تیراندازی صبح روز جمعه نیروهای مرزی هند به سمت خاک پاکستان در بخشهای مختلف نوار مرزی کشمیر و شهر سیالکوت، منجر به جان باختن 9 غیرنظامی پاکستان و مجروح شدن دست کم 50 نفر دیگر شد.
تازهترین تنش مرزی بین پاکستان و هند در شرایطی رخ داده و همچنان درحالادامه یافتن است که مقامات نظامی دو کشور درحال آماده شدن برای شرکت در مذاکرات مرزی 15 شهریور در شهر دهلی نو هستند. البته این در گیریها منجر به کاهش اعتماد به گفت و گوهای دو جانبه شده و بسیاری معتقدند این جلسات نمیتواند هدف اصلی خود که پایان درگیریهای چندین و چند ساله میان هند و پاکستان بر سر منطقه کشمیر است را دنبال کند. برخی اخبار حکایت از تعلیق این جلسه دارد اما برخی دیگر از مسئولان دو کشور بر این عقیدهاند با وجود درگیریهای شدید نظامی در مرز دو کشور، همچنان میتوان به مذاکرات دو طرف امیدوار بود. این در حالیست که در مذاکرات بین هند و پاکستان این روزها با بدترین و سختترین ادبیات دیپلماتیک بین دو طرف ادامه یافته است.
در پی کشته شدن 9 تن در جریان حملات مرزی، وزیر دفاع پاکستان گفت که اگر هند همچنان به هدف قرار دادن شهروندان غیرنظامی ادامه دهد، پاکستان با تمام قدرت پاسخ میدهد.
این حادثه کمتر از یک هفته پس از آن رخ داد که مذاکرات عالیرتبه برای پایان دادن به اختلافات بر سر کشمیر بدون نتیجه خاتمه یافت. هند میگوید که دستکم چهار کشاورز در جریان تیراندازی نیروهای پاکستانی در کشمیر هند کشته شدند. وزیر دفاع پاکستان پس از بازدید از مجروحان در بیمارستان گفت: ما شدیدا با اینگونه حملات برخورد میکنیم. اگر جنگ به ما تحمیل شود، ما به خوبی از پس آن برمیآییم. قطعاً این حق را داریم که تلافی کنیم و تلافی ماهم با تمام قدرت خواهد بود. خواجه آصف گفت در صورتی که نیروهای هندی همچنان غیرنظامیان پاکستانی را هدف قرار دهند، پاکستان با تمام قوا به این رفتار هندیها پاسخ خواهد داد.
وی افزود: اگر هند از مرزهای بینالمللی عبور کند و بار دیگر تجاوز خود را تکرار کند، ما از سرزمین خود دفاع میکنیم و خسارتی بیشتر از جنگ 1965 به آنها وارد میکنیم. جنگ سال 1965 میان هند و پاکستان ماه سپتامبر به وقوع پیوسته و حدود دو هفته به طول انجامید و سپتامبر هر سال رسانههای پاکستانی گزارشهایی را از نحوه خنثی کردن تجاوز هند منتشر میکنند. امسال پنجاهمین سالروز جنگ مذکور است. مشاور امنیت ملی و امور خارجه نخست وزیر پاکستان نیز روز شنبه اعلام کرد کشورش از هند میخواهد که به توافق آتش بس بین دو کشور پایبند باشد. سرتاج عزیز از نگرانی پاکستان درباره ادامه اقدامات هند به نقض موافقتنامه آتش بس امضا شده بین دو کشور در سال 2002 خبر داد. عزیز در بیانیه مطبوعاتی گفت: «هند باید به موافقتنامه آتش بس پایبند باشد و از برای تضمین امنیت در منطقه، گلوله باران مناطق مرزی پاکستان را متوقف کند.» به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان «واس» از اسلام آباد، مشاور امنیت ملی و امور خارجه نخست وزیر پاکستان خاطرنشان کرد که تلاش هند برای بحرانی کردن اوضاع در مناطق مرزی با پاکستان به صلح و ثبات منطقه هیچ کمکی نمیکند.
هفتمین احضار سفیر هند
در هفته جاری اما وزارت امور خارجه پاکستان برای ابلاغ مراتب اعتراض رسمی خود به آتشباری اخیر نیروهای مرزی هند در نوار مرزی کشمیر و سیالکوت، سفیر هند در اسلام آباد را فراخواند.
براساس بیانیه صادره از سوی وزارت خارجه پاکستان، اعزاز احمد چودری قائم مقام دستگاه دیپلماتیک این کشور در جلسه احضار «راگوان» سفیر هند تاکید کرد که نیروهای هندی باید به قرارداد آتش بس میان دوکشور احترام بگذارند در غیراین صورت ارتش پاکستان کاملا قادر به ارایه پاسخ متقابل به تهاجمهای مرزی از سوی هند است.
