شناسهٔ خبر: 74885771 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

خرما؛ محصولی حیاتی در هرمزگان برای مقابله با بحران غذایی

بندرعباس - ایرنا - استان هرمزگان با تولید سالانه ۱۹۶ هزار تن خرما و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین به‌عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید خرما در کشور شناخته شده و باتوجه به ارزش غذایی بالای این محصول و مقاومت آن نسبت به سایر درختان گرمسیری و نیمه گرمسیری از آن به‌عنوان میوه «غذای بحران» یاد شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان روز چهارشنبه با اشاره به وسعت ۳۸ هزار هکتاری نخلستان‌های استان اظهار کرد: استان هرمزگان به‌عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید خرما در کشور، ارقام متنوعی از جمله پیارم، مضافتی و خاصویی را به خود اختصاص داده است که از نظر ارزش اقتصادی، ارقام مجول، پیارم، خاصویی و مضافتی بیشترین اهمیت را دارا هستند.

محمدرضا شیخ‌زاده با تاکید بر تاب‌آوری بالای نخل در برابر تنش‌های اقلیمی نظیر خشکسالی، شوری آب و گرما، افزود: نخل از مقاوم‌ترین درختان باغی به شمار می‌رود که نسبت به سایر گونه‌ها توان تحمل بالاتری در برابر شرایط سخت محیطی دارد.

وی همچنین به بهره‌مندی نخلستان‌های استان هرمزگان از فناوری‌های نوین اشاره کرد و گفت: نصب سیستم‌های آبیاری تحت فشار در بسیاری از نخلستان‌ها، صرفه‌جویی قابل توجهی در مصرف منابع آبی را به دنبال داشته است؛ همچنین استفاده از دستگاه‌های گرده‌افشان در نخلستان‌های بزرگ‌تر به افزایش بهره‌وری کمک شایانی نموده است.

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان در ادامه به برخی چالش‌های موجود در بخش نخلداری استان اشاره کرد و گفت: وجود واسطه‌های متعدد پس از برداشت محصول، یکی از مشکلات اساسی این حوزه است که ساماندهی بازار و حذف واسطه‌های غیرضروری ضرورت دارد.

خرما، غذای بحران

خرما؛ محصولی حیاتی در هرمزگان برای مقابله با بحران غذایی

وی با ابراز امیدواری نسبت به آینده نخلداری استان تصریح کرد: باتوجه به ارزش غذایی بالای خرما و نقش آن به عنوان «غذای بحران» و همچنین مقاومت بالای نخل نسبت به سایر درختان گرمسیری و نیمه‌گرمسیری، پیش‌بینی می‌شود توسعه نخلستان‌ها در هرمزگان ادامه پیدا کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، نقش حمایت‌های دولت در تسهیل ورود فناوری‌های پیشرفته، تقویت ارتباطات بین‌المللی و حمایت از باغداران در زمینه بازاریابی را بسیار مهم ارزیابی کرد.

برداشت سالانه ۱۹۶ هزار تن خرما از نخلستان‌های هرمزگان

خرما؛ محصولی حیاتی در هرمزگان برای مقابله با بحران غذایی

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به برداشت سالانه ۱۹۶ هزار تن خرما، وضعیت نخلستان‌های استان را مطلوب ارزیابی کرد و بر نقش مهم فناوری‌های نوین در ارتقای بهره‌وری این صنعت تاکید نمود.

شیخ‌زاده با اشاره به وجود ۳۸ هزار هکتار نخلستان در استان، هرمزگان را یکی از قطب‌های اصلی تولید خرما در ایران و دارنده رتبه سوم تولید این محصول در کشور معرفی کرد.

