شناسهٔ خبر: 73944899 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

به‌ دنبال هم‌اندیشی ادارات ذیل وزارت فرهنگ در کرمان شکل گرفت

همگرایی خانواده ارشاد اسلامی در استان‌ها/ یک تیر با چند نشان

کرمان - ایرنا - نشست هم‌اندیشی و هماهنگی سازمان‌های هم‌خانواده ذیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان کرمان بعد از چندسال وقفه، درحالی برگزار شد که همگرایی و اثربخشی بیشتر این مجموعه‌ها نه‌تنها می‌تواند برای خود آنها مفید باشد بلکه انتفاع کل استان و حتی دستگاه‌های غیرفرهنگی هم از این هماهنگی می‌تواند رخ دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، حسین اسحاقی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان، به عنوان ارشد مجموعه وزارتخانه در استان که بانی این جلسه بود، از همان ابتدای انتصاب در اسفند سال ۱۴۰۳ بر برگزاری مستمر این جلسات وعده داده بود و نخستین جلسه نیز با حضور همه مدیران در حوزه شمال و جنوب استان برگزار شد.

کرمان به عنوان پهناورترین استان کشور دارای ۲ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی دیگر مجموعه ها در شمال و جنوب است و آنچه در نخستین جلسه هم اندیشی دستگاه های هم خانواده ارشاد در دیار کریمان برگزار شد، چیزی نبود جز هماهنگی برای یک افق، یکپارچکی و دغدغه مشابه برای اعتلای حوزه فرهنگ که امید می رود با استمرار این نشست ها، کل استان نیز از این همگرایی ها منتفع شود، زیرا هماهنگی و اجماع مدیران نهادهای فرهنگی ذیل ارشاد، می تواند تاثیر خود را در چگونگی تدوین سند توسعه فرهنگی استان یا بهره برداری آن و نیز سایر مولفه ها نشان دهد.

در این جلسه طی شامگاه ۲۵ تیرماه جاری، درواقع مسیر تازه فرهنگی برای استان کرمان با چند مصوبه ترسیم شد که امیدها و انرژی ها را برای تداوم جلسات مشابه هربار به میزبانی یکی از این سازمان ها قوت بخشید.

صرفنظر از اجماع و تبادل نظر مدیران دستگاه های ذیل وزارت فرهنگ در استان در مسائل کلان فرهنگی و رسانه ای، برنامه ریزی برای بهره برداری هرچه بیشتر از سفر آتی وزیر فرهنگ به استان از جمله محورهای این جلسه بود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان، مدیرکل اوقاف و امور خیریه، مدیرکل امور کتابخانه ها، مدیر حج و زیارت، رییس خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان و مدیران نهاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد شمال و جنوب در این جلسه مهمان مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و معاون فرهنگی و رسانه ای وی بودند.

نگاه نوین مشارکت‌محور

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان و ارشد دستگاه‌های هم‌خانواده وزارت فرهنگ و ارشاد در استان، در این جلسه با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی، مذهبی، تمدنی و تنوع اقلیمی و قومی استان کرمان به ضرورت تداوم این جلسات با دستورکارهای مشخص پرداخت و گفت: استان نیازمند نگاه نوین مشارکتی در حوزه فرهنگ است و دستگاه‌های فرهنگی می‌توانند در این مسیر نقش اساسی ایفا کنند.

همگرایی خانواده ارشاد اسلامی در استان‌ها/ یک تیر با چند نشان حسین اسحاقی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان

وی افزود: ایجاد ساختار منظم، مشارکت‌محور و آینده‌نگر برای طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه‌های فرهنگی با استفاده از ظرفیت دستگاه‌های وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای هماهنگی آنها ضروری است تا فعالیت‌ها بر مبنای رویکرد راهبردی و هم‌افزا، مبتنی بر برنامه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شعار «کرمان بر فراز» (از سندهای مورد تاکید استاندار کرمان برای تسریع در توسعه استان که در دست تدوین است) انجام شود.

