به گزارش ایرنا، سرشماری از کلنی های زنبور عسل مازندران که از پنجم مهر ماه آغاز شد و تا هفدهم این ماه ادامه دارد؛ جمعآوری اطلاعات دقیق و بروز از وضعیت زنبورستانها، شناسایی چالشها و فرصتهای پیش روی صنعت زنبورداری و برنامهریزی برای توسعه پایدار از طریق حمایت های قانونی از اهداف اجرای طرح سرشماری است.
کارشناسان زنبور داری مازندران یکی از مهمترین شاخص در موفقیت تولید عسل را علاوه بر آموزش، مکان یابی صحیح برای استقرار کلنی ها و شرایط آب و هوایی عنوان می کنند، موضوعی که با انجام صحیح سرشماری می تواند کمک کار تولید کنندگان عسل باشد.
مجوزهای استقرار زنبورستانها در عرصههای طبیعی از سوی مدیران جهاد کشاورزی شهرستانها و با هماهنگی ادارههای منابع طبیعی شهرستانها صادر میشود، مهمترین مساله این است که تعداد زنبورستانها باید متناسب با شرایط عرصههای طبیعی باشد. همسو با این رویکرد کارشناس مسوول پرورش زنبور عسل جها کشاورزی مازندران به اهمیت مشارکت و همکاری زنبورداران در طرح سرشماری اشاره کرد و گفت: زنبورداران با مراجعه به مدیریت های جهاد کشارزی شهرستان و تکمیل فرم خوداظهاری می توانند در طرح سرشماری مشارکت کنند.
حامد عزیزی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا، به وجود ۶ هزارو ۷۱۴ زنبورستان مازندران اشاره کرد و ادامه داد:طبق آخرین آمار چهار هزارو ۷۵۰ زنبور دار با ۶۳۹ هزارو ۷۱۸ کلنی زنبور عسل در استان مشغول فعالیت هستند.
وی خدمات بیمه ای، صدور دفترچه فعالیت و جابجایی، دریافت تسهیلات کم بهره و سهیمه شکر یارانه ای را از خدمات مهم به زنبوردارانی که در فهرست طرح سرشماری ماموران قرار بگیرند برشمرد و توضیح داد: دعوت زنبورداران در کلاس های آموزشی تخصصی زنبور داری از دیگر مزیت های مشارکت در طرح سرشماری است.
کارشناس مسوول پرورش زنبور عسل جها کشاورزی مازندران با بیان این که افزایش سرانه تامین شکر یارانه ای زنبورداران مازندران مورد تاکید جهاد کشاورزی استان است که مورد پیگیری جدی نیز قرار دارد، تصریح کرد: با توجه به مشکلاتی که در عرصه طبیعی و کشاورزی استان وجود دارد باید در واحد سطح کنونی میزان تولید عسل با اجرای طرح های بهره وری افزایش بیابد.
عزیزی بر لزوم مدیریت مصرف سموم کشاورزی مازندران تاکید کرد و بیان داشت: زنبور ها بسیار حساس هستند و رعایت زمان و مکان سمپاشی ها در فعالیت های کشاورزی به خصوص باغ مرکبات مهم و ضروری است.
این کارشناس زنبور عسل مازندران میزان تولیدعسل استان در سال گذشته را ۶.۵ تن عنوان کردو گفت: متوسط تولید عسل در هر کلنی استان به ۱۰ کیلو گرم رسیده است.
این کارشناس زنبورداری با اظهار این که ۸۰ درصد عمل گردهافشانی مبتنی بر حشرات را زنبور عسل انجام می دهد، افزود : از آن جایی که مازندران ۱۶۰ هزار هکتار باغ دارد که ۱۱۰ هزار هکتار آن مرکبات است، گرده افشانی صحیح می تواند عملکرد باغ ها را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
زنبورداران مازندران همه ساله به دلیل تنوع گونه های گیاهی سه نوع عسل شامل عسل بهاره با تغذیه زنبورها از شکوفه مرکبات و کلزا، عسل تابستانه با تغذیه از شکوفه ها و شهد درختان و گیاهان جنگلی و عسل ییلاقی یا دارویی با تغذیه از انواع گیاهان دارویی بویژه آویشن و گون تولید می کنند.
مازندران دارای ۱۶۰ هزار هکتار باغ است که ۱۱۵هزار هکتار از آن را باغ مرکبات تشکیل می دهد.