شناسهٔ خبر: 75286429 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

بیش از یک‌سوم برق تابستانه کشور زیر بار کولر‌های گازی

ایران در شرایط ناترازی انرژی قرار دارد و سیاست‌های صرفه‌جویی برق از اولویت‌های کشور است؛ با وجود این، کولر‌های گازی یک سوم از برق کشور در زمان اوج‌بار تابستان ۱۴۰۴ را به خود اختصاص دادند.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، طی سال‌های اخیر، گزارش‌های بسیاری از مضرات استخراج غیرقانونی رمزارز و تاثیر منفی آن بر تشدید سیاست‌های کنترل مصرف و خاموشی منتشر شد، اما ماینر‌ها تنها منبع مصرف غیرضروری برق کشور نیستند. ایران در سال‌های اخیر شاهد نمودار تصاعدی اوج‌بار مصرف برق بود، اما نمودار توسعه صنعت برق با دلایل متعددی از هماهنگ کردن خود با بخش مصرف بازماند.

وزارت نیروی دولت چهاردهم از ابتدای استقرار خود تلاش کرد تا کاستی‌های موجود در بخش تعمیرات اساسی نیروگاه‌ها، توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، بهره‌وری سیستم انتقال برق و سایر موانع روشن ماندن چراغ خانه‌ها و کارخانه‌ها را برطرف کند، اما همیشه موانع در سیستم تولید برق نبوده و در بسیاری موارد نیز باید بخش مصرف را مدیریت کرد.

در کنار ماینر‌ها باید میزان مصرف کولر‌های گازی را نیز در نظر گرفت و مسئولین ملی و استانی نیز همواره به این مهم اشاره داشته‌اند. به عنوان نمونه چندی پیش محمد کریمی مدیرعامل شرکت توزیع برق هرمزگان گفته بود، ماینر‌ها و کولر‌های گازی، ۲ روی سکه در مصرف بی‌رویه برق آن استان هستند در ابتدای سال جاری نیز مصطفی رجبی‌مشهدی مدیرعامل شرکت توانیر نیز در نشست هم‌اندیشی با اصحاب رسانه اعلام کرد: سالانه ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار کولرگازی جدید وارد مدار می‌شود که پیش‌بینی می‌کنیم همین کولر‌ها به تنهایی ۲۵۰۰ مگاوات به تقاضای مصرف برق کشور اضافه می‌کنند.

کولر‌های گازی مناسب مناطق گرم و خشک نیست

توان تولید عملی برق کشور در تابستان سال جاری بنا به دلایل مختلف از جمله کاهش شدید ظرفیت تولید برقابی‌ها و در بهترین حالت ۶۴ هزار مگاوات بود و بر اساس محاسبه کارشناسان، مصرف برق کولر‌های گازی در اوج‌بار تابستان سال جاری، حدود ۲۴ هزار مگاوات بوده است که این موضوع نشان می‌دهد بیش از یک سوم برق مورد نیاز کشور در شرایط حساس توسط کولر‌های گازی مصرف می‌شود.

این در حالی است که کولر گازی رطوبت هوا را جذب خود کرده و با اصول تبخیر و تجمع رطوبت محیط، هوا را خنک می‌کند و این بدان معناست که استفاده از این کولر‌ها در مناطق گرم و خشک کشور، به دلیل رطوبت اندک، عملا محیط اتاق‌ها را خشک‌تر خواهد کرد. استفاده از کولر‌های گازی علاوه بر این فایده اندک برای بهره‌برداری در تهران، اصفهان، یزد و استان‌ها مشابه، فشار بسیاری را به شبکه برق ایران تحمیل می‌کند و این موضوع توجیه‌کننده لزوم مقابله با افزایش شمار کولر‌های گازی است.

گرچه در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان بر لزوم بهینه‌سازی تاسیسات سرمایش و گرمایش ساختمان‌های نوساز تاکید شده، اما بسیاری از سازندگان برای افزایش متراژ مفید ساختمان‌ها کانال کولر را حذف کرده و از اسپیلت استفاده می‌کنند و با وجود این از دریافت پایان‌کار ساختمان نیز محروم نمی‌شوند! این ساختمان‌ها علاوه بر تحمیل هزینه برق بیشتر به ساکنان، باعث محروم شدن بخش صنعتی و خانگی کشور از برق خواهند شد، اما تغییر سبک زندگی به سوی تجمل‌گرایی در سال‌های اخیر را نمی‌توان از مجموع علل افزایش استفاده از اسپیلت به جای کولر‌های آبی حذف کرد. متاسفانه کولر گازی به عنوان یکی از تاسیسات گرمایشی و سرمایشی کاربردی در خانه‌ها، به ابزاری برای نمایش تجملات زندگی روزمره بدل شده و در سال‌های اخیر، کولر گازی از یک وسیله سرمایشی به نماد تجمل و زیبایی دکوراسیون تبدیل شده است. موضوعی که در نظر نگرفتن تاثیرات منفی آن بر زندگی سایر شهروندان مسئولانه نیست.

مصرف فراتر از استاندارد کولر‌های گازی مشابه فشاری است که ماینر‌ها بر شبکه برق کشور وارد می‌کنند و این معضل در شرایط اوج‌بار باعث تشدید سیاست‌های مدیریت مصرف برق خواهد شد؛ اقدامی که منافع آن در دسترس افرادی محدود، اما مضرات آن همه‌گیر است، بنابراین شهروندان و مسئولان کشور باید به اتفاق مقابل این زیان عمومی بایستند. ایران در سال‌های اخیر پیوسته با مسئله ناترازی انرژی دست و پنجه نرم می‌کند و صرفه‌جویی در مصرف انرژی، این روز‌ها از همیشه ضروری‌تر به شمار می‌آید، بنابراین جلوگیری از افزایش رشد کولر‌های گازی ضرورتی ملی به شمار می‌آید.

انتهای پیام/