شناسهٔ خبر: 73986000 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

در آنا بخوانید

وعده‌های طلایی، ماجرای بلوکه شدن دارایی‌ها در پلتفرم‌های آنلاین طلا

در حال حاضر تمام درگاه‌های پرداخت باز شده و کاربران می‌توانند علاوه بر خرید طلا، اقدام به فروش و دریافت وجه خود نیز کنند. اما کاربران درگاه‌های پرداخت سکوهای طلای آنلاین از عدم پرداخت پول از سوی این درگاه ها نگران هستند. دلیل این تعلل در پرداخت پول طلا چیست؟

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، پس از آغاز جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل بازار‌های مالی به دلیل صدمه نرساندن به سرمایه مردم فعالیت خود را نیمه تعطیل و یا کاملا تعطیل کردند که پس از اعلام آتش بس بازار‌های مالی بعد از چند روزی فعالیت خود را آغاز کردند و هیچ گونه نگرانی‌ای برای مردم در این راستا ایجاد نشد این در حالی است که با گذشت بیش از یک ماه از پایان جنگ ۱۲روزه ایران و اسرائیل، کاربران پلتفرم‌های آنلاین خرید و فروش طلا همچنان با یک معضل جدی با عدم امکان برداشت و تسویه‌حساب مالی از حساب‌های طلای خودروبه‌رو هستند.

در جریان ناآرامی‌های امنیتی اواخر خردادماه، بانک مرکزی با هدف مدیریت نوسانات بازار، درگاه‌های پرداخت و برداشت مالی اکثر بستر‌های معاملاتی طلا را مسدود کرد، اقدامی که در آن مقطع، شاید از منظر اقتصادی یا امنیتی قابل توجیه بود، اما تداوم این محدودیت‌ها تا به امروز، دیگر توجیهی برای مردم ندارد حالا که بازار‌ها آرام شده‌اند این پرسش مطرح است که چرا پول مردم هنوز آزاد نمی‌شود.

وعده‌هایی که محقق نشد

در هفته‌های اخیر بار‌ها از سوی مدیران اتحادیه کسب‌وکار‌های مجازی یا حتی خود پلتفرم‌ها وعده داده شد که درگاه‌ها به‌زودی باز می‌شود، موجودی‌ها بررسی شده یا تسویه با شماره شبا در دست انجام است، اما واقعیت این است که بسیاری از کاربران نه به طلای خودو نه به وجه نقد معادل آن دسترسی دارند .

در برخی پلتفرم‌ها حتی خرید طلا ممکن است، اما امکان فروش یا برداشت وجوه وجود ندارد اقدامی که تناقض‌آمیز به نظر می‌رسد و شبهه‌برانگیز است. کاربران در پیام‌های خود به شبکه‌های اجتماعی و بخش‌های نظرات این پلتفرم‌ها از بی‌خبری، عدم پاسخگویی و ناتوانی در دسترسی به سرمایه‌شان گلایه دارند.

مردمی با سرمایه‌های قفل‌شده در بحران معیشت

در شرایطی که اقتصاد کشور با نرخ بالای تورم کاهش قدرت خرید و نااطمینانی گسترده مواجه است، خواب سرمایه‌ها در این پلتفرم‌ها به یک بحران جدی تبدیل شده است چرا که بسیاری از مردم به امید حفظ ارزش پولشان طلای دیجیتال خریده بودند، اما اکنون در عمل سرمایه‌ای در اختیار ندارند.

این بلاتکلیفی به‌ویژه برای خانوار‌هایی که سرمایه‌شان اندک بوده و امید داشته‌اند در لحظه نیاز بتوانند به آن دسترسی داشته باشند ضربه سنگینی است. برخی حتی اعلام کرده‌اند که برای پرداخت اجاره یا هزینه‌های درمان، نیاز به نقد کردن طلا‌های خود داشته‌اند، اما موفق به این کار نشده‌اند.

مطالبه شفاف‌سازی و پاسخگویی

در حالی که نهاد‌های ناظر از جمله بانک مرکزی، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و اتحادیه کسب‌وکار‌های مجازی باید در این زمینه شفاف‌سازی کنند، تاکنون پاسخ روشنی به افکار عمومی داده نشده است. در همین راستا، محمد کشتی‌آرای، رئیس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف، روز ۲۵ تیرماه اعلام کرد که پس از بررسی‌های دقیق، فهرستی از ۹ سکوی فروش برخط طلا که ضوابط فروش را رعایت کرده‌اند به بانک مرکزی ارسال شده تا درگاه بانکی آنها رفع انسداد شود. با این حال همچنان هیچ اتفاق عملی رخ نداده و درگاه‌ها بازگشایی نشده‌اند. این تعلل نه تنها اعتماد عمومی را بیش از پیش خدشه‌دار کرده بلکه مردم را با این سوال جدی روبه‌رو کرده که چرا حتی پلتفرم‌های قانون‌مدار نیز مشمول این انسداد گسترده شده‌اند؟

