به گزارش ایرنا، با اکران فیلم مستند «از یاد رفته» ساخته سعید نبی و مریم خدیوی در هندوستان، این فیلم برای دریافت تندیس بخش مستند جشنواره کلکته در بخش نهایی رقابت میکند. فیلم مستند «از یاد رفته» Forgotten در دومین حضور جهانی خود نامزد دریافت تندیس بخش مستند جشنواره کلکته ۲۰۲۵ شد.
چهارمین دوره جشنواره جهانی فیلم کلکته هند از ۱۵ تا ۲۱ اوت (۲۴ تا ۳۰ مرداد) در «ناندان» مرکز فیلم هندوستان در کلکته برگزار می شود. این جشنواره سینمای هند فیلم های منتخبی از سراسر جهان را از کشورهای آلمان، ایران، هندوستان، آمریکا، سریلانکا، پرتقال، برزیل، ژاپن، نپال، بنگلادش و روسیه در بخش نهایی مسابقه به روی پرده خواهد برد.
با اعلام رسمی این جشنواره ۳۷ فیلم با موضوع دغدغه های اجتماعی و محیط زیستی از سراسر جهان به بخش پایانی راه یافته اند که فیلم «از یاد رفته» ساخته سعید نبی و مریم خدیوی با ۶ فیلم دیگر برای دریافت تندیس اصلی جشنواره در بخش مستند رقابت می کنند.
در این دوره از جشنواره، سه تندیس برای بهترین فیلم داستانی (۶۰ دقیقه و بالاتر)، بهترین فیلم کوتاه داستانی (زیر ۶۰ دقیقه) و بهترین فیلم غیرداستانی (زیر ۹۰ دقیقه) توسط هیات داوران برجسته داوری اهدا می شود.
اداره کل تأمین و رسانه بینالملل سیما عرضه بینالمللی این فیلم را برعهده دارد.
مستند «از یاد رفته» روایتگر داستان واقعی زندگی عبدالکاظم ساکی مدالآور پرافتخار ایران و قهرمان جهان و پاراالمپیک است که در کنار هور العظیم زندگی میکند و هر روز صبح کنار این تالاب آمادگی جسمانی خود را حفظ می کند. سرنوشت زندگی حرفه ای ساکی شباهت بسیاری به سرنوشت تالاب هورالعظیم دارد.
عوامل اصلی این فیلم مستند عبارتند از: تهیه کننده: سعید نبی، کارگردان: سعید نبی و مریم خدیوی بروجنی، فیلمبردار: مهران فردپور، تدوین احمد وفایی، صدابردار: حبیبالله محمدی، طراحی صدا و صداگذاری: بهروز شهامت و نویسنده: مریم خدیوی.
سعید نبی و مریم خدیوی پیش از این در سال ۲۰۲۴ با مستند «ایستاده با گرگ» موفق به دریافت نشان قهرمان افسانهای روسیه، نامزدی دریافت تندیس پاندای طلایی و دریافت دیپلم افتخار جشنواره جهانی چین، نامزدی دریافت تندیس خورشید طلایی و دریافت دیپلم افتخار جشنواره اسپانیا و ۲ نامزدی دریافت تندیس از جشنواره سینمایی هند شده بودند.
روایتی مستند از جنگ لبنان و رژیم صهیونیستی در «کف لبنان»
مستند ۵ قسمتی «کف لبنان» با روایت سیدمحمدحسین خیرالامور، از دوشنبه (۳۰ تیرماه) ساعت ۲۰ در پلتفرم فیلیمو منتشر میشود. این مستند در پلتفرمهای عصر، هاشور، شاد، آپرا، سلام سینما، روبیکا و فام نیز قابل تماشا است.
مستند «کف لبنان» به بررسی ابعاد مختلف جنگ لبنان و رژیم صهیونیستی میپردازد و با تصاویری دیدهنشده و بازسازیهای مستند، نگاهی تازه به مقاومت مردم لبنان در برابر تجاوز اسرائیل ارائه میدهد.
این مستند همچنین برای نخستین بار، روایتی از روستاهای آزادشده در جنوب لبنان پس از فرار ارتش رژیم صهیونیستی را به نمایش میگذارد، لحظههایی تاریخی که با تصاویر آرشیوی و بازسازیهای دقیق، بازروایی شدهاند.
در بخشهایی از مستند «کف لبنان»، حضور چهرههای سرشناس ورزشی از جمله علیرضا دبیر، وحید شمسایی و خداداد عزیزی در مناطق آزادشده لبنان به تصویر کشیده شده است؛ حضوری که با استقبال مردم لبنان و بازتاب رسانهای همراه بود.
بازسازی لحظه ترور شهید سید حسن نصرالله، نمایش پشت صحنه مراسم تشییع پیکر ایشان و بمبارانهای ضاحیه در طول جنگ، از دیگر بخشهای مهم و کمتر دیدهشده این مستند است که برای نخستین بار به نمایش درمیآید.
«در جستوجوی تاریخ گمشده» از قاب شبکه دو
مستند تلویزیونی «در جستوجوی تاریخ گمشده» دوشنبه (۳۰ تیر) ساعت ۱۴:۰۰ از شبکه دو سیما پخش میشود؛ روایتی کمتر شنیدهشده از مردانی از سرزمین افغانستان که با دلسپردن به آرمانهای انقلاب اسلامی ایران، نام خود را در تاریخ دفاع مقدس جاودانه ساختند.
