به گزارش ایرنا، برای کشت پاییزه گندم در سطح حدود ۶۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان مازندران نیاز به ۱۰ هزار تن بذر گواهی شده است که با همکاری شرکت های تولید بذر داخل استان پنج هزار تن بذر گواهی شده تامین و در حال توزیع است.
کلزا، گندم، جو و علوفه مهمترین محصولات کشاورزی پاییزه مازندران است که هر ساله کشاورزان با در نظر گرفتن وضعیت بارندگیهای مهر و آبان و همچنین چگونگی تامین و دسترس بودن نهادهها، نوع کشت این محصولات را در حدود ۱۸۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استان، انتخاب میکنند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه تامین بذور گواهیشده گندم، خیال گندمکاران مازندرانی را آسوده کرد، گفت: با تولید حدود پنج هزار تن گندم گواهیشده در ارقام مختلف، ضریب نفوذ این بذور در استان به بیش از ۴۵ درصد رسید.
هادی باقری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا وجود دستگاه های بوجاری سیار گام بزرگی در اطمینانبخشی به بخش کشاورزی برای تامین بذور گندم با کیفیت است، ادامه داد: کشاورزان می توانند به صورت رایگان بذرهای خود را از طریق این دستگاه بوجاری کنند.
این مقام مسوول با توضیح این نکته که این دستگاه ها با حمایت و کمک مالی ستاد اجرایی فرمان حضرت (امام ره) مازندران خریداری و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است، ادامه داد:با انجام بوجاری بذرها تا ۲۰ درصد افزایش عملکرد تولید را خواهیم داشت.
وی با توصیه به گندمکاران در استفاده از بذور گواهی شده به عنوان پایه کشت و کار موفق این محصول، ابراز امیدواری کرد که روند صعودی تولید و بهرهوری از بذور استاندارد، در سالهای زراعی جاری ادامه داشته باشد تا شاهد رشد و پایداری هر چه بیشتر اقتصاد کشاورزی استان باشیم.
طبق آمار در سال زراعی چذشته بیش از ۸۱ هزار و ۵۰۰ تن گندم به ارزش یکهزار و ۶۶۵ میلیارد تومان از کشاورزان به صورت تضمینی خریداری شده است.
توسعه کشت در بیش از ۸۵هزار هکتار از دیمزارهای مازندران
طرح جهش تولید در دیمزارهای مازندران با همکاری و حمایت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) از طرح های موفقی است که در سطح ۸۵ هزار هکتار زیرکشت محصولات زراعی در مناطق میانبند و کوهستانی استان عملیاتی شده است.
طبق آمار جهاد کشاورزی ۵۱هزار هکتار از دیمزارهای مازندران به کشت غلات گندم و، جو ، ۱۹هزار هکتار به انواع علوفه (جوقصیل، تریتیکاله، ارزن، یونجه، شبدر)، یکهزار هکتار به حبوبات (عدس، نخود)، ۲هزار هکتار به دانههای روغنی (سویا، کلزا، آفتابگردان)، ۱۳هزار هکتار انواع سبزی و صیفی و حدود هفت هزار سایر زراعتها اختصاص دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران میزان تولید محصولات زراعی در دیمزارهای مازندران را بیش از یک میلیون تن برابر با ۱۱درصد از کل تولید محصولات استان عنوان کرد و گفت:
باقری اجرای کشاورزی حفاظتی، تامین و مصرف به موقع نهادهها، زیر کشت بردن اراضی آیش، تهیه و تولید و تامین انواع بذور اصلاح شده، افزایش تولید در واحد سطح، بهبود معیشت اقشار ضعیف دیمکار و استفاده بهینه از آب سبز (آب باران) را از اهداف اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها عنوان کرد.
جهش تولید برنج در یکهزار هکتار از شالیزارهای مازندران
برنج مهمترین محصول زراعی استان مازندران است که ۳۵ درصد سطح زیر کشت و ۴۰درصد تولید کشور را به خود اختصاص داده و در بین محصولات زراعی در استان بالاترین سطح یعنی حدود ۲۳۰ هزار هکتار ۴۸ درصد از سطح زیر کشت محصولات زراعی استان را دارا بوده و درآمد اقتصادی حاصل از آن در مقایسه با سایر محصولات بالغ بر ۱۸۰ همت است.