اعزاز احمد چودری گفت: دولت پاکستان اقدام هند در آتشباری مرزی و هدف قراردادن غیرنظامیان پاکستان در نوار مرزی مشترک را به شدت محکوم میداند و از رویکرد جنگ طلبانه هند نگران است. در همین حال سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر پاکستان در امور خارجی و امنیت ملی نیز تیراندازیهای روز جمعه نیروهای هندی به سمت خاک پاکستان را که موجب کشته شدن دست کم 10 غیرنظامی پاکستان شد، به شدت تقبیح کرد. این هفتمین بار در ماه جاری میلادی است که سفیر یا کاردار سفارت هند به وزارت امور خارجه پاکستان احضار میشوند.
نواز شریف نخست وزیر پاکستان نیز در بیانیه ای مراتب نگرانی شدید خود را از حمله اخیر نیروهای هندی به مناطق مرزی پاکستان که به کشته شدن 9 غیر نظامی و زخمی شدن 46 تن دیگر از جمله تعداد زن و کودک منجر شد، اعلام کرد. در این بیانیه که دفتر نخست وزیری این کشور آن را منتشر کرد، خاطر نشان شده که نواز شریف به دو وزارتخانه امور خارجه و دفاع پاکستان دستور داده است تا در خصوص این موضوع با طرف هندی مذاکره کرده و تلاش کنند آتش بس در مرزهای دو کشور برقرار شود. به گزارش خبرگزاری دولتی عربستان سعودی از اسلام آباد، از سوی دیگر «محمد برجیس طاهر» وزیر امور کشمیر در کابینه پاکستان نیز از جامعه جهانی خواست در این زمینه مداخله کند و مانع از ادامه حملات هندیها به غیرنظامیان ساکن در مناطق مرزی پاکستان شود.
واکنش های بین المللی
مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا اما روز گذشته برای سفری یک روزه به پاکستان رفت تا در بحبوحه تنشهای رو به رشد میان دهلی نو - اسلام آباد در پی لغو مذاکرات دو طرف درباره اوضاع منطقهای با رهبری پاکستان گفتوگو کند. به گزارش روزنامه نیشن، نواز شریف، نخست وزیر پاکستان و سرتاج عزیز، مشاور امنیت ملی و امور خارجی پاکستان نشستهای جداگانهای را با سوزان رایس، مشاور امنیت ملی آمریکا خواهند داشت. وی همچنین با ژنرال راحیل شریف، رئیس ارتش پاکستان دیدار میکند. گزارشهای خبری حاکی از آن است که رایس قرار است درباره تنش میان پاکستان - هندوستان در پی نقض آتش بس در مرزهای کشمیر و سیالکوت و همچنین اوضاع افغانستان و سایر مسائل دوجانبه به گفتوگو بپردازد.
ابراز نگرانی نواز شریف ازحملات هندیها به مناطق مرزی پاکستان
دبیرکل سازمان ملل نیز از سرگیری مذاکرات صلح میان پاکستان و هند را با هدف حل اختلافات دیرینه میان این کشور و تقویت صلح و ثبات در جنوب آسیا، بسیاری ضروری دانست. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که بان کیمون بر احیای مجدد مذاکرات میان پاکستان و هند به ویژه ضرورت حل اختلافات میان این دو همسایه جنوب آسیا تاکید دارد. بان کیمون از سران پاکستان و هند خواسته است تا درراستای رسیدگی به تمام مسایل و اختلافات میان دو کشور گام بردارند. وی همچنین نسبت به تلاش فوری مقامهای پاکستان و هند برای ازسرگیری مذاکرات صلح ابراز امیدواری کرده است. به دنبال لغو مذاکرات میان پاکستان و هند در سطح مشاوران امنیت ملی دو کشور که قرار بود روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته جاری (دیروز و امروز) در دهلی نو برگزار شود، دولت آمریکا نیز به لغو این مذاکرات واکنش نشان داد و آن را نا امید کننده توصیف کرد. جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: لغو مذاکراتی که قرار بود این روزها میان پاکستان و هند انجام شود، ناامید کننده است. ما دو کشور را تشویق به از سرگیری مذاکرات در آینده نزدیک میکنیم. این سخنگو گفت: تعامل سازنده میان محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان و نارندرا مودی همتای هندی وی در دیداری که ماه گذشته در شهر اوفا ی روسیه داشتند، قابل تحسین است. این تعامل سازنده و به ویژه اعلام اینکه دو کشور قصد دارند در سطح مشاور امنیت ملی گفت و گو کنند، برای ما خوشحال کننده بود.
درگیریهای مرزی هند و پاکستان در پنجاهمین سالگرد جنگ دو طرف شدت گرفت
بازگشت کابوس جنگ 50 ساله به کشمیر
صاحبخبر -
∎