سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در گفتوگو با سیجیتیانچین، تصریح کرد که ایران شجاعانه در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی از خود دفاع کرد.
عراقچی با بیان اینکه حمله رژیم صهیونیستی علیه ایران یک منازعه نیست، بلکه یک اقدام تجاوزکارانه است، اظهار کرد: این تجاوزی بیدلیل از سوی اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران بود؛ ما هیچ راهی برای اعمال حق دفاع از خود نداشتیم، بنابراین از کشورمان دفاع کردیم.
وی تصریح کرد: اینجا، در سرزمینمان، به شکلی شجاعانه ایستادگی کردیم و مهاجمان را وادار کردیم تا تجاوزشان را متوقف کنند و خواستار آتشبس بیقید و شرط شوند که از سوی ما پذیرفته شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در بخشی دیگر گفت: البته این آتشبس شکننده است و دلیل آن نیز روشن است: هیچ آتشبسی از سوی آن رژیم (رژیم صهیونیستی) قابل اتکا نیست، چرا که سابقهای بسیار بد دارد؛ بنابراین ما کاملا هوشیار و آمادهایم، اگر این آتشبس شکسته شود.
وی در ادامه تاکید کرد: اما این خواست ما نیست؛ از ابتدا نیز چنین نبوده است؛ ما این جنگ را نمیخواستیم، اما برای آن آماده بودیم؛ ما نمیخواهیم این جنگ ادامه پیدا کند، اما بار دیگر میگویم: ما کاملا برای آن آمادهایم.
متن این گفتوگو در زیر آمده است:
پرسش: شما اخیرا گفتید که ایران هنوز به زمان بیشتری نیاز دارد تا درباره امکان ازسرگیری مذاکرات هستهای با ایالات متحده تصمیمگیری کند؛ ایران دقیقا چه چیزی را باید بررسی کند؟
پاسخ: اگر هنوز قانع نشدهایم، به این دلیل است که باید اراده واقعی طرف مقابل را ببینیم؛ ارادهای برای رسیدن به یک راهحل برد-برد؛ برنامه هستهای ما صرفا برای مقاصد صلحآمیز است و ما صددرصد نسبت به این موضوع اطمینان داریم؛ ما هیچ مشکلی نداریم که این اطمینان را با دیگران نیز به اشتراک بگذاریم، اما این تنها از طریق مذاکره ممکن است.
ما این را در سال ۲۰۱۵ انجام دادیم؛ با کشورهای موسوم به ۱+۵ مذاکره کردیم، به توافق رسیدیم و آن توافق نهایی شد؛ اگر به خاطر داشته باشید، در آن زمان جهان آن توافق را بهعنوان یک دستاورد بزرگ دیپلماتیک جشن گرفت و ما همچنان به آن متعهد ماندیم.
اما ناگهان آمریکا تصمیم به خروج از توافق گرفت که تصمیمی بسیار تاسف برانگیز بود و تمام آنچه امروز شاهد آن هستیم، نتیجهی آن خروج است.
پرسش: آیا امکان بازگشت به یک توافق مذاکرهشده وجود دارد؟
پاسخ: به نظر من بله، اما همانطور که گفتم، این نیازمند ارادهای جدی و واقعی از سوی طرف مقابل است؛ باید گزینه نظامی کنار گذاشته شود، رو به جلو حرکت کنیم و بهدنبال یک راهحل از مسیر مذاکره باشیم.
فکر میکنم حمله اخیر به تاسیسات ما اثبات کرد که راهحل نظامی برای برخورد با برنامه هستهای ایران وجود ندارد.؛ تنها یک راهحل دیپلماتیک و مذاکرهشده میتواند موثر باشد و تحقق آن تنها زمانی ممکن است که آنها جاهطلبیهای نظامی خود را کنار بگذارند و خسارتهایی را که به ما وارد کردهاند جبران کنند؛ آنگاه ما آماده مشارکت در مذاکرات خواهیم بود.
درباره عضویت ایران در شانگهای
پاسخ: ایران بهعنوان عضو رسمی به سازمان همکاری شانگهای پیوسته است؛ ما اهمیت زیادی برای این سازمان قائل هستیم و تلاشهای آن را همانطور که گفتم، برای یافتن جایگاهی شایسته برای کشورهای جنوب در نظم بینالملل بسیار ارزشمند میدانیم.
در عین حال، شاهد هستیم که کشورهای زیادی تمایل به پیوستن به این سازمان دارند که این، به خودی خود، نشانهای مثبت است، اما مهمتر از آن، اراده واقعی ماست برای پیمودن این مسیر و رسیدگی به مسائل امنیتی، اقتصادی و حتی فرهنگی کشورهای عضو، آن هم به شیوهای متفاوت از آنچه معمولا کشورهای غربی در پیش میگیرند.
در همین زمینه، لازم میدانم بگویم که ما قدردان دبیرخانه سازمان همکاری شانگهای و همه کشورهای عضو هستیم که اقدام تجاوزکارانه اسرائیل و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، بهویژه حمله به تاسیسات هستهای کشورمان را محکوم کردند.
تجاوز نظامی در هر شکلی محکوم است
پاسخ: همانطور که میدانید، تجاوز نظامی در هر شکلی، نقض آشکار حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد است، اما حمله به تاسیسات هستهای، حتی نقضی بزرگتر و غیرقابل بخشش محسوب میشود؛ چرا که چنین اقدامی نهتنها ممنوعیت مطلق دارد، بلکه میتواند پیامدهای زیستمحیطی فاجعهباری برای بشریت بههمراه داشته باشد.
همانطور که گفتم، ما از حمایت اعضای سازمان، بهویژه چین که موضعی بسیار قوی در حمایت و همبستگی با ایران اتخاذ کرد و به مردم ایران ازجمله زنان و کودکان قربانی، تسلیت گفت، قدردانی میکنیم؛ در نهایت، انتظار داریم که در نشست پیشِ روی سازمان همکاری شانگهای، حمایت سیاسی کامل از موضع ایران صورت گیرد.
انتهای پیام/