تشریح اولویت های ملی و استانی فرهنگ و ارشاد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان در ادامه به تشریح پنج اولویت و محور مهم در دولت وفاق ملی بر پایه برنامه‌های وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنین اولویت های شعار کرمان برفراز استاندار پرداخت و گفت: این جلسات راهبردی، عملگرایانه و هم‌افزاست.

به گفته وی، محور اول، بررسی وضعیت تخصیص بودجه، سیاستگذاری فرهنگی مشترک، پایان دادن به موازی کاری‌ها، تقسیم مستقیم و هدفمند ماموریت‌ها، هم‌افزایی در بهره‌برداری از منابع انسانی فضاهای فرهنگی و اعتبارات است.

دبیر شورای اطلاع رسانی استان محور دوم را نقشه فرهنگی استان با نگاه آینده‌نگر ناظر به سند برش استانی مهندسی فرهنگی کشور برشمرد و اظهارداشت: محور سوم طرح زیست بوم فرهنگی رسانه‌ای کرمان یک اکوسیستم پویا برای حمایت از فعالیت‌های رسانه‌ای با ترکیب توانمندی دستگاه‌هاست و خبرگزاری ایرنا نیز برای پوشش رسانه‌ای و سواد رسانه، اداره کل کتابخانه‌ها برای ترویج فرهنگ مطالعه، اداره کل اوقاف و امور خیریه برای پشتیبانی از طریق موقوفات فرهنگی و مدیریت حج و زیارت برای اتصال به ظرفیت معنوی زائران در این زمینه ایفای نقش دارند.

اسحاقی ادامه داد: محور چهارم که مورد تاکید دبیر شورای فرهنگ عمومی استان کرمان قرار گرفت، طرح ملی کتابخوانی در استان، استفاده از ظرفیت کتابخانه‌های مساجد، حمایت از ناشران و نویسندگان بومی و مسابقات کتابخوانی محله محور بود.

وی محور پنجم را نیز دیپلماسی فرهنگی با محور شعار کرمان برفراز، نقش کرمان در مسیر زائران(زائران بارگاه امام مهربانی در خراسان و نیز زائران خارجی اربعین که از کرمان گذر می کنند) و نزدیکی به مرزهای جنوب شرق، تولید محتوای معرفتی ویژه زائران و احیای موقوفات فرهنگی اعلام کرد.

امکان‌سنجی ساخت دانشکده علوم قرآنی

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان در پایان نسبت به تعیین تکلیف ساختن یا تغییر کاربری محلی به نام دانشکده علوم قرآنی استان کرمان نیز تاکید کرد که با توجه به ظرفیت های قرآنی استان، قرار شد درباره ساخت آن امکان سنجی و اقدام شود. مقرر است احداث دانشکده با کمک ارشاد اسلامی انجام و بهره برداری آن با اوقاف باشد.

همگرایی همه جانبه

حجت‌الاسلام علی جلالی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان نیز در این جلسه ضمن تشریح اقدامات این سازمان در کل کشور با هدف توسعه سرمایه گذاری های مولد از درآمد موقوفات گفت: می توانیم در حوزه های کشاورزی، معدنی یا دیگر فرصت های استان سرمایه گذاری کنیم که باید زمینه های آن فراهم آید و ما آمادگی داریم.

وی با اشاره به چالش‌های حوزه نیروی انسانی و افزایش حجم کار در اداره کل اوقاف، خواستار حمایت ویژه در جذب نیرو و همچنین تمهیداتی در حوزه پذیره‌های اوقاف شد تا فشار مالی کمتری بر مردم وارد شود.

جلالی با اشاره به اعلام آمادگی اوقاف برای سرمایه‌گذاری در حوزه کشاورزی، دامداری، انرژی خورشیدی و حتی معادن استان، به‌ویژه در مناطق جنوبی استان که از محرومیت بیشتری برخوردارند تصریح کرد: اگر در سفر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استان کرمان تفاهم‌نامه‌هایی با استانداری منعقد شود، آمادگی داریم از محل موقوفات و بدون استفاده از تسهیلات دولتی، پروژه‌های اقتصادی و فرهنگی را اجرا کنیم.

