
اکونومیست در گزارشی به بررسی چگونگی سرنگونی جنگندههای هندی توسط پاکستان در جریان درگیری چهارهروزهای در ماه مه پرداخت.
به گزارش انتخاب، بر اساس شواهد تازه، به نظر میرسد که ترکیبی از اشتباهات تاکتیکی هند و تسلیحات پیشرفته چینی نقش کلیدی در این اتفاق داشتهاند. در شب اول درگیری، برخی خلبانان هندی بدون پشتیبانی کافی از سوی سامانههای جنگ الکترونیک و موشکهای دوربرد، وارد منطقه شدند؛ درحالیکه رهبران سیاسی هند اجازه هدف قرار دادن سامانههای پدافندی پاکستان را نداده بودند. این تصمیم سیاسی باعث شد جنگندههای هندی در برابر جنگندههای چینی J-۱۰ و موشکهای PL-۱۵ آسیبپذیر باشند.
در ادامه، مقامات نظامی هند از جمله ژنرال آنیل چوهان اذعان کردند که اشتباهات تاکتیکی باعث از دست رفتن چند فروند جنگنده در شب اول شد، اما هند پس از دو روز با تغییر راهبرد و استفاده از حملات دوربرد به اهداف نظامی پاکستان، موفق به جبران شد. این تحولات موجب بروز انتقادات سیاسی داخلی در هند شده، چرا که برخی احزاب مخالف دولت را متهم به لاپوشانی واقعیت میکنند. در همین حال، ادعای پاکستان مبنی بر ساقط کردن سه فروند جنگنده رافال فرانسوی، بحثهایی در مورد عملکرد این هواپیماها و احتمال نقص در سیستم جنگ الکترونیک SPECTRA را نیز برانگیخته است.
در سطح بینالمللی، این حادثه پیامدهایی برای رقابت تسلیحاتی دارد. آمریکا و متحدانش نگران هستند که موفقیت تسلیحات چینی در این نبرد میتواند الگوی نبردهای احتمالی آینده، بهویژه در تایوان، را مشخص کند. همزمان، شرکت داسو فرانسه، سازنده جنگنده رافال، تلاش میکند از اعتبار این جنگنده در برابر انتقادات دفاع کند؛ بهخصوص در شرایطی که هند در آستانه مناقصه خرید ۱۱۴ فروند جنگنده جدید قرار دارد. همچنین چین از این فرصت استفاده کرده و در حال تبلیغ جنگندههای خود به مشتریان بالقوه در منطقه است.
∎