در راستای رسیدن به خوداتکایی در زراعت برنج با استفاده از همه ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در استان به منظور افزایش تولید محصول استراتژیک و راهبردی برنج و ایجاد انگیزه در بهرهبرداران (شالیکاران) و تکمیل زنجیره تولید، حمایت و پشتیبانی مالی و خدماتی در مراحل کاشت، داشت و برداشت در قالب طرح جهش تولید در اراضی شالیزاری توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) با رویکرد ارتقاء بهرهوری در مزارع شالیزار بسیار ضروری و اثرگذار است.
طرح جهش تولید برنج از سال گذشته به صورت آزمایشی در هر یک از استانهای گیلان و مازندران در سطح هزار هکتار و در استان گلستان در سطح ۵۰۰ هکتار هدف گذاری شده است، امسال اجرایی شد.
این طرح با حمایت ویژه ستاد اجرایی فرمان امام (ره) کلید خورد، بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران، افزایش تولید برنج محقق شد؛ بنابر این گزارش در سال نخست این طرح در سال جاری بیش از ۱۴ هزار تن شلتوک در خطه شمال به تولیدات این محصول اضافه شده است.
تهیه بذر، تغذیه مناسب و مبارزه با آفات، بیماریها و علفهای هرز به عنوان سه اصل مهم و موضوع کم آبیاری و کاهش مصرف آب در شالیزارها در طرح جهش با همکاری کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی عملی شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان این که طرح جهش تولید برنج در سال زراعی گذشته در سطح یکهزار هکتار از شالیزارهای آمل، بابل، ساری، فریدونکنار، جویبار، میاندرود و بهشهر عملیایت شده است گفت: این طرح در ۴۵ روستا با همکاری ۱۰ نفر از کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی عملیاتی شد.
وی با ذکر این نکته که مدیریت بهینه عوامل خسارتزای برنج با تاکید بر کنترل غیر شیمیایی در جهش تولید برنج مورد اهتمام قرار گرفته است، گفت: ابلاغ برنامه های مدیریت حفظ نباتات استان به شهرستان های مجری، تشکیل جلسات هم اندیشی و برنامه ریزی طرح های حفظ نباتات در اراضی شالیزاری(جهش تولید، بیولوژیک، مدیریت تلفیقی) تامین و توزیع نهاده های غیرشیمیایی، تشکیل ایستگاه های شبکه مراقبت و پیش آگاهی در اراضی تحت پوشش طرح(به ازای هر ۳ هکتار یک ایستگاه)، رصد و پایش اراضی شالیزاری توسط کارشناسان حفظ نباتات ستاد سازمان، شهرستانها و مراکز جهاد کشاورزی مجری طرح، صدور اطلاعیه های ضدعفونی بذر، کنترل علف های هرز، کرم ساقه خوار برنج، تشکیل کلاس های آموزشی- ترویجی در ایستگاه های پایلوت با همکاری ترویج و برنامه ریزی جهت اجرای طرح کنترل بیولوژیک در اراضی تحت پوشش جهش تولید از ادقاما انجام شده در این طرح بوده است.
باقری دیگر زمینههای همکاری سازمان جهاد کشاورزی مازندران و ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) در زمینه تولیدات گیاهی را شامل ساماندهی بذور خود مصرفی توسعه و گسترش کشت گیاهان دارویی، سرشاخهکاری گردو و زراعت چوب با تکیه بر توسعه توت ستان ها در راستای حمایت از صنعت نوغانداری عنوان کرد.
وی با بیان این که توسعه کشت گیاهان دارویی از ۵۰۰ هکتار فعلی به سه هزار هکتار از برنامه های بسیار جدی و اولویت کشاورزی مازندران است، گفت: اجرائی شدن زنجیره گیاهان دارویی شامل آموزش، تامین نهادهها، فرآوری، بازاررسانی، تسهیلات قرضالحسنه مورد تاکید است.
مساحت استان ۲۴هزارو ۴۰۰ کیلومتر مربع، معادل ۱.۴۸ درصد از مساحت کشور است که ۷۴ درصد آن اراضی کوهپایهای و کوهستانی و ۲۶ درصد آن را اراضی جلگهای تشکیل می دهد.
اراضی کل استان مازندران حدود ۲میلیون ۳۵۲ هزار هکتار شامل ۹۶۰ هزار هکتار جنگل، ۹۸۲هزار هکتار مراتع و ۴۷۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است.
مازندران با داشتن ۲.۳ اراضی تحت کشت ۷.۸ درصد تولیدکشور را به خود اختصاص داده که حدود سه برابر میانگین کشور است. میزان تولید محصولات کشاورزی استان حدود ۷.۶ میلیون تن است.