شناسهٔ خبر: 74671643 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رژه بزرگ چین در هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم؛ نمایش قدرت و تقویت ملی‌گرایی

تهران- ایرنا- پکن با برگزاری رژه‌ای بزرگ در میدان تیان‌آن‌من به مناسبت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم، ضمن نمایش جدیدترین تسلیحات نظامی، بر نقش تاریخی چین در شکست فاشیسم و تعهد به صلح جهانی تاکید کرد و نیم نگاهی به تقویت احساسات ملی‌گرایانه در این کشور داشت.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، چین در سال‌های ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۵ با تجاوز گسترده ژاپن مواجه شد و مردم این کشور طی ۱۴ سال مقاومت سخت، بخش مهمی از پیروزی در جنگ جهانی ضد فاشیسم را رقم زدند.

روز چهارشنبه، جنگنده های چینی بر فراز پکن به پرواز درآمدند و تانک‌های چینی در میدان تیان‌آن‌من از مقابل دیدگان چندین تن از سران جهان از جمله رئیس جمهور پزشکیان، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی عبور کردند درحالیکه شی جین‌پینگ رئیس جمهور چین نیز نظاره گر این نمایش قدرت بود.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، پوتین و کیم در حالی که به سمت جایگاه مشرف به میدان تیان‌آن‌من می‌رفتند، در کنار شی حضور داشتند و پیش از ورود به جایگاه با پنج کهنه سرباز جنگ جهانی دوم که برخی از آنها بیش از ۱۰۰ سال سن داشتند، دست دادند.

با شروع رژه، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در رسانه‌های اجتماعی نوشت که سوال بزرگ این است که آیا شی جین‌پینگ سهم آمریکایی‌هایی را که در جنگ جنگیده‌اند، به رسمیت خواهد شناخت یا خیر. او افزود: لطفا گرم‌ترین درودهای من را به ولادیمیر پوتین و کیم جونگ اون برسانید، در حالی که شما علیه آمریکا توطئه می‌کنید.

چین این رژه را به مناسبت بزرگداشت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم برگزار کرد. هرچند غرب نقش چین به ویژه حزب کمونیست در شکست ژاپن در جنگ را کمرنگ می‌داند و بیشتر کمک‌های نیروهای ملی‌گرای کومینتانگ به رهبری چیانگ کای شک را به رسمیت می‌شناسند.

شی در سخنرانی خود پیش از رژه نظامی بزرگ گفت که بشریت باید بین صلح و جنگ و گفتگو و رویارویی یکی را انتخاب کند. شی سخنرانی کوتاهی را به یاد کهنه سربازهای چینی ایراد کرد و خواستار از بین بردن ریشه‌های جنگ برای جلوگیری از تکرار تاریخ شد. اما پیام اصلی او این بود: امروز، چین قوی است، از هیچ‌کس نمی‌ترسد و آماده است تا نقش رهبری را در جهان ایفا کند.

حضور شی در میدان تیان‌آن‌من برای سخنرانی و دیدن رژه در لباس خاص حزب کمونیست، یادآور حضور مائو تسه تونگ در این مکان در سال ۱۹۴۹ بود زمانیکه وی در کنار دیگر رهبران حزب تاسیس جمهوری خلق چین را اعلام کرد.

رژه بزرگ چین در هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم؛ نمایش قدرت و تقویت ملی‌گرایی

روزنامه نیویورک تایمز در مورد برگزاری رویداد امروز در پکن نوشته است: این رژه محور یک کمپین گسترده‌تر توسط حزب کمونیست برای دامن زدن به احساسات ملی‌گرایانه و ضد ژاپنی است. این حزب فیلم‌هایی با موضوع وحشیگری ارتش امپراتوری ژاپن را به نمایش گذاشته که سینماهای سراسر کشور را مملو از تماشاگر کرده است.

این روزنامه همچنین مدعی شد که با زنده کردن خاطرات آسیب‌های دوران جنگ، حزب کمونیست راهی برای جلب حمایت داخلی در مواجهه با رکود اقتصادی طولانی مدت و تنش‌ها با آمریکا دارد. این رویداد همچنین باعث ایجاد اصطکاک با ژاپن شده است. هفته گذشته، پکن به دلیل گزارش‌هایی مبنی بر درخواست ژاپن از دولت‌های اروپایی و آسیایی برای عدم شرکت در رژه، به توکیو اعتراض کرد.

گفته می‌شود که این رویداد برای نمایش برخی از جدیدترین سلاح‌های این کشور و اثبات سهم حزب کمونیست چین در شکست امپراتوری ژاپن، طراحی شده بود و بیش از ۴۰ هزار سرباز، غیرنظامی و پرسنل اداری در این تمرین‌ها شرکت داشته‌اند.

جدیدترین سلاح‌هایی که چین در این رژه به نمایش گذاشت شامل موشک‌های بالستیک قاره‌پیما با قابلیت هسته‌ای، تانک‌های نسل جدید و مجموعه‌ای از سیستم‌های تسلیحاتی بدون سرنشین می‌شود. چین معتقد است که برای حفظ صلح و دفاع از خود در برابر متجاوزان خارجی مانند آمریکا به یک ارتش درجه یک نیاز دارد. تسلیحات جدید به این کشور در دستیابی به هدف خود برای ساخت یک ارتش «در سطح جهانی» کمک خواهد کرد.

برخی از ناظران و تحلیلگران در غرب معقتد هستند که این سلاح‌ها برای پیشبرد قابلیت‌های چین برای حمله به تایوان، طراحی شده‌اند. این موارد شامل موشک‌های ضد کشتی مافوق صوت است که می‌توانند به طور بالقوه مانع از حمایت نیروی دریایی آمریکا از تایوان شوند و پهپادهای رزمی که می‌توانند به ارتش چین کمک کنند تا در مناطق کوهستانی تایوان بهتر پیش بروند.

علاوه بر آن، این رژه پیامی فراتر از مرزهای چین دارد. با وجود افزایش تنش‌ها در برخی مناطق جهان، پکن با برگزاری این مراسم تاکید می‌کند که صلح، ثبات و امنیت جهانی از اولویت‌های اصلی این کشور است و ارتش چین آماده ایفای نقش بازدارنده و حفاظت از ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی است.