به گزارش ایرنا، انگور سیاه در منطقه میرآباد، سردشت و پیرانشهر که بیشتر به صورت دیم و در زمینهای با شیب تُند و حتی در ارتفاعات کشت می شود، از نظر رنگ و طعم کمنظیر و به گفته کارشناسان از خواص دارویی زیادی برخوردار است.
این نوع از انگور تسکین دهنده فشارهای عصبی، افزایش دهنده شیر مادران، پاک کننده معده و روده از مواد زائد و همچنین از بین برنده چین و چروک پوست است؛ به همین خاطر در بین مردم این منطقه از محبوبیت خاصی برخوردار است.
اما در کنار این همه خاصیت خوب انگور سیاه در بین مردم کمتر شناخته شده است و به دلیل نبود صنایع تبدیلی مرتبط با آن، در برخی سالها با قیمتهای بسیار کم از کشاورزان خریداری میشود.
به همین دلیل چند سالی است که مسوولان برای معرفی بیشتر انگور سیاه، جشنواره هایی برگزار میکنند تا این محصول را در کنار سایر جاذبههای گردشگری به علاقمندان معرفی شد.
میرآباد در حدود ۱۰ هزار نفر جمعیت دارد و فرورین ۱۴۰۲ از سردشت منفک و شهرستان مستقلی شد و با توجه به داشتن بیش از سه هزار و ۵۰۰ هکتار تاکستان انگور سیاه به قطب این محصول در منطقه شناخته میشود.
از مهاباد به سمت میرآباد ۲ مسیر مجزا وجود دارد که مسیر نخست از طریق جاده مهاباد - سردشت - میرآباد حدود ۱۲۵ کیلومتر فاصله دارد و مسیر دوم جاده مهاباد - نقده - پیرانشهر است که تا میرآباد ۱۵۰ کیلومتر را باید طی کنید.
جاده مهاباد - سردشت به رغم کوهستانی و داشتن پیچهای تند یکی از مسیرهای زیبا و دیدنی بویژه در این فصل است و باید از ۲ گردنه «جوالهرهشان» و «زمزیران» نیز عبور کرد.
جنگلهای این مسیر از روستای کاولان در مسیر مهاباد- سردشت آغاز میشود و در این فصل که کمکم برگ درختان از سبز تیره به سبز کم رنگ، زرد و در برخی مسیرها به سرخ و قهوهای تغییر رنگ دادهاند، زیبایی این منطقه دوچندان شده است.
در این فصل از سال هوای این منطقه برغم اینکه هنوز هم خبری از بارش های پاییزی نیست اما خُنکی خاصی دارد و در برخی مسیرها، به دلیل همین هوای مساعد، چشمهها احیا شده و کمکم به پایین دست جاری میشوند اما زمین تشنه امکان پیشروی بیشتر را از آنها گرفته است.
در حاشیه جاده نیز در اتاقکهای مخصوص چوبی (کهپر) میوههای این فصل که شامل گلابی، انجیر، انگور و سایر فرآوردهها مانند مویژ، زردالوی خشک و دوغ محلی عرضه میشود.
کارگران مشغول برداشت انگور و سیب، گلههای گوسفند و بز در حاشیه جادهها، قهوهخانه کنار جادهای و طعم چای زغالی کتری سیاه، همه و همه بر زیبایی این منطقه افزودهاند.
رودخانه زلال زاب (کلوی) که تنها رودخانه جنوب استان است که در این فصل هم آب دارد از داخل دره گرژال دیده میشود و تا افق درختان بلوط و در دامنه ها هر جا جنگل کمی عقب نشینی کرده است، تاکستانهای انگور دیم تا دل جنگل پیشروی کردند.
سرانجام در روز دوم جشنواره انگور سیاه و در یک ظهر پاییزی به ورودی شهر میرآباد رسیدم جای که یک تالار بزرگ و در قسمت حیاط آن غرفه های جشنواره در یک ردیف چیده شده و برنامه های عصر روز دوم تازه شروع شده بود.
