شناسهٔ خبر: 74885630 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه|

بقایی: آژانس گزارش‎های فراتر از صلاحیت‎های فنی درباره ایران منتشر کرد/ حق ایران برای اقدام متقابل در صورت بدعهدی طرف‎های غربی

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه آژانس بین‎المللی انرژی اتمی تحت فشار آمریکا و کشورهای غربی گزارش‎های فراتر از صلاحیت‎های فنی درباره ایران منتشر کرده است، گفت: ایران این حق را دارد در صورت بدعهدی طرف‎های غربی اقدام متقابل انجام دهد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه، چهارشنبه، ۲۶ شهریور ۱۴۰۴ برگزار شد و اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مهم‌ترین تحولات عرصه سیاست خارجی طی روز‌های گذشته پاسخ داد.

نسل‎کشی در غزه با همدستی آمریکا در جریان است

بقایی با اشاره به اینکه موضوع غزه مهم‌ترین بحث منطقه و جهان است، گفت: انسان در توصیف این وضعیت با کمبود واژگان مواجه می‌شود؛ نسل‎کشی به‌عنوان شدیدترین جنایت در غزه در حال وقوع است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه کمیسیون مستقل تحقیق شورای حقوق بشر در روز‌های اخیر برای چندمین بار بر وقوع نسل‎کشی آشکار در غزه صحه گذاشته است، اظهار کرد: این کمیسیون اعلام کرد در ۲ سال گذشته همه مختصات جنایت نسل‎کشی در غزه تحقق یافته است و آنچه در غزه رخ داده است، نسل‎کشی آشکار است.

وی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی همزمان با حضور مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا در اراضی اشغالی حمله زمینی را با وسعت و شدت بی‎سابقه پیش بُرد و نکته تامل‎برانگیز این است که همه جنایت‌ها تحت مشاهده روبیو انجام می‌شود، تاکید کرد: نسل‎کشی در غزه با همدستی آمریکا در جریان است و این موضوع از دید جامعه جهانی پنهان نیست.

هشدار ایران به کشورهای منطقه درباره عادی‎سازی روابط با رژیم صهیونیستی

بقایی با تاکید بر اینکه موضع ما از ابتدای روند عادی‎سازی روابط با رژیم صهیونیستی این بود که عادی‎سازی روابط با رژیم اشغالگر، نسل‎کش و تروریست، عادی‎‌سازی جنایت خواهد بود و همه کشور‌ها به‌ویژه کشور‌های منطقه را از این امر بر حذر داشتیم، عنوان کرد: قطع رابطه با رژیم صهیونیستی اکنون یک مطالبه عمومی در سطح جهانی است؛ شماری از کشور‌ها هم در این رابطه اقدام کردند و انتظار می‌رود کشور‌های مختلف در روابط با رژیم تجدیدنظر کنند و مخالفت خود را با جنایت علیه بی‎گناهان در فلسطین آشکار کنند.

به گفته وی، ما در اجلاس اخیر دوحه موضوع قطع رابطه با رژیم صهیونیستی را به‌عنوان مطالبه مطرح کردیم؛ البته این مطالبه ما مختص به این نشست نبوده است؛ در اروپا نیز چنین مطالبه‌ای مطرح است و کارزار‌های مختلف برای قطع رابطه با رژیم در جریان است.

تداوم پیگیری موضوع تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران در مجامع بین‎المللی

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار میزان درباره آخرین اقدام‌های وزارت امور خارجه در همکاری با قوه قضاییه برای استفاده از فرصت شصتمین اجلاس شورای حقوق بشر جهت پیگیری موضوع طرح دعوا در حوزه بین‌المللی در موضوع تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، گفت: نشست‎های حقوق بشر اصولا فرصتی برای تبیین مواضع ایران درباره مباحث مختلف حقوق بشری است.

وی با بیان اینکه در شرایطی که در آن هستیم ۲ موضوع برای ما مهم است که یکی از آن‌ها تبیین آثار و عواقب ناشی از تحریم‎ها و بهره‎مندی مردم ایران از حقوق بشر است و دوم اینکه موضوع جنایت‎های رژیم صهیونیستی و نقض‎های فاحش بشردوستانه‎ای است که در جریان هجوم نظامی رژیم صهیونیستی اتفاق افتاد، اظهار کرد: چند نشست جانبی در حاشیه اجلاس حقوق بشر برگزار شده و هیئت قوه قضاییه در این نشست‎ها شرکت داشته است.