وی با بیان اینکه سالانه حدود ۱۹۶ هزار تن خرما از این نخلستان‌ها برداشت می‌شود، افزود: ارقام متنوعی چون پیارم، مضافتی و خاصویی در استان تولید می‌شود که از نظر اقتصادی، ارقام مجول، پیارم، خاصویی و مضافتی به ترتیب بالاترین ارزش اقتصادی را دارند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان با تاکید بر مقاومت بالای نخل در برابر تنش‌های اقلیمی مانند خشکسالی، شوری آب و گرما، اظهار داشت: نخل مقاوم‌ترین درخت در برابر این چالش‌هاست و نسبت به سایر درختان باغی تاب‌آوری بیشتری دارد.

وی همچنین از کاربرد فناوری‌های نوین در نخلستان‌های استان خبر داد و گفت: بسیاری از نخلستان‌ها به سیستم‌های نوین آبیاری تحت فشار مجهز شده‌اند که باعث صرفه‌جویی قابل توجه در مصرف آب شده است؛ علاوه بر این، در نخلستان‌های بزرگ‌تر از دستگاه‌های گرده‌افشان استفاده می‌شود.

شیخ‌زاده یکی از مشکلات اصلی پس از برداشت محصول خرما را، واسطه‌گری دانست و بر لزوم ساماندهی بازار و حذف واسطه‌های غیرضروری تاکید کرد.

وی با ابراز خوش‌بینی نسبت به آینده نخلداری در هرمزگان گفت: خرما به دلیل ارزش غذایی و نقش آن به عنوان "غذای بحران"، جایگاه ویژه‌ای در بازارهای جهانی پیدا کرده است و با توجه به مقاومت بالای نخل نسبت به دیگر درختان گرمسیری و نیمه‌گرمسیری، پیش‌بینی می‌ شود که در سال‌های آینده شاهد توسعه بیشتر نخلستان‌ها در استان باشیم.

وی نقش دولت را در تقویت ارتباطات بین‌المللی، تسهیل ورود تکنولوژی‌های پیشرفته و حمایت از باغداران در زمینه بازاریابی حائز اهمیت دانست.

افق روشن تولید خرمای هرمزگان؛ از نخلستان‌های مدرن تا برندهای جهانی

خرما؛ محصولی حیاتی در هرمزگان برای مقابله با بحران غذایی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، با اشاره به روز ملی خرما و اهمیت این محصول در صادرات غیرنفتی و اشتغال‌زایی در جنوب کشور، از هرمزگان به عنوان قطب تولید خرمای مجول جهان در آینده نزدیک ، یاد کرد.

مسعود گرگیج با بیان این خبر افزود: نخیلات با سطح زیر کشت ۳۸ هزار هکتار، حدود ۴۷.۸ درصد از کل باغات استان را شامل می‌شوند؛ تنوع ارقام، تولید صادرات‌محور، مصرف بهینه کود و سم، تولید محصول سالم و شرایط خاص اقلیمی از جمله مزیت‌های خرمای هرمزگان است.

وی با بیان اینکه سالانه بیش از ۶۵ هزار تن خرما از هرمزگان صادر می‌شود، افزود: ارقام مجول، پیارم، خاصویی، مرداسنگ، زاهدی و مضافتی مهم‌ترین ارقام صادراتی استان هستند که عمدتاً به کشورهای آمریکا، استرالیا، اوراسیا، هند و کشورهای اروپایی صادر می‌شوند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، ورود سرمایه‌گذاران را عامل رونق صنعت خرما در استان دانست و گفت: هرمزگان در حال حاضر پروژه احداث بزرگترین نخلستان مجول دنیا را در اختیار دارد و مهم‌ترین منطقه کشور در تولید ارقام تجاری خرما محسوب می‌شود.

وی با اشاره به فعالیت ۲۷ واحد صنایع تبدیلی و فراوری خرما با ظرفیت ۵۵ هزار تن در استان، از برندسازی خرمای هرمزگان با نام استان و مناطق جغرافیایی آن در سطح بازار داخلی و خارجی خبر داد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، برنامه پنج ساله اصلاح و نوسازی باغات، توسعه ارقام تجاری و حفظ ژرم پلاسم خرمای استان را از مهم‌ترین برنامه‌های این سازمان در خصوص محصول خرما عنوان کرد.