به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، در کشور ما تیرماه معمولا زمان برگزاری کنکور است، البته هر سال تاریخ دقیق برگزاری این تورنمنت ملی ممکن است تغییر کند. امسال نوبت دوم کنکور به دلیل جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی از ۵ و ۶ تیرماه به روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۶ و ۲۷ تیرماه منتقل شد. در این دوره تعداد ۸۲۲ هزار و ۹۵۳ داوطلب نامنویسی کردهاند. مهمترین رویداد ملی علمی طی سه نیمروز در پنج گروه آزمایشی برگزار شد. در طول هفته گذشته، نشستهای مختلفی درخصوص نحوه برگزاری آزمون سراسری، جزئیات و نکاتی که داوطلبان باید رعایت کنند برپا شد.
وزیر علوم روز پنجشنبه (۲۶ تیرماه) در حاشیه برگزاری نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴ گفت: این اطمینان خاطر را نسبت به حفاظت از آزمون و امنیت آزمون میدهم که سوالات شخصیسازی شده و به نام هر داوطلب یک برگه سوال وجود دارد.
در ابتدای هفته گذشته رئیس جمهور ماده واحدههای «الزام پشتیبانی از فعالیتهای علمی و تحقیقاتی اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی کشور» و «اصلاح و تکمیل موادی از اساسنامه مؤسسه هنرمندان پیشکسوت» را ابلاغ کرد.
وزیر علوم هفته گذشته انتصابهایی داشت؛ معرفی سرپرستهای دانشگاه زنجان،فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی و مرکز نشر دانشگاهی از جمله این انتصابها است.
دیگر خبر مهم در هفته پایانی تیرماه اجرای طرح ویژه برای امادگی بخش آموزش در شرایط بحران است که خبر آن توسط وزیر علوم در جلسه شورای عالی برنامهریزی آموزش اعلام شد.
برگزاری چهلمین اجلاس رؤسای دانشگاههای بزرگ کشور در روز (۲۳ تیرماه) با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور؛ حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ معاونین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رؤسای ۱۳ دانشگاه بزرگ کشور، در سالن شهید سلیمانی دانشگاه تهران از مهمترین اخبار آموزش عالی این هفته بود که در آن وزیر علوم مهمترین شاخص رتبهبندی دانشگاهها را توان آنها در رفع مسائل جامعه عنوان کرد.
ابلاغ ۲ ماده واحده توسط رئیس جمهور
رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی روز شنبه ماده واحده «الزام پشتیبانی از فعالیتهای علمی و تحقیقاتی اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی کشور» را برای اجرا ابلاغ کرد. این ماده واحده ۱۳ خرداد امسال و بر اساس مصوبه جلسه ۵۳۲ شورای معین به تصویب شورا رسید.
مسعود پزشکیان این ماده واحده را به هیات وزیران، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه کشور برای اجرا ابلاغ کرد. براساس این ماده واحده وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و سایر دستگاههای ذیربط مکلفند در راستای افزایش منزلت و معیشت اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی کشور، بهبود زیستبوم فعالیت اعضای هیات علمی و تمهید و تامین امکانات و پشتیبانی از فعالیتهای علمی و تحقیقاتی بهصورت ویژه، برنامهها و آییننامه اجرایی لازم را در مدت سه ماه تدوین و جهت تصویب به هیأت وزیران پیشنهاد و گزارش اجرای آن را به صورت سالانه به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهند
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین ماده واحده «اصلاح و تکمیل موادی از اساسنامه مؤسسه هنرمندان پیشکسوت» که در جلسه ۹۱۹ تاریخ ۱۳ خردادماه ۱۴۰۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی بهتصویب رسیده است را خطاب به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مؤسسه هنرمندان پیشکسوت برای اجرا ابلاغ کرد.
ادامه انتصابهای وزیر علوم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز شنبه با صدور حکمی امیرمسعود شهرامنیا را به عنوان سرپرست مرکز نشر دانشگاهی منصوب کرد. شهرامنیا عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه اصفهان با مرتبه دانشیار است. از وی تاکنون بیش از ۸۰ مقاله علمی-پژوهشی منتشر شده است. وی صاحب ۱۱ عنوان کتاب تالیفی درحوزه پژوهشی نیز است.