 

به گفته وی، در تماس هیئت ایران با مقام‎های ارشد کمیساریای عالی حقوق بشر، سازمان بین‎المللی کار و چند نهاد دیگر، اسناد و مدارک مربوط به نقض حقوق بشر در جریان تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به آن‌ها ارائه شده است.

بقایی با اشاره به اینکه در سطح بین‎المللی نیز معاونت حقوقی و بین‎المللی ریاست جمهوری به‌عنوان متولی پیگیری دعاوی ایران نزد مراجع بین‎المللی پیگیر این موضوع است، گفت: وزارت امور خارجه نیز در مستندسازی موارد نقض حقوق بشر و بشردوستانه همکاری دارد؛ همچنین مکاتبات با سازمان ملل و بقیه سازمان‎های ذیربط با هدف مستندسازی و ارائه مدارک برای تصمیم‎گیری‎ نهایی درباره اقامه دعوا ادامه می‎یابد.

واکنش به محدودیت‎های آمریکا علیه هیئت ایران در نیویورک

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه محدودیت‎های اعمال‌شده علیه هیئت‎های نمایندگی ایران در نیویورک جدید نیست، اما کم‌سابقه است و این محدودیت‎ها آشکارا مغایر تعهدهای آمریکا برای میزبانی مقر سازمان ملل است، گفت: صدور روادید هیئت ایرانی تا حدودی انجام شده است و باید درباره ترکیب هیئت و ‌نحوه شرکت براساس روادیدهای صادرشده تصمیم بگیریم.

بقایی با اشاره به اینکه ما از فرصت‌ مجمع عمومی سازمان ملل و هر اجتماع بین‎المللی دیگری برای تبیین مواضع خود درباره موضوع‎های مختلف استفاده می‎کنیم، بیان کرد: اکنون به دلیل اهمیت موضوع‌های هسته‎ای و بازگرداندن قطعنامه‎های لغوشده علیه ایران نیز از این فرصت استفاده می‎کنیم.

ترور چارلی کرک را محکوم می‎کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به ترور چارلی کرک، فعال راست‌گرا در آمریکا با بیان اینکه برخی این اتفاق را نشان‌دهنده گسل‌های عمیق و دوقطبی شدید در جامعه آمریکا می‌دانند، گفت: موضع ما در این باره ثابت و آشکار است، ما هرگونه اقدام تروریستی را فارغ از انگیزه‌ها محکوم می‌کنیم.

وی تاکید کرد: برخلاف آمریکا و دوستانش که ترور را به ابزار مشروع حذف مخالفان می‌دانند، ما این اتفاق را محکوم می‌کنیم.

بازداشت مهدیه اسفندیاری مصداق گروگان‎گیری است

بقایی در رابطه با اظهارات ادعایی وزیر خارجه فرانسه در واکنش به اظهارات سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه درباره پرونده مهدیه اسفندیاری، شهروند ایرانی بازداشت‌شده در فرانسه، گفت: دو تبعه فرانسوی که در تهران در حال گذراندن دوره حبس هستند، متهم به اقدام علیه امنیت ملی هستند، اما از منظر حقوقی و حقوق بشری خانم اسفندیاری قربانی بازداشت خودسرانه شده است؛ این از لحاظ سیاسی مصداق گروگان‎گیری است.

وی افزود: وزارت امور خارجه تلاش زیادی برای آزادی و ارائه خدمات کنسولی کرده است و آخرین دیدار کنسولی با اسفندیاری ۲۱ شهریور انجام شده است؛ جرم وی حمایت از مردم فلسطین است.

آخرین وضعیت روابط ایران و سوریه

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما معتقدیم قطع رابطه ایران و سوریه به‌عنوان دو کشور اسلامی با سابقه دوستی، ابدی نیست، گفت: ما بر این باوریم که سرنوشت سوریه باید توسط مردم این کشور تعیین شود.

وی با تاکید بر اینکه حمله رژیم صهیونیستی به سوریه را قاطعانه محکوم کردیم و برای برقراری روابط هم عجله‎ای نداریم، اظهار کرد: زمانی که آن‌ها تشخیص دهند دوستی با ایران به نفع مردم سوریه است، ما هم اقدام متقابل را انجام می‎دهیم.