در ۲ بخش دیگر چادرهای محلی (رهشمال) برپا شده بود و در آنها نانهای محلی کلانه و نان کوچک، آش محلی دوکلیو عرضه میشد و در بخش دیگر غرفهای برای چای وجود داشت.
غرفه های جشنواره با پنیر و ماست محلی شروع می شد و در ادامه انواع عسل و موم طبیعی، انواع ادویه جات و نقاشی و طراحی، صنایع دستی از جمله صنعت چوب و در بین آنها غرفههای انگور سیاه و زرد و قرمز خودنمایی می کرد.
رویدادهای گردشگری زمینهساز تقویت زیرساختها میشود
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانغربی در جشنواره انگور سیاه میرآباد گفت: رویدادهای گردشگری با جذب گردشگری و معرفی ظرفیتها زمینهساز تقویت زیرساختها میشود.
مرتضی صفری اظهار کرد: رویدادهای گردشگری باعث معرفی و شناخته شدن ظرفیتهای هر منطقه میشود و با توجه به انگیزه بالای فرماندار و مردم بافرهنگ میرآباد، در سال های آینده، جشنواره انگور سیاه باعث شناخته شدن هرچه بیشتر میرآباد و جذب گردشگر شده که این امر نیز باعث تقویت زیرساختهای گردشگری میشود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانغربی افزود: گردشگری ماجراجویانه در رودخانه زاب، احداث پل معلق به دلیل طبیعت بکر، وجود پل تاریخی دوره ساسانی قلاتاسیان، وجود منطقه گردشگری پردانان و خدرآباد، تولید محصولاتی مانند انگور سیاه، سماق و گردو، وجود مزارع پرورش ماهی از جمله ظرفیتهای میرآباد در حوزه گردشگری است.
وی اضافه کرد: مرز و گردشگری دو فرصت زودبازده در آذربایجان غربی هستند و استفاده بهینه از این فرصتها، موجب میشود در آینده نزدیک آذربایجان غربی بتواند گردشگران زیادی را جذب کند و این جشنوارهها بهانهای برای معرفی ظرفیتها هستند.
صفری تاکید کرد: بعد از همایش اینوا زمینه برای جذب سرمایهگذاری در استان ایجاد شده و این جشنوارهها میتواند ابزاری برای معرفی این ظرفیتها به سرمایهگذاران باشد و نیز این جشنواره باعث معرفی منطقه شده و حضور هر گردشگر میتواند حداقل هشت شغل ایجاد کند که نتیجه آن توسعه است.
برداشت ۴۰ هزار تُن انگور سیاه در میرآباد
فرماندار میرآباد گفت: این شهرستان در مجموع دارای بیش از سه هزار و ۵۰۰ هکتار تاکستان انگور سیاه است که به صورت دیم کشت شده و سالانه بیش از ۴۰ هزار تن محصول از آن برداشت میشود.
سیدحسام الدین باب گوره افزود: انگور سیاه (تری رهشه) یکی از محصولات دیم و ارگانیک این منطقه است که متاسفانه مورد بی مهری قرار گرفته و کمتر در بین گردشگران شناخته شده است.
وی اضافه کرد: به دلیل نبود صنایع تبدیلی در این منطقه، هر سال دسترنج کشاورزان پس از ۹ ماه تلاش و کوشش با قیمتهای بسیار پایین به این افراد سودجو فروخته می شود.
فرماندار میرآباد گفت: جشنواره انگور سیاه فرصتی مغتنم برای معرفی سایر جاذبههای گردشگری این منطقه است و ما تلاش می کنیم که گردشگری و کشاورزی را با هم ادغام کنیم.
وی با اشاره به اینکه میرآباد میزبان نخستین جشنواره انگور سیاه با عنوان «رهزبهر جشن برداشت و همدلی»اظهار کرد: این جشنواره شامل چندین بخش است که مهمترین آن نمایشگاه انگور کشاورزان این شهرستان با ۲۰ غرفه است.
