به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ طی روزهای گذشته خبری در فضای مجازی دست به دست میشد که حکایت از کاهش از قیمت ۳۰ درصدی قیمت مسکن در شمال تهران بزرگ داشت. این خبر با چاشنی وقوع جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تاکید داشت که قیمت مسکن در مناطق شمالی تهران کاهشی است و با ارائه جزئیاتی تاکید دارد که در بیشترین ریزش قیما مربوط به مناطق ۱، ۲ و ۳ است و همچنین تهاتر و معاوضه مسکن رواج یافته است.
آمارها و بررسی میدانی از بازار مسکن نمایانگر رکود شدید در این بازار است و بر اساس اظهارات صاحبان بنگاههای املاک حتی بازار اجاره مسکن که بایستی در تابستان پر رونق باشد هم با رکودی در مقایسه با سالهای گذشته مواجه است. در این شرایط سکون قیمتها منطقی به نظر میرسد، اما با توجه به شرایط بازار برای بررسی ادعای کاهش قیمت به بررسی موضوع در گفتوگو با کارشناسان این حوزه پرداختهایم.
تاکنون کاهش قیمت مسکن نداشتهایم
سعید لطفی،عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران در این خصوص به خبرنگار آنا گفت: خبر کاهش قیمت در بازار مسکن جعلی است و تاکنون کاهش قیمتی نداشتهایم. باید توجه داشت که رکود سنگینی بر بازار مسکن حکم فرما است و حجم معاملات بسیار پایین است.اما با توجه به سیاست ها، قیمت ها همچنان ثابت است.
وی افزود: در حال حاضر با توجه به رکود حاکم و تعداد بسیار پایین معاملات مسکن نمیتوان اقدام به استخراج آمار و اعلام میانگین قیمت کرد و همچنین باید توجه داشت که جامعه آماری پایین معاملات امکان جمع بندی آمار را سلب کرده و معاملاتی که انجام میشود را نمیتوان به عنوان نمایندهای از قیمت منطقه دانست.
لطفی در ادامه با اشاره به سکون شدید در بازار مسکن گفت: مرکز آمار ایران در دورههای زمانی مشخص با جمع بندی و میانگین گیری متوسط قیمت مسکن در تهران را اعلام میکند که تا اکنون نیز این آمار اعلام نشده است؛ اگر قیمتی هم اعلام شود نیز همانطور که گفته شد به دلیل جامعه آماری بسیار محدود نمیتواند قیمت درستی برای نمایش ارزش املاک باشد.
تهاتر با میلگرد؛ شیوه جدید معاملات مسکن
عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: ورود سرمایه به بازار مسکن بسیار محدود است و نقدینگی کمی در دست خریداران وجود دارد، تهاتر مسکن با کالاهای مختلف رواج پیدا کرده است. برخی مسکن را با خودرو، زمین در مناطق دیگر و حتی میلگرد اصطلاحا معاوضه می کنند.
وی افزود: حتی در مواردی شاهد معاوضه و تهاتر مسکن با رمز ارزهایی همچون تتر بودهایم. به همین جهت میتوان گفت که نبود نقدینگی کافی در بازار مسکن موجب رونق معاملات تهاتری مسکن شده است. بنابر این میتوان گفت که تخفیفها و تهاتر مسکن حاصل نبود نقدینگی در بازار است و ارتباطی با مسائل دیگر ندارد.
ادامه رکود حاکم بر بازار مسکن
به گزارش آنا؛ آمارها نیز موید رکود شدید در بازار مسکن است به طوریکه بر اساس آمار منتشر شده در نیمه نخست سال ۱۴۰۳، در تهران، متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در خردادماه به حدود ۸۶ میلیون تومان رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۴ درصد و نسبت به خرداد سال قبل ۹.۷ درصد افزایش نشان میدهد. در همین ماه، متوسط قیمت مسکن در مناطق گرانقیمت مانند منطقه ۱ تهران به ۱۶۰ میلیون تومان و در مناطق ارزانتر مانند منطقه ۱۹ به ۴۴ میلیون تومان رسید.
در ادامه، در تابستان ۱۴۰۳، قیمت مسکن در تهران روند صعودی خود را ادامه داد و تا پایان مردادماه به ۸۸.۵ میلیون تومان رسید. این افزایش قیمت در تابستان ۱۴۰۳ نسبت به بهار همان سال ۳ درصد بود و نشاندهنده بازگشت بازار به مسیر افزایشی پس از دورهای از رکود بود.
رکود حاکم بر بازار مسکن نیز ادامه یافت. در خردادماه ۱۴۰۳، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در تهران به ۳۸۷۲ واحد رسید که نسبت به ماه قبل ۲۰.۶ درصد کاهش نشان میدهد، اما نسبت به خرداد سال قبل ۱۴.۱ درصد افزایش داشته است. این نشاندهنده کاهش قدرت خرید مردم و تردید در بازار مسکن است.
در مجموع، بازار مسکن در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ با افزایش قیمتها و رکود معاملاتی مواجه بود. این وضعیت نشاندهنده چالشهای موجود در بخش مسکن و نیاز به سیاستگذاریهای مؤثر برای بهبود شرایط بازار است.
انتهای پیام/