فرشاد رشیدی به مناسبت هفته سالمند(۸ تا ۱۴ مهر) در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به باید و نبایدهای تغذیهای که سالمندان باید مد نظر داشته باشند، گفت: صرف نظر از اینکه برخی از سالمندان بیماریهای خاصی دارند و باید درباره دستورالعملهای تغذیهای با پزشک خود مشورت کنند، اما برخی از نکات تغذیهای بین اکثر سالمندان مشترک بوده و باید رعایت شود.
وی با اشاره به کاهش متابولیسم بدن در دوران سالمندی که بین همه سالمندان وجود دارد، افزود: این امر باعث میشود نیاز سالمندان به انرژی کاهش یابد. از همین رو سالمندان باید میزان انرژی دریافتی به بدن را مدیریت کرده و مواد غذایی را مصرف کنند که با انرژی کمتر، مواد مغذی بیشتری را در اختیار بدن آنها قرار دهد.
این کارشناس ارشد تغذیه با تاکید بر لزوم مصرف غذاهای مغذی و کم کالری در سالمندان، اظهار کرد: سالمندان باید تمام گروههای غذایی را در وعدههای غذایی روزانه خود بگنجانند و هیچ گروهی را به طور کامل حذف نکنند، مگر اینکه بیماری یا مشکل خاصی داشته باشند.
رشیدی درباره مصرف گروه کربوهیدراتها در سالمندان، افزود: سالمندان باید مصرف قندهای ساده مانند قند و شکر، مربا، نوشابه، ژله و... را محدود کرده و از کربوهیدراتهای پیچیده مانند غلات سبوسدار بیشتر استفاده کنند.
وی از اهمیت مصرف لبنیات به میزان کافی در سالمندان هم یاد کرد و ادامه داد: سالمندان باید شیر به اندازه کافی مصرف کنند. لبنیات مصرفی سالمندان باید حتما کم چرب و البته کم نمک باشد و اگر پنیر، ماست یا دوغ مصرف میکنند، نمک آن حداقل باشد.
این کارشناس تغذیه درباره مصرف پروتئینها در سالمندان نیز خاطرنشان کرد: پروتئین مصرفی سالمندان باید عمدتا بر انواع حبوبات و گوشت سفید از جمله مرغ و ماهی متمرکز باشد، اما اگر بیماری یا مشکل خاصی ندارند به هیچ عنوان نباید گوشت قرمز را به طول کامل حذف کنند. مصرف گوشت قرمز هم باید با حداقل چربیِ همراه باشد.
رشیدی مصرف تخممرغ به عنوان یک منبع غنی پروتئین را نیز برای سالمندان ضروری برشمرد و یادآور شد: سالمندان میتوانند در هفته سه تا پنج عدد تخم مرغ مصرف کنند.
وی با اشاره به اهمیت مصرف میوه و سبزیجات برای سالمندان به دلیل فیبر و ویتامینهای ضروری که دارد، اظهار کرد: مصرف دو تا سه واحد میوه در طول روز برای سالمندان مفید است. به علاوه لازم است سالمندان از میوههای کم شیرین و با آنتی اکسیدان بالا مانند هویج، فلفل دلمهای و... که نارنجی و قرمز هستند، بیشتر استفاده کنند.
به گفته این کارشناس تغذیه، با توجه به اینکه برخی از سالمندان ممکن است با مشکلات گوارشی مواجه باشند لازم است اگر میوه خام آنها را اذیت میکند، میوه را به صورت بخارپز و بدون شکر مصرف کنند.
رشیدی بر لزوم مصرف آب کافی در سالمندان نیز تاکید کرد و ادامه داد: آبمیوه طبیعی و برخی از دمنوشها نیز برای سالمندان مفید است.
وی درباره مصرف چربی در سالمندان نیز اظهار کرد: بهتر است مصرف چربی در سالمندان تا حد امکان محدود شود. به علاوه چربی مصرفی باید با کیفیت و از نوع مناسب باشد و در مصرف چربیهایی مانند روغن حیوانی هم زیادهروی نشود.
این کارشناس تغذیه توصیه کرد، سالمندان مصرف غذا را در وعدههای متعدد و با حجم کم داشته باشند.
رشیدی همچنین بر لزوم داشتن فعالیت بدنی مناسب در سالمندان، البته با نظر پزشک تاکید کرد.
انتهای پیام