باب گوره افزود: چندین پنل تخصصی با حضور اساتید برجسته باغبانی برای ارتقای دانش باغداران این شهرستان در این جشنواره برگزار شد.
فرماندار میرآباد درباره عنوان این جشنواره و واژه کُردی «رهزبهر» نیز اظهار کرد: در تقویم بومی محلی این منطقه «رهزبهر» همان مهر ماه است که شامل ۲ واژه «رهز» به معنی تاکستان و «بهر» به معنی محصول است؛ در این ماه محصول تاکستان برداشت میشود.
غیبت صنایع تبدیلی در جوار قطب انگور سیاه
اما نکته جالب در این جشنواره گلایه های کشاورزان از نبود صنایع تبدیلی در این منطقه بود که باعث نوسانات قیمت انگور سیاه شده بود و این دغدغه باعث می شد که باغداران از ترس بارش های پاییز محصول خود را با قیمت اندکی به دلالان بفروشند.
یکی از تاکستان داران روستای گومل میرآباد گفت: مردم این منطقه سال های زیادی از عمر خود را صرف کاشت و داشت تاکستان های دیم کردند اما اکنون قیمت انگور سیاه کمتراز انگورهای آبی موجود در بازار از جمله انگور زرد است.
عثمان وطمانزاده افزود: انگور سیاه سردشت با نخستین بارش پاییزی کیفیت و زیبایی خود را از دست می دهد و به همین خاطر است کشاورزی باید قبل از فصل برداشت، به فکر فروش آن باشد.
وی اضافه کرد: تاکستان های ما در زمین های با شیب تند و گاهی هم نزدیک قله ها قرار دارند و امکان ورود خودرو و حتی تراکتور را هم ندارند و محصول تولید شده باید توسط کارگر به کنار جاده منتقل شود همین امر باعث افزایش قیمت تمام شده محصول خواهد شد.
کشاورزان سبدهای پلاستیکی را جایگزین جعبه چوبی کنند
یکی از صادرکنندگان بخش کشاورزی گفت: یکی از دلایلی مهم در زمینه صادرات انگور سیاه این منطقه استفاده باغداران از جعبه های چوبی است و خریدار نمی تواند به طور کامل محصول را در داخل این نوع جعبه ها ببیند.
برداشت انگور سیاه
ناصر یادگاری افزود: مردم این منطقه به صورت سنتی از جعبه های چوبی استفاده می کنند و بر این باور هستند که انگور باید تنها در داخل این نوع جعبه ها (سبد) باید عرضه شود.
وی از باغداران خواست همانگونه در زمینه تولید و برداشت انگور سیاه روش ای نوین را مدنظر قرار دادند در زمینه بسته بندی و بازار پسندی آن هم خود را به روز کنند.
آذربایجان غربی در تولید انگور در جایگاه چهارم کشور قرار دارد
رئیس جهادکشاورزی آذربایجان غربی گفت: پیش بینی میشود امسال ۲۲۷ هزار تن انگور در تاکستانهای استان برداشت شود و این استان رتبه چهارم کشوری در تولید انگور را به خود اختصاص داده است.
انگور سفید
محمدرضا اصغری با اشاره به آغاز برداشت انگور از تاکستانهای استان، افزود: متوسط عملکرد باغات انگور ایستاده حدود ۲۰ تن و باغات سنتی ۱۰ تن در هر هکتار است.
وی با بیان اینکه ۲۰ تا ۲۵ هزار تن از انگور تولیدی استان صادر میشود و مابقی به صورت تازه خوری یا در صنایع تبدیلی مصرف میشود، ادامه داد: امسال انگور برداشتی به روسیه، هند، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود.
رییس جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: علاوه بر انگور سیاه، تبرزه سفید و قرمز، ریش بابا، لعل بی دانه، کشمشی، از ارقام کاشت شده در استان است.
وی اضافه کرد: سالانه از انگور تولیدی محصولاتی همچون آب میوه،آبغوره، سرکه، کشمش و شیره انگور در صنایع تبدیلی و یا به صورت سنتی در استان تولید میشود.