شناسهٔ خبر: 75217187 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

توسعه فناوری و همکاری با بخش خصوصی، راهبرد تحقق امنیت غذایی کشور است

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به تدوین سند برنامه راهبردی تا افق ۱۴۱۳ از کاهش وابستگی مالی به بودجه دولتی، تجاری‌سازی فناوری‌های کشاورزی و همکاری با وزارت جهاد کشاورزی برای ارتقای امنیت غذایی کشور خبر داد.

صاحب‌خبر -

توسعه فناوری و همکاری با بخش خصوصی، راهبرد تحقق امنیت غذایی کشور است

 به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری دانشجو، رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران صبح امروز در نشست خبری که در سالن جلسات این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به تدوین سند برنامه راهبردی دانشکده گان از سال ۱۴۰۳ تا افق ۱۴۱۳ افزود: این سند که به تصویب هیئت امنای دانشگاه تهران رسیده، مسیر حرکت دانشکده در حوزه‌های آموزش، پژوهش، تأثیرگذاری اجتماعی، مأموریت‌های ملی و توسعه روابط بین‌الملل را مشخص می‌کند.

 

وی تصریح کرد: در این سند پیش‌بینی شده است که وابستگی مالی دانشکده به بودجه دولتی کاهش یابد و تا ده سال آینده بیش از ۶۰ درصد منابع مورد نیاز از طریق فروش دانش و همکاری با بخش خصوصی تأمین شود.

 

رئیس دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی کرج در ادامه با اشاره به چالش‌های آموزش عالی در حوزه کشاورزی گفت: در حال حاضر بیش از ۵۸۰ دانشکده و مرکز آموزشی کشاورزی در کشور فعال است که رشد کمی بالایی داشته‌اند، اما کیفیت آموزش و هماهنگی رشته‌ها با نیاز‌های واقعی کشور همچنان جای کار دارد.

 

وی افزود: برای ارتقای کیفیت آموزش، بازنگری در سرفصل‌ها و برنامه‌های درسی در دستور کار قرار گرفته و الگوی جدیدی برای هم‌افزایی میان آموزش، پژوهش و صنعت طراحی شده است.

 

پژوهش‌های تقاضامحور و توسعه فناوری

ابراهیم‌زاده موسوی با تأکید بر تقاضامحور شدن پژوهش‌ها گفت: از این پس، طرح‌های تحقیقاتی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بر اساس نیاز واقعی بخش‌های دولتی و خصوصی تعریف می‌شود و بخش خصوصی نیز در تأمین هزینه‌های تحقیقاتی مشارکت می‌کند.

 

وی ادامه داد: تمرکز پژوهش‌های دانشکده بر نیاز‌های کلیدی کشور از جمله امنیت غذایی و کاهش وابستگی به نهاده‌های وارداتی است و در این راستا چند رقم بذر مقاوم به شرایط اقلیمی سخت، از جمله بذر عدس، گوجه‌فرنگی و خیار گلخانه‌ای به ثبت رسیده و تجاری‌سازی شده است.

 

رئیس دانشکده با اشاره به اجرای پروژه‌های مشترک با بخش خصوصی اظهارکرد: با راه‌اندازی کارخانه گیاهی (Plant Factory) برای تولید نشای پیوندی، کشور از واردات این محصول از ترکیه بی‌نیاز خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود ظرف دو سال آینده تولید داخلی در این حوزه به خودکفایی برسد.

 

 

وی عنوان کرد: مدل جدید همکاری میان دانشگاه و بخش خصوصی که بر پایه اعتماد، دانش فنی و تجاری‌سازی فناوری‌های بومی بنا شده، می‌تواند الگوی موفقی برای سایر مراکز علمی کشور در تحقق اقتصاد دانش‌بنیان باشد.

 

همکاری میان دانشگاه و دولت برای تحقق امنیت غذایی کشور آغاز شد

 

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، با اشاره به نقش این مجموعه در تحقق اهداف کلان کشور در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی اظهار کرد: دانشگاه تهران پنج محور همکاری ملی با دستگاه‌های اجرایی کشور تعریف کرده است که از جمله آنها می‌توان به طرح‌های مرتبط با بیابان‌زدایی، احیای اراضی و توسعه کشت‌های سازگار با اقلیم اشاره کرد.

 

وی افزود: در همین راستا، با دستور مستقیم مقامات عالی کشور، ستاد مشترکی با حضور وزیر جهاد کشاورزی، معاون فناوری ریاست‌جمهوری و مراکز تحقیقاتی کشور تشکیل شده است تا ظرفیت‌های علمی و اجرایی کشور برای حل چالش‌های کشاورزی و منابع طبیعی بسیج شود.

