سعید صادقی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: جمعیت کشاورزان، روستاییان و عشایر استان براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن، ۱۲۸ هزار و ۱۰۰ نفر است که شامل جامعه هدف صندوق بیمه اجتماعی در سطح استان قزوین میباشد که از این تعداد، حدود ۶۱ هزار نفر عضو صندوق اجتماعی هستند.
وی ادامه داد: از ۶۱ هزار عضو این صندوق، سه هزار و ۵۰۰ خانواده مستمری بگیر، بازنشسته و یا از کار افتادگی و مستمری بگیران فوت شدگان هستند.
صادقی ادامه داد: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان قزوین از سال ۸۴ ذیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاسیس شد و از آنجایی که براساس اصل ۲۹ قانون اساسی، برخورداری از بیمه اجتماعی حقی همگانی است؛ دولت مکلف بوده تا آحاد جامعه را تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار دهد.
به گفته این مسوول، این قانون باعث شد دولت از محل درآمدهای عمومی خود به عنوان کارفرما خدماتی را به کشاورزان، روستاییان و عشایر ارایه دهد و از این رو ۷۰ درصد حق بیمه روستاییان و عشایر را در این صندوق به شکل رایانه پرداخت کند، به طوری که حق بیمه در این صندوق ۱۵ درصد است که ۱۰ درصد آن را دولت و پنج درصد دیگر را نیز بیمه شدگان می پردازند.
وی افزود: جامعه هدف صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر شامل افراد ۱۸ تا ۵۰ سالهای است که در روستاها و مناطق عشایرنشین و همچنین شهرهای زیر ۲۰ هزار جمعیت، سکونت دارند و حتی کشاورزانی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند نیز از جمله جامعه هدف صندوق توسعه روستایی و عشایری محسوب میشوند.
صادقی با اشاره به اینکه برخی مشاغل از جمله افرادی که در حوزه صنایع دستی روستایی فعالیت دارند نیز به گروه هدف صندوق بیمه اجتماعی اضافه شدهاند، افزود: رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری که برای فعالیت خود از سازمان راهداری کارت هوشمند دریافت کردهاند باید تحت بیمه قرار گیرند که ما در صندوق بیمه روستایی و عشایری این خدمت را به آنها ارایه میدهیم.
مدیرکل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان قزوین ادامه داد: علاوه بر مواردی که ذکر شد، قالیبافان، زنبورداران و گروههایی که نیاز به بیمه دارند اما شرایط عضویت در سایر صندوقها را نداشته باشند، میتوانند از این امکانی که دولت فراهم کرده، استفاده کنند.
سه خدمت اصلی ارایه شده از سوی صندوق بیمه اجتماعی
صادقی با اشاره به سه خدمت ارایه شده در صندوق بیمه اجتماعی، اظهار کرد: بازنشستگی، از کار افتادگی و پرداخت مستمری به بازماندگان بیمه شدهگان اصلی که فوت شدهاند و همچنین نقل و انتقال سوابق بیمهای از صندوق بیمه اجتماعی روستایی و عشایر به سایر بیمهها از جمله اقدامات این صندوق به بیمه شدگان خود است.
وی افزود: خدمات ارایه شده این صندوق در سطح استان توسط ۲۴ دفتر کارگزاری که در ۶ شهرستان استان قزوین مستقر هستند، ارایه و اعضای صندوق بیمه اجتماعی برای تمدید بیمه و درخواست مستمری خود نیازی به مراجعه به مرکز استان را نداشته و از طریق همین دفاتر میتوانند اقدام کنند.
وی اضافه کرد: حق بیمه امسال در هشت سطح درآمدی تعریف شده و حداقل حق بیمه برای یک دوره یک ساله ۱۲ میلیون و ۹۶۰ هزار ریال در سطح یک قرار دارد و به عنوان مثال یک فرد با ماهی یک میلیون و ۸۰ هزار ریال می تواند خود و خانوادهاش را تحت پوشش بیمه اجتماعی روستایی قرار دهد.
صادقی ادامه داد: سطح هشت که بالاترین نرخ حق بیمه است نیز سالانه ۵۲ میلیون و ۶۵۰ هزار ریال سهم بیمه است که فرد بیمه شده ماهانه چهار میلیون و ۹۳۰ هزار ریال پرداخت میکند، اگر بیمه شدهای بالاترین سطح را برای پرداخت بیمه خود انتخاب کند دولت نیز ۱۰۵ میلیون ریال برای یارانه این شخص در نظر خواهد گرفت.
این مسوول ادامه داد: برای اینکه شرایط پرداخت حق بیمه برای اعضا تسهیل شود، با توجه به شرایط اقتصادی مردم، حق بیمهها به صورت دورهای ۲، سه و ۶ ماه تقسیم بندی شده تا روستاییان راحتتر حق بیمه خود را از طریق مراجعه به کارگزاریها پرداخت کنند.
صادقی با اشاره به خدمات دیگری که برای بیمه شدگان در نظر گرفته شده، گفت: خدمات یاد شده شامل افزایش ۲۰ درصدی حقوق مستمری بیگران صندوق در سال جاری و خرید سنوات خدمت سربازی در صندوق بیمه عشایر است، بیمه شدگانی که خدمت سربازی خود را انجام دادهاند، خدمت سربازی را به سوابق بیمهای خود اضافه کنند.
وی بیان کرد: درمان نیز یکی از موضوعات اساسی بود که با تفاهم نامه منعقد شده بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با سازمان بیمه سلامت، فصل مشترکی با این سازمان منعقد شد و همزمان خدمات بیمه سلامت نیز به اعضا این صندوق ارایه میگردد.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر قزوین یادآور شد: سامانهای تحت عنوان نرمافزار صبا به عنوان ارایه دهنده خدمات الکترونیکی راهاندازی شده که تمامی خدمات صندوق بیمه اجتماعی از طریق این سامانه به صورت غیرحضوری ارایه میشود.
وی با اشاره به حمایتهای مالی این صندوق از اعضای خود، افزود: ارایه تسهیلات قرضالحسنه به مستمری بگیران صندوق صورت گرفته و تا به امروز نیز ۷۶ میلیارد ریال به کشاورزان، روستاییان و عشایر استان پرداخت شده است.
به گفته این مسوول، صندوق بیمه اجتماعی در نرخ رشد شاخص اعضا رتبه سوم کشور است و در شاخص بیمه شدگان تمدیدی نیز با نرخ ۸۱.۴ درصد در رتبه نخست کشوری قرار دارد، همچنین صندوق بیمه اجتماعی قزوین نسبت پوشش اعضای جامعه هدف خود با ۴۶.۷۷ درصد، رتبه نهم کشوری را به خود اختصاص داده است.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر قزوین خاطرنشان کرد: حفظ و نگهداشت بیمه شدگان فعلی، توسعه چتر بیمهای با تعامل بیشتر دستگاههای اجرایی از جمله مهمترین دستاودهای صندوق بیمه اجتماعی محسوب میشود، از سوی دیگر مهمترین چالش ما، اختیاری بودن عضویت روستاییان و عشایران در صندوق است و این عدم اجبار در عضویت، میطلبد که اطلاع رسانی در خصوص مزایای این صندوق به صورت مستمر صورت گیرد تا آگاهی روستاییان را از خدماتی که میتوانند دریافت کنند، افزایش دهیم.