شناسهٔ خبر: 74055698 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه: حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه:

شهید طهرانچی الگوی حکمرانی مبتنی بر هفت ویژگی قرآنی بود

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ویژگی‌های شهید طهرانچی به تبیین شخصیت قرآنی این شهید پرداخت.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی- دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تبیین شخصیت قرآنی شهید دکتر طهرانچی، وی را عالمی دانست که با پیوند علم و ایمان، به الگویی از حکمت، عدالت و ولایت‌مداری در حکمرانی علمی و فرهنگی دست یافته بود.

مراسم چهلمین روز شهادت عالم مجاهد، دکتر محمد مهدی طهرانچی، همسر بزرگوارشان و محافظان همراهشان، با حضور جمعی از شخصیت‌های علمی، فرهنگی، همرزمان و خانواده آن شهید بزرگوار عصر جمعه سوم مرداد در حرم مطهر حضرت عبدالعظیم حسنی برگزار شد.

در این مراسم، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، به ایراد سخن پرداخت و شخصیت این دانشمند شهید را از منظر قرآن کریم تحلیل کرد.

جنگ علیه خانواده؛ ماهیت جنایات رژیم صهیونیستی

استاد خسروپناه در ابتدای سخنان خود، ضمن عرض تسلیت ایام سوگواری اهل بیت (ع) و گرامیداشت یاد همه شهدا، تأکید کرد که جنگ دشمن، تنها جنگ علیه سرداران و دانشمندان نیست، بلکه «جنگ علیه خانواده» است.

وی با اشاره به شهادت بسیاری از نخبگان به همراه خانواده‌هایشان گفت: این رژیم به زن و کودک و پیر و جوان رحم نکرد. امروز در غزه جنایاتی را می‌بینید که این جانور‌های خبیث درنده مرتکب می‌شوند. عین این جنایات را نسبت به مردم مصر، سوریه و عراق نیز مرتکب شده‌اند. این ماهیت صهیونیستی است که ان‌شاءالله عن‌قریب نیست و نابود خواهد شد.

شخصیت شهید طهرانچی در ترازوی قرآن: تبیین هفت ویژگی برجسته

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه شهید طهرانچی علاوه بر تخصص در فیزیک، یک حکمران دارای الگو و انسانی مأنوس با قرآن بود، به تشریح هفت ویژگی شخصیتی ایشان از منظر آیات الهی پرداخت.

معرفت مؤمنانه؛ پیوند علم و ایمان

استاد خسروپناه اولین و مهم‌ترین ویژگی شهید طهرانچی را «معرفت مؤمنانه» و دغدغه «پیوند علم و ایمان» دانست. وی تصریح کرد: شهید طهرانچی یک فیزیکدان برجسته، متخصص لیزر و پلاسما، صاحب‌نظر در نانوفیزیک و محاسبات کوانتومی و از اولین طراحان کامپیوتر کوانتومی در کشور بود. اما ویژگی خاص او این بود که عالم را آفریش خدا و آیات الهی می‌دید. این همان درسی است که از سوره روم می‌گیریم؛ سوره‌ای که شهید انس عجیبی با آن داشت و جهان را با نگاه قرآنی تفسیر می‌کرد.

عقلانیت و تفکر؛ حکمران حل‌مسئله

ویژگی دوم، «اهل عقلانیت و تعقل» بودن بود. به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، شهید طهرانچی تحت تأثیر آیات سوره روم، اهل شنیدن حقایق، رسیدن به علم و سپس تعقل و تفکر بود. او با چالش‌ها صرفاً نق نمی‌زد، بلکه برای آنها راه‌حل پیدا می‌کرد و با جسارت ویژه‌ای که داشت، راه‌حل را تا رفع کامل مشکل در جامعه، اجرا می‌کرد.

حکمت؛ صاحب خرد ناب (اولوالالباب)

استاد خسروپناه سومین ویژگی را «حکمت» برشمرد و توضیح داد: حکیم کسی است که عقل نظری و عملی را به کار می‌گیرد و عقل معاش (تدبیر دنیا) را با عقل معاد (آخرت‌اندیشی) پیوند می‌زند. قرآن این افراد را "اولوالالباب" یا صاحبان خرد ناب می‌نامد. خدا به شهید طهرانچی حکمت داده بود و نتیجه‌اش «خیر کثیر» شد. این همه برکات علمی، فناوری، فرهنگی و شاگردپروری از یک عالم ۶۰ ساله، نشانه همین حکمت الهی است.

وی افزود: بزرگترین دغدغه این شهید، فرهنگ بود و به آن بیش از آموزش و پژوهش بها می‌داد.

عدالت؛ قیام‌کننده به قسط

چهارمین ویژگی، «عدالت» بود. استاد خسروپناه با اشاره به آیه «قَوَّامِینَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّهِ وَلَوْ عَلَى أَنْفُسِکُمْ»، گفت: شهید طهرانچی دغدغه اقامه قسط داشت و تهدید و خطر او را از این مسیر بازنمی‌داشت. راه‌اندازی سامانه‌هایی، چون آموزشیار در دانشگاه آزاد اسلامی برای ایجاد یک نظام عادلانه و جلوگیری از مدرک‌گرایی بی‌ضابطه، از مصادیق این عدالت‌گرایی بود.

صدق؛ تطابق گفتار و کردار

ویژگی پنجم، «اهل صدق» بودن بود. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی شهادت داد: یک بار ندیدم گفتارش با کردارش متفاوت باشد. با خدا، با خود و با مردم صادق بود. اگر مشکلی پیش می‌آمد، مسئولیت را می‌پذیرفت و مردم را مقصر نمی‌دانست. انسانی که به مقام صدق می‌رسد، توفیق شهادت پیدا می‌کند.

ولایت‌مداری؛ از محبت تا عمل

استاد خسروپناه ششمین ویژگی را «ولایت‌مداری» عمیق شهید طهرانچی دانست و گفت: او به ولایت خدا، رسول، اهل بیت و فقیه جامع‌الشرایط باور داشت. ولایت‌مداری او صرفاً محبت نبود؛ بلکه فرمایشات رهبری را با عقلانیت و تدبیر، به برنامه عملیاتی تبدیل می‌کرد. اجرای طرح کتاب درسی دفاع مقدس در دانشگاه‌ها نمونه‌ای از این ولایت‌پذیری عملی بود.

وی همچنین به خادمی مخلصانه این شهید در آستان قدس رضوی و تقیدش به زیارت اربعین اشاره کرد.

شهادت؛ اوج سلوک قرآنی

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی آخرین ویژگی را «شهادت» خواند و این مسیر تکاملی را این‌گونه توصیف کرد: معرفت به عقلانیت رسید، عقلانیت به حکمت، حکمت به عدالت، عدالت به صداقت، صداقت به سکینه و در نهایت، این سلوک قرآنی به شهادت ختم شد.

وی با قرائت آیه «وَ لا تَحْسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلُوا فی سَبیلِ اللهِ أَمْواتاً»، تأکید کرد: شهید طهرانچی قبل از شهادت حیات جهانی داشت و پس از آن، حیاتی این‌جهانی و آن‌جهانی دارد. حیات او اثرگذارتر شده و ناظر بر اعمال ماست.

 خسروپناه در پایان با ذکر مصیبت، شهادت مظلومانه این دانشمند در کنار همسرش را به شهادت حضرت علی‌اکبر (ع) و حضرت اباالفضل العباس (ع) تشبیه کرد و برای شادی ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و به‌ویژه شهید طهرانچی، همسر و همراهانش، از حضار خواست صلواتی قرائت کنند.

برچسب‌ها: