شناسهٔ خبر: 75158311 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دومین روز انتخابات پارلمانی جمهوری چک؛ پوپولیست‌ها به قدرت باز می‌گردند؟

تهران-ایرنا- دومین روز برگزاری انتخابات پارلمانی در جمهوری چک امروز (شنبه) درحالی آغاز می شود که نظرسنجی‌ها احتمال می‌دهند پوپولیست‌ها قدرت را به‌دست گیرند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، روزنامه گاردین نوشت: مردم جمهوری چک شرکت در انتخاباتی را آغاز کرده اند که می تواند به سرنگونی دولت راست میانه منجر شود و نظرسنجی ها از احتمال بازگشت آندری بابیس میلیاردر پوپولیست حکایت دارند که وعده افزایش دستمزدها و تقویت رشد اقتصادی همراه با کاهش کمک ها به اوکراین را داده است.

دومین روز انتخابات پارلمانی جمهوری چک؛ پوپولیست‌ها به قدرت باز می‌گردند؟

حوزه های رای گیری در روز شنبه ۴ اکتبر (۱۲ مهر) از ساعت ۹ صبح تا ۳ بعد از ظهر به وقت محلی باز خواهد بود. چک‌ها ۲۰۰ نماینده را برای مجلس سفلی پارلمان تحت یک سیستم تناسبی انتخاب می‌کنند. حد نصاب انتخابات برای احزاب منفرد ۵ درصد، برای ائتلاف‌های دو حزبی ۸ درصد و برای ائتلاف‌های بزرگتر ۱۱ درصد است.

در انتخابات عمومی جمهوری چک که در تاریخ ۳ تا ۴ اکتبر ۲۰۲۵ (۱۲- ۱۱مهر) برگزار می‌شود، رقابت اصلی میان حزب مخالف ANO به رهبری آندری بابیس نخست‌ وزیر پیشین و ائتلاف حاکم اسپولو (SPOLU) به رهبری نخست‌وزیر فعلی پتر فیالا (Petr Fiala) است.

نتایج این انتخابات نشان خواهد داد که آیا جمهوری چک به مسیر کنونی خود در حمایت از اروپایی ها، افزایش بودجه نظامی و حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد یا به سمت سیاست های پوپولیستی و نزدیک تر شدن به ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان تغییر مسیر خواهد داد.

پتر پاول (Petr Pavel) رئیس جمهوری جمهوری چک تاکنون به صراحت اعلام کرده که نامزدی نخست وزیری را که عضویت کشور در اتحادیه اروپا را زیر سوال می برد، نخواهد پذیرفت.

دومین روز انتخابات پارلمانی جمهوری چک؛ پوپولیست‌ها به قدرت باز می‌گردند؟

اگر حزب ANO در این انتخابات پیروز شود اردوگاه ضدمهاجرتی پوپولیست های اروپا تقویت خواهد شد و این امر توافق بر سر سیاست های آب و هوایی را در کشورهای که هیچ دولت مستقری از سال ۱۹۹۶ برای دور دوم در آن پیروز نشده است، پیچیده خواهد کرد.

چک‌ها پس از بحران کووید و حمله روسیه به اوکراین، افزایش تورم را تحمل کردند و شاهد روند بهبودی اقتصادی کُندی از زمان یکی از بدترین افت‌های درآمد واقعی در اروپا بوده‌اند.

این امر به محبوبیت ائتلاف اسپولو به رهبری نخست وزیر پتر فیالا و متحدان لیبرال آن که بر کاهش کسری بودجه تمرکز داشتند، آسیب رسانده است.

بابیس متحد اوربان، نخست وزیر مجارستان، در گروه «میهن پرستان برای اروپا» در پارلمان اروپا است و بر خلاف نخست وزیر کنونی جمهوری چک، درباره کمک به اوکراین موضعی دوگانه اتخاذ کرده است. دولت فیالا پس از حمله روسیه در سال ۲۰۲۲، به سرعت موضع قاطعی در حمایت از کی یف اتخاذ کرد.

نظرسنجی‌ ها نشان می‌ دهند که حزب ANO به رهبری بابیس بیش از ۳۰ درصد آرا را به دست خواهد آورد، و آرای او حدود ۱۰ امتیاز بیشتر از ائتلاف اسپولو به رهبری فیالا خواهد بود. اما حتی با یک متحد کوچک به نام «موتوریست ها» ((Motorists، احتمالا اکثریت را در مجلس سفلی ۲۰۰ کرسی پارلمان به دست نخواهد آورد.

روابط تیره ANO با اسپولو و متحدانش به این معنی است که این حزب ممکن است برای کابینه تک حزبی مورد نظر خود به حمایت احزاب حاشیه‌ای ضد اتحادیه اروپا و ضد ناتو - حزب راست افراطی SPD و حزب چپ افراطی Stacilo نیاز داشته باشد.

اگر برخی از احزاب کوچک نتوانند به حد نصاب ۵ درصدی لازم برای ورود به پارلمان برسند، اسپولو و متحدانش می‌توانند اکثریت را حفظ کنند، سناریویی که در انتخابات گذشته به آنها کمک کرد اما طبق نظرسنجی‌ها بعید به نظر می‌رسد تکرار شود.

انتظار می رود نتایج انتخابات پارلمانی جمهوری چک عصر روز شنبه مشخص شود.