به گزارش ایرنا، هر صبح وقتی آفتاب تازه بر فراز کوههای زاگرس طلوع میکند، خیابانهای ایلام میزبان صفهای صمونپزیهایی است که با حرارت شعلههای تنورهای آجری، نانی خاص و خوشعطر را به مشتریان عرضه میکنند؛ نانی که ریشههایش به فرهنگ غذایی عراق میرسد، اما امروز جزیی جدانشدنی از سفره مردم این دیار است.
صمون، نانی مخمری با ریشهای کهن و شهرتی فراتر از مرزهاست؛ در ایلام، این نان که به«نان ساندویچی» نیز شهرت یافته، به شکل خاصی تهیه میشود؛ چانههای خمیر پس از کمی استراحت، با دست شکل داده میشوند و شبیه لوزی به آرامی روی پاروی چوبی جای میگیرند، سپس تنها سه تا پنج دقیقه در تنوری شبیه تنور بربری سنتی گذر میکنند و با پوستهای ترد و قلبی نرم، آماده سفر تا سفرههای خانگی میشوند.
در این استان حدود ۵۰ واحد نانوایی به پخت صمون مشغولند، وزن هر چانه از ۱۵۰ تا۲۵۰ گرم است و این نان بهطور ویژه در تهیه انواع ساندویچ و کنار خوراکهایی چون کباب، گَص و شاورما کاربرد دارد.
با گذر زمان، صمون به یکی از محبوبترین نانهای استان تبدیل شده به طوری که صفهای طولانی این نانواییها، بخشی از زندگی روزمره ایلامیها را رقم میزند.
با وجود محبوبیت روزافزون، تغییر در سیاستهای قیمتگذاری آرد و اختصاص سهمیه محدود به نانواییهای صمونپز، موجب نارضایتی برخی شهروندان شده است و گلایههایی درباره نحوه عرضه این نان شکل گرفته که در گذر زمان افزایش یافته است.
صمون نانی است که اصالت آن به منطقه شام و بینالنهرین بازمیگردد و در کشورهای عراق، سوریه و لبنان رایج است.
این نان به دلیل طعم خاص و بافت لطیف، در کنار نانهای رایج دیگر از محبوبیت زیادی برخوردار است.