خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه درراستای ایفای نقش استراتژیک خود در ارتقای زیرساختهای فنی و اعتبارسنجی محصولات کشاورزی و صنعتی منطقه غرب کشور، موفق به تحقق گامهای بلندی در عرصه ملی شده است.
این دستاوردها بهخصوص با تأیید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ادغام رسمی در شبکه آزمایشگاهی کشور نهتنها اعتبار علمی مرکز را مضاعف کرده، بلکه جایگاه کرمانشاه را به عنوان یک قطب خدمات بیوتکنولوژی در سطح ملی تثبیت میکند.
فرآیند پذیرش در شبکه آزمایشگاهی، مبتنی بر دقت در بارگذاری دقیق اطلاعات تجهیزات و ریز خدمات و همچنین تکیه بر سابقه درخشان کسب استاندارد بینالمللی ۱۷۰۲۵ برای ۴۷ آیتم بود که فرآیند اعتبارسنجی را تسهیل بخشید.
تمرکز ویژه مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه بر رفع کمبودهای تخصصی استان کرمانشاه، بهخصوص در حوزه آزمایشگاههای هایتک برای تشخیص تقلب در روغن حیوانی بوده که با بهرهگیری از دستگاههای پیشرفته، توانسته نیازهای حیاتی صنایع منطقه را پاسخ دهد.
نقش این مرکز فراتر از آزمونهای داخلی است؛ این آزمایشگاه با لحاظ کردن پارامترهای مورد نیاز بازارهای صادراتی آسیایی و اروپایی ازجمله تست اوکراتوکسین برای صادرات شیرینبیان به طور مستقیم بر تأمین کالای استراتژیک و افزایش توان رقابتی محصولات صادراتی استان تأثیرگذار است.
علاوه بر این با توسعه دامنه فعالیت به سمت آزمون ترکیبات نفتی در آب و خاک بنا به درخواست سازمان محیط زیست و پیگیری توسعه تستهای اختصاصی مانند گلیسیریزیک، این مرکز در حال تبدیل هزینههای کنترل کیفیت به یک مزیت رقابتی پایدار است.
همکاری فعال با شرکتهای دانشبنیان مستقر در مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه هم نویدبخش تجاریسازی موفق نتایج تحقیقات و برداشتن گامهای مؤثری در راستای تحقق اهداف کلان استان و کشور در عرصه بیوتکنولوژی خواهد بود.
خبرنگار آنا در این راستا گفتوگویی را با شیما علایی رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ترتیب داده است.
گپ و گفت آنا با علایی در پی میآید:
آهنربای سرمایهگذاری خارجی در صنعت کشاورزی کرمانشاه
آنا: به تازگی مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه با ارزیابی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عضویت شبکه آزمایشگاهی کشور درآمده، در این راستا توضیحاتی درباره فرآیند ارزیابی و معیارهای کلیدی که منجر به پذیرش این مرکز در شبکه آزمایشگاهی تحت نظارت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شده، بدهید.
علایی: معیار کلیدی و اصلی که براساس آن مرکز بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه به شبکه آزمایشگاهی کشور پیوست، بارگذاری دقیق اطلاعات تجهیزات و ریز خدمات بود که طی چند سال گذشته ارائه داده بودیم و این فرآیند را گام به گام پیش بردیم و با توجه به اینکه در گذشته موفق به کسب استاندارد ۱۷۰۲۵ شده بودیم، این امر، فرآیند جمعآوری و ورود اطلاعات را برای ما تسهیل کرد.
آنا: با توجه به نقش محوری مرکز در استانداردسازی محصولاتی نظیر قند و شکر، روغن حیوانی و عسل، توضیح دهید چه زیرساختهای فنی و تجهیزاتی ویژهای در این آزمایشگاه فراهم آمده که امکان تأیید استانداردهای دقیق بینالمللی را برای این محصولات میسر ساخته است؟
علایی: در واقع ورود دستگاههای هایتک و متعاقب آن، راهاندازی این تجهیزات به ما کمک کرد تا بتوانیم استاندارد ۱۷۰۲۵ را در زمینههای مورد نیاز استان کرمانشاه بهخصوص در حوزه روغن حیوانی که آزمایشگاههای تخصصی آن در قلب استان کرمانشاه کم بود، کسب کنیم.
آنا: استاندار کرمانشاه بر ضرورت ایجاد آزمایشگاههای هایتک تأکید داشتهاند، با توجه به این موضوع، مرکز شما در کوتاهمدت و میانمدت چه برنامههایی برای توسعه دامنه فعالیت استانداردسازی و بهرهگیری از فناوریهای هایتک بهمنظور حمایت از بخشهای صنعتی و کشاورزی استان کرمانشاه در دستورکار دارد؟
علایی: تأسیس آزمایشگاه در استان کرمانشاه بهدلیل موقعیت مرزی و صادراتی آن یک ضرورت حیاتی بود؛ پیش از این بسیاری از نمونهها به استانهای دیگر ارسال میشد و با راهاندازی مرکز بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی در نظر داریم با استفاده از تجهیزات موجود دامنه فعالیت خود را گسترش دهیم و گام بلندی در راستای پیشرفت آزمایشگاهی استان کرمانشاه برداریم.
