فرارو-محققان دانشگاه کپنهاگ با بازسازی سنت قدیمی بلغارستان و ترکیه، موفق به تولید ماستی شدهاند که با کمک مورچه تخمیر میشود. در این روش، چند مورچه قرمز در شیر گرم ریخته شده و ظرف یک شب در لانه مورچهها گذاشته میشود. این لانه علاوه بر تأمین گرما، احتمالاً میکروبهای طبیعی محیط را هم به شیر منتقل میکند.
به گزارش فرارو، فرمیک اسید موجود در مورچهها pH شیر را کاهش داده و موجب فعال شدن میکروبهای تخمیری میشود. این همکاری بین مورچه و میکروبها، ماستی با بافت کرمی و طعم تلخ ملایم تولید میکند.
آزمایشهای مشابه با گونههای محلی دانمارک نیز طعمی متفاوت با نتهای لیمویی ارائه داد که نشان میدهد ترکیب میکروبها و نوع مورچه تأثیر زیادی بر طعم نهایی دارد.
پژوهشگران معتقدند این یافتهها میتواند الهامبخش تولید ماستهای گیاهی و طعمدهی نوین به محصولات موجود باشد، بدون اینکه ارزش تغذیهای مشابه ماست صنعتی را کاهش دهد. آنها هشدار میدهند که استفاده گسترده از مورچهها برای تولید ماست مناسب نیست. زیرا برخی گونهها میتوانند ناقل انگلهای خطرناک برای انسان باشند؛ همچنبن جمعیت مورچههای قرمز نیز در اروپا در حال کاهش است.
پروفسور مارتین بلیزر از دانشگاه راتگرز میگوید: «این نوآوری میتواند طعم های بیشتری خلق کند و راه را برای تولید غذاهای منخصربه فرد هموار کند.» محققان میگویند استفاده از مورچه تنها یکی از روشهای سنتی برای تخمیر ماست است و در گذشته مردم از گیاهانی مانند کاج، بابونه، گلتُرش و ریشه گزنه هم برای شروع فرآیند تخمیر استفاده میکردند. این روش طعم و بافت جدیدی به ماست می دهند و به حشرات نیز آسیب نمی رساند.