 

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی با تأکید بر ضرورت ارتقای زیرساخت‌های آموزشی و پژوهشی گفت: هم‌اکنون پروژه‌های عمرانی متعددی در حال اجراست، از جمله ساخت ساختمان جدید علوم دامی و صنایع چوب و کاغذ با زیربنای ۶ هزار متر مربع و اعتباری بالغ بر ۱۵۰ میلیارد تومان که تا سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

 

کاهش وابستگی مالی و همکاری با بخش خصوصی

وی ادامه داد: همچنین خوابگاه متأهلان با ۶۵ واحد ۴۵ متری با حمایت خیرین در حال ساخت است تا دانشجویان متأهل بتوانند با آرامش بیشتری به تحصیل بپردازند. علاوه بر این، ایجاد مجتمع ورزشی جدید نیز در دستور کار قرار دارد تا امکانات رفاهی دانشجویان توسعه یابد.

 

ابراهیم‌زاده موسوی به همکاری‌های بین‌المللی دانشکدگان نیز اشاره کرد و گفت: تفاهم‌نامه‌هایی با آکادمی ملی علوم چین و کشور ایرلند برای اجرای طرح‌های مشترک در زمینه بیابان‌زدایی، تولید خوراک دام و توسعه صنایع غذایی مبتنی بر فناوری‌های نوین به امضا رسیده است.

 

وی افزود: در قالب این همکاری‌ها، از سال جاری عملیات اجرایی احیای چهار هزار هکتار از اراضی صالحیه در مرز استان‌های البرز و تهران آغاز شده است که هدف از آن، تبدیل بیابان به عرصه‌های مولد کشاورزی و اشتغال‌زا است.

 

رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی با بیان اینکه دانشگاه باید در ارتباطی تنگاتنگ با جامعه و کشاورزان قرار گیرد تا پاسخگوی نیاز‌های واقعی کشور باشد، افزود: تجربه کشور‌های پیشرفته نشان می‌دهد که موفقیت در کشاورزی زمانی حاصل می‌شود که دانشگاه، صنعت و جامعه در کنار یکدیگر عمل کنند.

 

سید محمدعلی ابراهیم‌زاده موسوی با اشاره به اهمیت کشاورزی در تأمین امنیت غذایی و تولید ثروت برای کشور، گفت: کشاورزی می‌تواند به منبع جایگزین نفت تبدیل شود و نقش مهمی در تولید ثروت و ارزآوری ایفا کند، به همین دلیل فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی دانشکده در این زمینه متمرکز شده است.

 

وی با اشاره به اینکه رئیس دانشکده کشاورزی با تدوین برنامه راهبردی و انعقاد تفاهم‌نامه با وزارت جهاد کشاورزی، اقدامات مشترک در زمینه مبارزه با آفات، بهزیستی کشاورزان و بهره‌وری منابع را آغاز کرده است، بیان کرد: هدف ما اتصال دانش دانشگاه به بدنه تولید و کشاورزان است تا تحقیقات و فناوری‌های نوین در مزرعه و عرصه عملیاتی شود.

 

رئیس دانشکده کشاورزی ادامه داد: یکی از چالش‌های اصلی کشورفاصله بین دانش تولید شده در دانشگاه‌ها و بهره‌برداری عملی از آن در کشاورزی است.

 

وی با ارائه آمار گفت: در حالی که ایران بیش از ۱۳ میلیون هکتار زمین زیر کشت دارد و سالانه حدود ۱۳۰ میلیون تن مواد غذایی تولید می‌شود، مصرف آب و بهره‌وری در بسیاری از محصولات همچنان پایین است و نیازمند انتقال دانش و فناوری به مزرعه است.

 

ابراهیم‌زاده موسوی عنوان کرد: دانشکده با بهره‌گیری از نسل چهارم و پنجم فناوری، نمونه‌سازی و الگوسازی محصولات کشاورزی را آغاز کرده و با مشارکت بخش خصوصی، تجاری‌سازی دانش تولید شده در دانشگاه را عملیاتی می‌کند.

 

وی همچنین به پیشینه تاریخی توسعه کشاورزی در ایران اشاره کرد و گفت: از دهه ۱۳۲۰، کشاورزی محور برنامه‌های توسعه اقتصادی کشور بوده و ایران صادرکننده محصولات کشاورزی و فرآورده‌های مرتبط به کشور‌های همسایه و فراتر از آن بوده است، امروز نیز با توجه به فناوری‌های نوین، می‌توانیم این ظرفیت‌ها را تقویت و توسعه دهیم.