آمادگی جنوب کرمان برای جذب سرمایه

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب استان کرمان هم در این نشست با اشاره به پیشینه تاریخی برخی طرح‌های توسعه‌ای در منطقه افزود: ریشه بسیاری از پروژه‌هایی که امروز از آن بهره‌مندیم که به دهه ۷۰ و اقدامات سردار شهید حاج‌قاسم سلیمانی در جنوب کرمان بازمی‌گردد، البته برخی از این طرح‌ها هنوز هم اجرا نشده‌اند یا نیمه‌تمام رها شده‌اند.

حجت الاسلام سیداحمد حسینی با تأکید بر اینکه مسائل فرهنگی و اجتماعی منطقه هنوز به سطح مطلوب نرسیده است، خاطرنشان کرد: برخی ظرفیت‌های فرهنگی، به‌ویژه در حوزه حج و زیارت، نیازمند توجه جدی‌تر و همکاری بیشتر دستگاه‌هاست.

محمدعلی ایرانمنش، مدیر حج و زیارت استان کرمان نیز در این جلسه خواهان اطلاع رسانی بیشتر به جامعه برای استفاده از تورهای زیارتی مجوزدار شد و گفت: مردم اطلاعات کافی در خصوص تفاوت‌های زیارت قانونی و سیستم‌های غیررسمی ندارند و همین مساله باعث شده به دلیل مشکلات معیشتی و نگاه سطحی، گاهی دچار اشتباه در انتخاب مسیر زیارتی شوند. ما نیاز به اطلاع‌رسانی گسترده داریم.

وی با اشاره به آمار ورود حاجیان از عربستان به کشور از طریق هوایی و زمینی طی روزهای گذشته بر همکاری دیگر دستگاه ها در این زمینه تاکید و از آنها تشکر کرد.

عملکرد سلیقه ای بنگاه های اقتصادی

مدیر کل کتابخانه های عمومی استان در این نشست با اشاره به غفلت ها در حوزه بودجه‌های مسئولیت اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی برای بخش فرهنگ گفت: منابع فرهنگی در جنوب و برخی شهرستان‌ها بسیار محدود است؛ با وجود اینکه منابع اقتصادی در استان وجود دارد، اما نحوه تخصیص آنها عمدتاً سلیقه‌ای، شخصی و منطقه‌ای است.

احمد وفایی با اشاره به مشکلات اداره کتابخانه‌ها افزود: طبق قانون وظیفه ما اداره کتابخانه‌هاست، نه مسائل توسعه‌ای اما در بسیاری موارد با حداقل منابع، مجبوریم برای تأمین نیروی انسانی، هزینه‌های جاری و پشتیبانی فرهنگی، از مردم و خیران کمک بگیریم.

وی تاکید کرد: اداره کل کتابخانه‌ها برای راه‌اندازی و بهره‌برداری از فضاهای آماده، مشکلی ندارد، اما بدون تأمین منابع انسانی و حمایتی، نمی‌توان خدمات پایداری ارائه داد.

دبیر ستاد کانون‌های فرهنگی هنری مساجد استان کرمان نیز با اشاره به اجرای سنگین برنامه‌های فرهنگی در کانون‌های مساجد، خواستار توجه و حمایت بیشتر نهادهای صنعتی و اقتصادی از این فعالیت‌ها شد.

علی مهدی‌خانی همچنین از برگزاری گردهمایی بچه‌های کانون در روزهای آینده خبر داد و تصریح کرد: در حوزه قرآنی نیازمند یک حرکت بزرگ و جهش فرهنگی هستیم. برنامه‌هایی مانند «مهمانی آیه‌ها» از هفته آینده دنبال خواهد شد و در تلاشیم برای این طرح‌ها، حمایت‌های لازم را از دستگاه‌هایی مانند اوقاف جلب کنیم.

