همشهری آنلاین – گروه سیاسی: تصاویری که این روزها از بحران غذا و گرسنگی در غزه در رسانههای بینالمللی منتشر میشود، موجی از شوک و بهت در سطح بینالمللی بههمراه داشته و آتش گشودن نظامیان صهیونیست به سوی مردمی که در انتظار غذا بهسر میبرند، سبب خشم و انزجار نهادهای بینالمللی شدهاست.
رژیمصهیونیستی در شرایطی طی روزهای اخیر مشغول رقم زدن جنایاتی کمنظیر علیه بشریت در باریکه غزه است که نهادهای بینالمللی با وجود انتقاد از این وضعیت و اینکه رسیدن غذا به کارکنان نهادهای بینالمللی حاضر در این منطقه نیز با مشکل مواجه شده، همچنان بدون انجام اقدامهای عملی برای پایان دادن به وضعیت اسفبار کنونی، در حال نظاره نسلکشی مردم غزه ازسوی صهیونیستها هستند.
در حالی که این روزها غزه به دلیل محاصره شدید، حملات مداوم و ادامه محدودیتهای گسترده، به یکی از بحرانیترین مناطق جهان ازنظر وضعیت انسانی تبدیل شدهاست و مدعیان حقوقبشر و سازمانهای بینالمللی صرفا به «ابراز نگرانی» بسنده میکنند، این سئوال اساسی مطرح میشود که در وضعیت کنونی برای کمک به مردم غزه «چه میتوان کرد؟»؛ وضعیتی که برونرفت از آن نیازمند فعالسازی ظرفیتهای داخلی، منطقهای و بینالمللی متعدد است.
چه باید کرد؟
سفیر پیشین ایران در کویت در گفتوگو با همشهری آنلاین درباره وضعیت فاجعهبار کنونی حاکم بر غزه گفت: برای کمک به مردم غزه در شرایط فاجعه انسانی کنونی، راهکارهای عملی و بینالمللی متعددی پیشنهاد میشود، هرچند تجربه دو سال گذشته نشاندهنده محدودیتهای دیپلماسی بوده است.
رضا میرابیان با اشاره به اینکه مهمترین دستاورد تحولات جاری در غزه، افشای چهره واقعی رژیمصهیونیستی و حامیانش در برابر افکارعمومی جهانی است، اظهارکرد: این آگاهی جهانی میتواند بهعنوان ابزاری برای فشار بر تلآویو و واشنگتن برای کاهش محدودیتها و باز کردن مسیر ارسال کمکهای بشردوستانه استفاده شود.
وی افزود: در حوزه عملی، تقویت فشار افکارعمومی از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی میتواند رژیمصهیونیستی را وادار به باز کردن گذرگاهها برای ارسال غذا، دارو و سایر نیازهای اساسی کند. گرسنگی و تشنگی کودکان غزه فاجعهای است که با جلب توجه جهانی، میتوان آن را کاهش داد.
نقش کلیدی مقاومت مردم غزه
این کارشناس ارشد مسائل منطقه همچنین تاکید کرد: کشورهای اسلامی، بهویژه آنهایی که روابط اقتصادی با رژیمصهیونیستی دارند نیز میتوانند با قطع یا کاهش این تعاملها، فشار اقتصادی ایجاد کنند. برای مثال، کشورهایی مانند مصر، ترکیه یا اعضای شورای همکاری خلیجفارس میتوانند با هماهنگی، آمریکا را تحت فشار قرار دهند تا تلآویو را به توقف محاصره وادار کند.
میرابیان با تاکید بر اینکه مقاومت مردم غزه و گروههایی مانند حماس و جهاداسلامی نقش کلیدی در تعیین سرنوشت این منطقه دارد، ادامه داد: مذاکرات جاری با این گروهها نشاندهنده قدرت مقاومت است. با این حال، مجامع بینالمللی و سازمانهای حقوقبشری تاکنون نتوانستهاند تأثیر ملموسی در کاهش رنج مردم غزه داشته باشند.
وی با بیان اینکه راهحلهای دیپلماتیک بهدلیل تصمیم آمریکا و رژیمصهیونیستی برای ادامه محاصره، ناکارآمد بودهاند، تصریح کرد: با توجه به این موضوع، تمرکز بر تقویت مقاومت مردمی، افزایش فشارجهانی از طریق افکارعمومی و رسانهها و هماهنگی کشورهای اسلامی برای قطع تعاملهای اقتصادی با تلآویو میتواند راهکارهای مؤثری برای کمک به مردم غزه باشد.
میرابیان همچنین درباره چشمانداز پیش رو در تحولات جاری در غزه اضافه کرد: پایداری مردم غزه، امید اصلی برای تغییر وضعیت کنونی است.