پولمان را نمی دهند

یکی از کاربران سایت های خرید طلای آنلاین  که پس از شرایط خاص کشور سعی بر برداشت وجه از این پلتفرم‌ها را داشت، به آنا گفت: از آذر ۱۴۰۳ در یک درگاه آنلاین طلا سرمایه‌گذاری کردم. با شروع جنگ، برداشت و واریز متوقف شد. چند روزه دوباره امکان برداشت فراهم شده ولی فقط تا سقف ۳۵ میلیون در روز (حدود ۴ گرم طلا) و اون هم با واریز روزانه ۵ میلیون و تأخیر زیاد. از پنجشنبه درخواست برداشت دادم ولی هنوز پولی واریز نشده و وضعیت زده «در حال انجام».

پلتفرم های طلا فعالاند

اگر هدف حفظ آرامش بازار بوده ادامه این وضعیت می‌تواند نتیجه‌ای کاملاً معکوس داشته باشد و اعتماد عمومی به ابزار‌های نوین سرمایه‌گذاری را خدشه‌دار کند.در همین رابطه کیومرث امیریان رئیس کمیسیون تخصصی طلا، جواهر و نقره اتاق اصناف ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا در اشاره به پیگیری‌ها درباره پلتفرم‌های خرید و فروش طلا در فضای مجازی گفت: با توجه به شرایط خاصی که در جریان جنگ ۱۲ روزه ایجاد شد بررسی‌هایی درخصوص عملکرد این پلتفرم‌ها انجام شد، این اقدام با هدف جلوگیری از ضرر و زیان مردم صورت گرفت و قرار بود طبق تصمیمات اولیه، سه روز پس از بازگشایی بورس، این پلتفرم‌ها نیز فعال شوند.

وی افزود: متأسفانه این برنامه ریزی با مشکلاتی روبه رو شد و پلتفرم‌ها پس از بازشگشایی بورس، فعال نشدند و همین مسئله موجب اعتراض گسترده مشتریان به عملکرد پلتفرم‌ها شد. در همین راستا، در هفته‌های گذشته چند جلسه در قالب یک کمیته مشترک در مرکز «تتا» برگزار شد که طی آن اقدامات کارشناسی صورت گرفت.

امیریان با تأکید بر اینکه مسئولیت اصلی این موضوع بر عهده بانک مرکزی است، گفت: بانک مرکزی به‌صورت انحصاری تصمیم به بررسی مجدد و اعمال برخی محدودیت‌ها گرفت، بدون آنکه با نهادهایی، چون اتاق اصناف یا اتحادیه کسب‌وکار‌های مجازی هماهنگی لازم را انجام دهد که این تصمیم‌گیری‌های یک‌جانبه منجر به طولانی‌شدن فرآیند بازگشایی پلتفرم‌ها شد.

وی تصریح کرد: با این حال در پی پیشنهادات ارائه‌شده بازبینی مجددی از سوی بانک مرکزی بر روی این پلتفرم‌ها انجام شد که منجر به بازگشایی حدود ۱۰ یا ۱۱ پلتفرم شده است و تلاش داریم بازدید‌ها ادامه یابد تا باقی پلتفرم‌ها نیز در هفته جاری یا هفته‌های آینده فعال شوند.

امیریان در پاسخ به این پرسش که آیا کاربران اکنون امکان فروش و برداشت وجوه خود را دارند، گفت: در حال حاضر تمام درگاه‌های پرداخت باز شده و کاربران می‌توانند علاوه بر خرید طلا، اقدام به فروش و دریافت وجه خود نیز کنند و این موضوع تحت رصد کامل ما قرار داشته و خوشبختانه اکنون قابل انجام است.

سکوتی که هزینه دارد

به گزارش آنا، تا امروز بسیاری از کاربران فقط سکوت و وعده دیده‌اند، وعده‌هایی که بدون تعیین زمان مشخص و مکانیسم عملیاتی به نظر می‌رسد بیشتر نوعی خرید زمان است تا پاسخگویی واقعی.در شرایط فعلی حداقل انتظار جامعه این است که نهاد‌های مسئول به‌صورت شفاف و صریح درباره زمان بازگشایی درگاه‌ها و نحوه آزادسازی سرمایه‌ها توضیح دهند.در غیر این صورت، تجربه تلخ سرمایه‌گذاری در پلتفرم‌های طلا، به جای اعتمادسازی، به نمونه‌ای از خطرات اقتصاد دیجیتال بی‌پشتوانه بدل خواهد شد.

انتهای پیام/