سرمایهگذاری پنهان؛ تبدیل هزینههای کنترل کیفیت به مزیت رقابتی در بازارهای جهانی
آنا: با توجه به تنوع محصولات کشاورزی زیرپوشش مرکز نظیر قند و شکر، روغن حیوانی و عسل، آیا مرکز توانسته پارامترهای استانداردسازی خاصی را که مختص محصولات در بازارهای هدف صادراتی بهخصوص بازارهای آسیایی و اروپایی مورد نیاز است، در متدلوژی تستهای خود لحاظ کند؟
علایی: بله. به عنوان مثال در زمینه قند، شکر، عسل، روغن حیوانی، شیرین بیان، باقیمانده سموم یا حتی تستهایی نظیر اوکراتوکسین (Ecotoxin) بابت صادرات به اروپاست، بهعنوان مثال برای صادرات شیرینبیان نیاز به تست اوکراتوکسین (Ecotoxin) است، در نتیجه از روز نخست تلاش کردیم درراستای نیازهای استان کرمانشاه گام برداریم، بهطوری که مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه موفق به اخذ استاندارد بینالمللی برای ۴۷ آیتم و همچنین کسب گواهی استاندارد ۱۷۰۲۵ شد.
آنا: این سطح از استانداردسازی که در آزمایشگاه شما صورت میپذیرد، به طور قطع بر تأمین کالای استراتژیک در کشور با توجه به استانداردسازیهای دقیق تأثیرگذار خواهد بود.
علایی: بله. ابتدا بگویم نقش ما در اینجا آزمون است، نه تولید، اما آزمون باقیمانده سموم برای محصولات کشاورزی که از گمرکات به طور مثال از مرز عراق خارج میشوند و همچنین آزمونهای آب از نیازهای اساسی برای حفظ محیط زیست محسوب میشوند و ما با گسترش دامنه فعالیت خود میتوانیم پاسخگوی نیازهای بیشتری باشیم.
بنابراین درراستای خواستههای ارائه شده به مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه میتوانیم دامنه فعالیت خود را گسترش دهیم.
آنا: با توجه به ظرفیت استان کرمانشاه در تولید محصولات خاص مانند شیرینبیان، آیا مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی برنامهای برای توسعه تستهای اختصاصی یا فرمولاسیونهای جدید مبتنی بر بیوتکنولوژی برای بهینهسازی فرآوری این محصولات و افزایش ارزش افزوده آنها دارد؟
تأسیس آزمایشگاه در استان کرمانشاه بهدلیل موقعیت مرزی و صادراتی آن یک ضرورت حیاتی بود؛ پیش از این بسیاری از نمونهها به استانهای دیگر ارسال میشد و با راهاندازی مرکز بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی در نظر داریم با استفاده از تجهیزات موجود دامنه فعالیت خود را گسترش دهیم
علایی: براساس نیاز استان کرمانشاه تستهایی مانند گلیسیریزیک در حال پیگیری و توسعه هستند، همچنین در حال برداشتن گامهایی برای پوشش آزمون ترکیبات نفتی در فرآوردههای آب و خاک استان کرمانشاه هستیم که درخواستی از سوی سازمان محیط زیست مطرح شده است.
آنا: آیا مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه با شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها در حوزه بیوتکنولوژی همکاری دارد تا دانش فنی منتقل شده و نتایج تحقیقات تجاریسازی شوند؟
علایی: بله. شرکت دانشبنیان شیرینبیان با مرکز ما همکاری دارد یا مجتمع بیستون و نمونهها برای آزمون ارسال میشوند. همچنین، یک شرکت دانشبنیان دیگر به طور مستقل در دل مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه مستقر شده است.
تثبیت جایگاه ملی؛ تبدیل کرمانشاه به یک برند قابل فروش در خدمات بیوتکنولوژی کشور
آنا: در فرآیند استانداردسازی روغن حیوانی و عسل، میزان ترکیبات ناخالص و تقلبی یک چالش جهانی است. آیا مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی از تکنیکهای مولکولی یا طیفسنجی پیشرفته برای اطمینان از خلوص اصالت این محصولات و جلوگیری از ورود کالاهای غیراستاندارد به زنجیره صادراتی استفاده میکند؟
علایی: بله. در زمینه تستهای مولکولی خیر، اما برای تشخیص تقلبی بودن روغن حیوانی و تست ساکاروز برای عسل انجام میشود و نمونهها از اداره استاندارد برای ردیابی ارسال میشوند و ما این آزمونها را انجام میدهیم، به عبارتی نمونههایی که از اداره استاندارد ارسال میشود، برای ردیابی و صحت سلامت محصولات است.
آنا: با توجه به اهمیت آزمایشگاه بیوتکنولوژی در تأثیر بر صادرات کشور، اخذ و تأییدیه استاندارد به طور قطع و مستقیم بر جایگاه صادراتی محصولات استان کرمانشاه در عرصههای بینالمللی تأثیرگذار خواهد بود؟
علایی: صددرصد. اخذ گواهی استاندارد موجب اطمینان در مراجعات شده و مرکز ما نقش مهمی در منطقه غرب کشور ایفا میکند و قند و شکرها بهصورت رندم از کارخانجات به ما ارسال میشود، بنابراین بهطور مستقیم بر صادرات کشور و غرب کشور تأثیر دارد، امیدواریم بتوانیم با این دستاورد، جایگاه ویژه خود را در سطح ملی و منطقهای ارتقا بخشیم؛ البته در مسیر اولیه هستیم و باید با تلاش بیشتر جایگاه ویژهای در منطقه غرب کشور داشته باشیم.
آنا: و نکته پایانی...
علایی: با توجه به اینکه مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی به کشور معرفی شده، امیدواریم که مراجعه کشور داشته باشیم و اعضای هیئت علمی و کارکنان مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی در راستای اهداف محول شده، گام مؤثری برای منطقه، کشور و استان بردارند.
این موفقیت حاصل تلاش مجموعه دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه بوده، امیدواریم که بتوانیم نقش خود را به نحو احسن ایفا کنیم و بنده هم نقش کوچکی در این مسیر داشته باشم.
انتهای پیام/