رایزنی کشورها در نشست دوحه درباره اقدامات رژیم صهیونیستی

بقایی با اشاره به اینکه کشور‌های منطقه هر روز بیش از پیش به این جمع‎بندی می‌رسند که تهدید اصلی ثبات و صلح در منطقه رژیم صهیونیستی است، گفت: اجماع کشور‌ها در این باره در دوحه نشان داد این یک دغدغه مشترک در منطقه است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه رژیم صهیونیستی نه‌تنها تهدید صلح در منطقه بلکه صلح جهانی است، بیان کرد: رژیم صهیونیستی همه اصول و قواعد بین‎المللی را نقض کرده است و اجماع جهانی برای اقدام علیه این روند در حال شکل‎گیری است؛ ایران در سطح منطقه‌ای از هیچ تلاشی در زمینه ایجاد امنیت درون‎زا دریغ نمی‌کند.

جزئیات قطعنامه پیشنهادی ایران در نشست عمومی آژانس

بقایی با اشاره به قطعنامه پیشنهادی ایران در نشست عمومی آژانس بین‎المللی انرژی اتمی، گفت: در این قطعنامه ممنوعیت حمله به تاسیسات هسته‌ای صلح‎آمیز کشور‌ها مورد تاکید است و این موضوع سابقه داشته است.

وی با بیان اینکه امیدواریم قطعنامه پیشنهادی تصویب شود، عنوان کرد: تهدید‌های آمریکا به قطع بودجه آژانس در راستای سیاست‌های چند ماه اخیر آمریکا علیه سازمان‌های بین‎المللی است؛ این تهدیدی علیه چندجانبه‎گرایی و ساختار‌های مبنای روابط بین‎المللی چند دهه گذشته بوده است.

آژانس به وظایف فنی خود طبق مصوبات نهاد عمل کند

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با تاکید بر اینکه آژانس اگر به وظایف فنی خود طبق مصوبات نهاد عمل کند، قطعا مطلوب همه اعضاست، گفت: آژانس در مقاطع مختلف تحت فشار آمریکا و کشورهای اروپایی گزارش‎های فراتر از صلاحیت‎های فنی خود ارائه کرد.

به گفته وی، مقام‎های آژانس روایت خود را از توافق با ایران دارند و موضع ما در این باره کاملا روشن است.

بقایی با اشاره به اینکه وزیر امور خارجه پس از امضای توافق اعلام کرد که این توافق در صورت انجام اقدام خصمانه علیه ایران از جمله بازگشت تحریم‎های سازمان ملل، خاتمه یافته تلقی می‎شود، بیان کرد: این حق ایران است که در صورت بدعهدی طرف‎های مقابل و تلاش برای باج‎گیری متقابلا اقدام لازم را انجام دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه ما با آژانس یک تفاهم انجام دادیم و در آن تفاهم نحوه اجرای تعهدهای پادمانی ایران مشخص شد، ادامه داد: این تفاهم مورد تایید مدیرکل آژانس قرار گرفت و طرف‎های مقابل در صورت داشتن حسن نیت می‎توانند آن را مبنای ادامه همکاری با آژانس بدانند؛ این امر مستلزم حسن نیت اروپایی‎هاست و آن‌ها باید به تعهدات خود پایبند باشند.

آخرین وضعیت گفت‎وگوها با طرف اروپایی

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی با بیان اینکه امروز بعدازظهر گفت‌گوی تلفنی بین وزیر امور خارجه و وزیران تروئیکای اروپایی برنامه‎ریزی شده که قاعدتا کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در آن حضور دارد، گفت: انتظار طبیعی است که رویکرد مثبت و با حسن نیت ایران با عمل مشابه متقابل اروپایی‌ها مواجه شود؛ ما نشان دادیم از دیپلماسی گریزان نیستیم؛ الان نوبت طرف‌های مقابل است.

بقایی با اشاره به اینکه ما با آژانس به یک‌ توافق رسیدیم و اینکه اروپایی‌ها شروع به نق زدن کرده‌اند، نشان می‌دهد که حتی آژانس را هم قبول ندارند، افزود: امیدواریم همه به این جمع‎بندی برسند که تشدید تنش به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه اروپا باید نشان دهد که درباره موضوع هسته‎ای ایران مستقل عمل می‎کند، بیان کرد: موضع‎گیری‎های آمریکا و رژیم صهیونیستی برای اثرگذاری بر اروپایی‎ها انجام می‎شود، اما انتظار داریم اروپایی‎ها با توجه به نقش در شکل‎گیری برجام اقدام درستی انجام دهند

واکنش ایران به حرکت کشتی‎های بشردوستانه به سمت غزه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه حرکت کشتی‌های بشردوستانه به سمت غزه بازتاب مطالبه جامعه جهانی و خشم افکار عمومی بین‎المللی نسبت به بی‎عملی سازمان‌های بین‎المللی و طرف‌های دارای تاثیر بر رژیم صهیونیستی برای توقف نسل‎کشی است، اضافه کرد: همه برای توقف نسل‌کشی در غزه مسئولیت دارند و حرکت این کشتی‌ها نمادین نیست.