این مستند با نگاهی تحلیلی ـ روایی، به حضور داوطلبانه رزمندگان افغانستانی در جبهههای جنگ تحمیلی میپردازد؛ جوانانی که در آغازین سالهای جنگ، پس از گذراندن آموزشهای نظامی در کنار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مجاهدت در خاک ایران را بر دفاع از سرزمین خود مقدم دانستند و به مناطق عملیاتی جنوب اعزام شدند.
در ادامه روایت، شکلگیری تیپ مستقل «ابوذر» و نقشآفرینی ویژه آن در محورهای غرب کشور بررسی میشود؛ تیپی متشکل از نیروهای افغانستانی که با آموزشهای تخصصی در حوزه تخریب، شناسایی و عملیاتهای سنگین، در بسیاری از نبردهای تعیینکننده غرب کشور حضوری مؤثر داشتند. برخی فرماندهان دفاع مقدس در این مستند معتقدند اگر شرایط سیاسی و امنیتی پس از جنگ همراهی میکرد. تیپ ابوذر میتوانست الگویی برای تبدیل به حزبالله دیگری در افغانستان شود.
«در جستوجوی تاریخ گمشده» نهتنها نگاهی به تاریخ ناگفتهای از مجاهدتهای فراملی دارد، بلکه امتداد این مسیر را در ظهور لشکر فاطمیون بهعنوان مدافعان حرم و پرچمداران فرهنگ مقاومت اسلامی در عصر حاضر نیز به تصویر میکشد.
این مستند که در سازمان هنری رسانه ای اوج به کارگردانی و تهیه کنندگی ساسان فلاح فر تهیه و تولید شده است، دوشنبه (۳۰ تیرماه) ساعت ۱۴ از قاب شبکه دو سیما تقدیم نگاه مخاطبان خواهد شد.
«صبحانه با راسکولنیکف»؛ بررسی آثار ادبی با حضور چهرههای برجسته
«صبحانه با راسکولنیکف» با اجرا و سردبیری سهاب محبعلی، با حضور چهرههای فرهنگی و هنری به بررسی و معرفی کتابهایی که به دلیل جذابیت خاص خود، گروهی از مخاطبان را به شدت مجذوب کردهاند و کالت هستند، میپردازد.
برنامه «صبحانه با راسکولنیکف»، از تولیدات شبکه کتاب، فضایی برای گفتوگو درباره آثار ادبی برجسته و کالت فراهم آورده است. این برنامه که هر هفته با اجرا و سردبیری سهاب محبعلی، نویسنده و کارگردان تئاتر، از این رسانه تصویری پخش میشود، به بررسی کتابهایی میپردازد که به دلیل جذابیت خاص خود، گروهی از مخاطبان را به شدت مجذوب کردهاند.
این برنامه سعی دارد یک مسیر جدید برای کسانی که دوست دارند کتاب بخوانند و نمیدانند از کدام خواندن کتابها شروع کنند، دیدنی است؛ البته شناخت کتابهای تاثیرگذار چهرههای فرهنگی و هنری و روایت آنها از کتابها هم خارج از لطف نیست.
اصطلاح «کالت» معادل فارسی ندارد و به آثاری اشاره دارد که به واسطه ویژگیهای منحصربهفردشان، طرفدارانی پرشور و وفادار دارند.
تاکنون هفت قسمت از فصل اول «صبحانه با راسکولنیکف» منتشر شده است و این برنامه میزبان چهرههای برجستهای از طیفهای مختلف فرهنگی و هنری بوده که هر یک اثری شاخص را معرفی و از دیدگاه و زاویه دید خود که عموما براساس تجربه زیسته آنهاست، بررسی کردهاند.
در قسمت نخست، فریور خراباتی به تحلیل رمان «مرشد و مارگاریتا» اثر میخائیل بولگاکف پرداخت. در قسمت دوم، مژده لواسانی کتاب «زندگی در پیش رو» نوشته رومن گاری را بررسی کرد. حمید باباوند در قسمت سوم درباره «مسخ» اثر فرانتس کافکا سخن گفت و سعیدرضا خوششانس هم در قسمت چهارم به معرفی «اسفار کاتبان» نوشته ابوتراب خسروی پرداخت.
در قسمت پنجم، مائده مرتضوی کتاب «آلیس در سرزمین عجایب» را برگزید و پوریا عالمی در قسمت ششم فیلمنامه «جاده» و ۲۰ اثر دیگر را مورد بحث قرار داد. همچنین در قسمت هفتم، رضا ساکی به بررسی «شاهنامه» اثر حکیم ابوالقاسم فردوسی پرداخت.
برنامه «صبحانه با راسکولنیکف» از فروردین ۱۴۰۴ آغاز به کار کرده و از طریق وبسایت با این نشانی و شبکههای اجتماعی در دسترس علاقهمندان قرار دارد. این برنامه فرصتی برای دوستداران ادبیات است تا با آثار تأثیرگذار و گفتوگوهای عمیق همراه شوند.