وی تاکید کرد: اگر دستگاه‌های هم‌خانواده بتوانند خدماتی مستقیم یا غیرمستقیم به ما ارائه دهند، بخش بزرگی از بار مالی کاهش پیدا می کند.

جعفر نیک‌ نفس، مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد جنوب کرمان هم در این جلسه با اشاره به ظرفیت‌های موجود در کانون‌های مساجد، افزود: کانون‌های مساجد به‌ عنوان یکی از بزرگ‌ترین و پراهمیت‌ترین جریان‌های فرهنگی در سطح استان، توانایی بسیار بالایی در ارائه خدمات فرهنگی دارند. این ظرفیت‌ها باید به‌ خوبی مورد استفاده قرار گیرند تا تأثیر بیشتری در جامعه بگذارند.

کمک دستگاه ها برای توزان اطلاع رسانی

رییس خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان کرمان نیز با اشاره جایگاه رسانه برای پیشبرد امور در همه بخش ها، حل مشکلات و شتاب بخشی به توسعه، آمادگی این رسانه را برای کمک موثر و هدفمند به فرآیندهای اطلاع رسانی در استان به ویژه دستگاه های فرهنگی اعلام و تاکید کرد که این مهم نیازمند تعامل بیشتر است.

داود میاندهی گفت: باید از حوزه رسانه به‌ عنوان یک ابزار تسهیل‌کننده استفاده کنیم که نیازمند جمع آوری و پردازش علمی داده ها و اطلاعات است تا متناسب با مخاطب مدنظر، تولید محتوا و منتشر شود.

وی با بیان اینکه ارتباط معناداری نسبت به عملکرد رسانه ای کارشناسی در هر منطقه با شاخص های محرومیت یا توسعه ای همان منطقه وجود دارد خواهان مشارکت و همکاری دیگر دستگاه های فرهنگی هم‌خانواده ارشاد برای کمک به فرآیندهای اطلاع رسانی ایرنا در همه مناطق استان شد.

لزوم توجه بیشتر به مناطق روستایی و دور افتاده

معاون امور فرهنگی و رسانه‌ای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز در این جلسه به اهمیت شناخت و بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود در مناطق مختلف استان اشاره کرد و افزود: اگرچه در مرکز استان و شهرستان‌های بزرگ، دسترسی به زیرساخت‌ها و پایگاه‌های فرهنگی آسان‌تر است، اما مناطق دورافتاده و روستاها نیازمند توجه بیشتری هستند.

وحید محمدی تصریح کرد: دستگاه‌های فرهنگی باید اطلاعات دقیقی از وضعیت این مناطق داشته باشند تا بتوانند به‌درستی به آن‌ها خدمات ارائه دهند.

وی تأکید کرد: همکاری و هم‌افزایی میان دستگاه‌های فرهنگی، به‌ویژه در زمینه‌های کتاب و نویسندگی، می‌تواند گامی مؤثر در جهت تقویت برنامه‌های فرهنگی استان کرمان باشد.

به گزارش ایرنا در پایان این نشست مصوب شد شورای راهبردی فرهنگی استان کرمان با حضور دستگاه‌های هم‌خانواده تشکیل شود. همچنین تدوین نهایی نقشه فرهنگی استان و پیگیری اصلاح آن، رونمایی از طرح نهضت کتاب‌خوانی در سفر آینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ایجاد شبکه زیست‌بوم فرهنگی - رسانه‌ای استان در دستور کار قرار گرفت.

همچنین مصوب شد اوقاف و امور خیریه و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بهره‌برداری از دانشگاه علوم قرآنی تعامل کنند و تفاهم‌نامه‌هایی برای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های کشاورزی، دامداری و انرژی خورشیدی در سفر وزیر به کرمان تنظیم شود.

لزوم اطلاع‌رسانی گسترده در حوزه زیارت، جذب نیرو در ادارات فرهنگی، حمایت از کانون‌های مساجد، بهره‌مندی از بودجه مسئولیت اجتماعی صنایع و تقویت زیرساخت‌ها در مناطق محروم نیز از دیگر موارد مورد توافق بود.