‌ها در موعد مقرر خاتمه یابند.
 
وی همچنین درباره نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان گفت: این جلسه به منظور تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و امنیتی برگزار شده است و نشان‌دهنده اهمیت ایران و همسایگان برای همکاری درون منطقه‌ای است.
 
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص طرح‌ صلح و حقوق فلسطینیان توضیح داد: در همه این طرح‌ها، صورت مسئله نادیده گرفته شده و مشکل اصلی، اشغالگری رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی‌هاست. تا زمانی که این علت اصلی حل نشود، بحران ادامه خواهد داشت.

 

فرصت‌ها و تهدیدهای توافق صلح غزه

 
بقایی درباره اعتقاد روسیه و چین به حق ایران در مسائل هسته‌ای گفت که اقدامات عملی و موضع‌گیری‌های شورای امنیت، از جمله نامه سه‌جانبه ایران، روسیه و چین، نشان‌دهنده پشتیبانی این کشورها است و در حفظ روابط و همکاری‌ها آثار ملموسی دارد.
 
وی درباره تصویب سی‌اف‌تی در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تصمیم‌گیری بر اساس منافع و مصالح ملی ایران انجام شده و تصویب این لایحه مدتی است که در دستور کار بوده است.
 
سخنگوی وزارت خارجه درباره فرصت‌ها و تهدیدهای توافق صلح غزه بیان کرد: ایران با دقت همه تحولات محیط پیرامونی را بررسی می‌کند و همواره آماده است تا هم تهدیدها را مدیریت کرده و هم از چالش‌ها فرصت ایجاد کند، به ویژه تا جنگ در فلسطین اشغالی خاتمه یابد.
 
بقایی در واکنش به حملات تروریستی اخیر در شرق کشور گفت: ایران سال‌هاست با تهدیدات تروریستی مواجه بوده و مقابله با آن نیازمند همکاری کشورهای همسایه است. او افزود که شواهد نشان می‌دهد هم ایران و هم پاکستان عزم جدی برای مقابله با تروریسم دارند و انتظار می‌رود تفاهمات موجود با جدیت اجرا شود تا اقدامات تروریستی کنترل شود.
انتهای پیام