آمریکا در هر اقدام نظامی رژیم صهیونیستی علیه هر کشور منطقه مسئولیت دارد

بقایی با تاکید بر اینکه هشدار آمریکا نسبت به احتمال حمله رژیم صهیونیستی به عراق به منزله این‌ است که واشنگتن در هر اقدام نظامی رژیم صهیونیستی علیه هر کشور منطقه مسئولیت دارد و بخشی از تجاوز است، گفت: رژیم صهیونیستی نشان داده به هیچ حدود و ثغور قانونی و اخلاقی پایبند نیست و جامعه بین‎المللی باید سریع‌تر به این‌ نتیجه برسد که باید برای مهار رژیم صهیونیستی اقدام قاطعانه انجام دهد.

تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی قطر مورد تعرض قرار گرفته است

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه حتما کشورهای منطقه پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به قطر نگاهی دیگر به وضعیت امنیت منطقه و جایگاه خود در این وضعیت خواهند داشت، گفت: هیچ کشوری نه فقط در منطقه، بلکه در اروپا نمی‎تواند خود را مصون از تجاوز رژیم صهیونیستی بداند.

وی اضافه کرد: واقعیت این است که تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی قطر مورد تعرض قرار گرفت و این اقدام با هماهنگی آمریکا انجام شد؛ رژیم صهیونیستی هر اقدام جنایت‌کارانه را با هماهنگی قبلی آمریکا انجام می‎دهد.

بقایی، ادامه داد: قطر میزبان مذاکرات آتش‌بس غزه بود و تعرض به آن نشان می‎دهد که رژیم صهیونیستی و آمریکا تمایلی به برقراری صلح در منطقه ندارند.

واکنش ایران به تحولات حوزه کاراییب

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آنچه در حوزه کاراییب می‌گذرد، بخشی از روند توسل به نوعی یک‌جانبه‎گرایی ستیزه‎جویانه آمریکا به بهای نقض حقوق بین‎المللی است، گفت: این لشکرکشی نقض قوانین بین‎الملل و منشور ملل متحد است و هیچ توجیهی ندارد.

ادامه رایزنی‎ها با افغانستان درباره حقابه ایران

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه دیپلماسی در زمینه حقابه ایران فعال است و موضوع حقابه دستور کار ثابت هر تماس با مقام‌های حکومت سرپرستی افغانستان است، اظهار کرد: پیگیری این موضوع فقط در حیطه وزارت امور خارجه نیست.

چرا ایران در نشست سازمان ملل درباره تشکیل کشور فلسطینی شرکت نکرد؟

بقایی با تاکید بر اینکه واقعیت این است که شناسایی فلسطین روی کاغذ با علم به اینکه مردم فلسطین در حال قتل‌عام شدن هستند، دردی را دوا نمی‌کند، گفت: این اقدام فقط نوعی رفع تکلیف است؛ یکی از دلایلی که ایران در این روند شرکت نکرد، همین بود.

وی با بیان اینکه برای شکل‎گیری دولت مشخصه‌های مختلفی نیاز است، افزود: در شرایطی که رژیم صهیونیستی طرح محو فلسطین را پیش می‌برد، شناسایی روی‌ کاغذ فلسطین کمکی به مردم فلسطین نمی‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما ار هر ابتکار و ابزاری برای بیان واقعیت‌های مربوط به مردم فلسطین استفاده می‌کنیم، اظهار کرد: روند امحای فلسطین به‌عنوان یک هویت به اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در زمان قیمومیت انگلیس بر فلسطین باز می‌گردد؛ نسل‎کشی در غزه از ابتدا با همراهی و همدستی غربی‌ها آغاز شده و ادامه یافته است.

واکنش به ادعاهای وزیران خارجه آمریکا و فرانسه

بقایی در واکنش به ادعا‌های وزیران خارجه آمریکا و فرانسه درباره موضوع هسته‌ای ایران، گفت: بسیار روشن است که آمریکا و فرانسه به دنبال بهانه هستند؛ چرا که آژانس تاکنون گزاره‌ای درباره انحراف صنعت هسته‎ای ایران از مسیر صلح‎آمیز مطرح نکرده است؛ این اوج تزویر و ریاکاری آمریکا و اروپا با هدف اعمال فشار بر ایران است.

انتهای پیام/