حسین سیمایی همچنین روز سهشنبه در حکمی جلال صبا را به عنوان سرپرست دانشگاه زنجان منصوب کرد. از سوابق اجرایی صبا میتوان به تصدی مسئولیت معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه زنجان، سه دوره ریاست دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان و چهار دوره مدیر مرکز رشد و نوآوری دانشگاه زنجان اشاره کرد. از جمله سوابق پژوهشی و فناوری دکتر صبا، انتشار ۱۰۶ مقاله علمی-پژوهشی در مجلات معتبر داخلی و بین المللی و ثبت و معرفی ۷ رقم جدید گیاهی است.
وزیر علوم روز چهارشنبه با صدور حکمی مصطفی زارعی را به سمت سرپرست فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی منصوب کرد. این انتصاب در پی استعفای مصطفی افشاری از سرپرستی فدراسیون ملی ورزشهای دانشگاهی صورت گرفت.
طرح پژوهشی دانشگاه تهران درباره تاثیر چارچوبهای حکمرانی انرژی بر بهبود امنیت
پژوهشگران دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران در یک مقاله پژوهشی که با سرپرستی ریحانه لونی عضو هیأت علمی و با همکاری امیرمحمد مغانی، دانشجوی دکتری حکمرانی انرژی این دانشکده انجام شد، چگونگی تأثیر حکمرانی انرژی بر امنیت ملی کشورهای نفتخیز را مورد بررسی قرار دادند. یافتههای پژوهشگران نشان میدهد که طراحی مناسب چارچوبهای حکمرانی انرژی، میتواند امنیت ملی را بهطور چشمگیری بهبود ببخشد.
تاکید معاون وزیر علوم بر تامین امنیت دانشجویان در پیادهروی اربعین
نخستین جلسه شورای هماهنگی مراسم اربعین روز شنبه با حضور معاون فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، بسیج دانشجویی و مسئولان دانشگاهها برگزار شد. در این مراسم وحید شالچی؛ معاون وزیر فرهنگی علوم تاکید کرد که با توجه به شرایط خطیر کنونی، تأمین امنیت و ایجاد شرایط مطلوب برای حضور پرشور و سالم دانشگاهیان در پیادهروی اربعین ضروری است.
اعمال سهمیه ایثارگران در کنکور برای خانواده شهدای حمله رژیم صهیونیستی
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز شنبه اعلام کرد که اعضای خانواده شهدا و جانبازان حمله رژیم صهیونیستی به کشور میتوانند از سهمیه ایثارگران در آزمون سراسری ورود به دانشگاهها در سال جاری بهرهمند شوند. حسین سیمایی این اعمال سهمیه را به رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ابلاغ کرد
برگزاری نشستها و بیان جزئیات درباره نحوه برگزاری کنکور ۱۴۰۴
پیش از این قرار بود نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴ روزهای پنجم و ۶ تیرماه برگزار شود اما بنا به درخواست متقاضیان و خانوادههای آنها پس از جنگ ۱۲ روزه برگزاری این رویداد مهم به روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۶ و ۲۷ تیرماه) موکول شد. در همین راستا کارت ورود به جلسه و راهنمای شرکت در نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ از جمعه شب (۲۰ تیرماه) در سامانه جامع آزمون سراسری پایگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور قرار گرفت. کارت و راهنمای شرکت در دومین نوبت آزمون سراسری ۱۴۰۴ تا روز چهارشنبه ۲۵ تیر در سامانه جامع آزمون سراسری مندرج در درگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی sanjesh.org برای مشاهده و پرینت فعال بود.
رضا محمدی رئیس سازمان سنجش روز شنبه در نشست شورای حفاظت آزمون سراسری بر برگزاری با کیفیت نوبت دوم کنکور تاکید کرد. وی همچنین در صحبتهای خود به تخلفات و جرایم آزمونهای سراسری اشاره کرد و از داوطلبان و خانوادههای آنها خواست تا تحت تأثیر تبلیغات کذب قرار نگیرند و سرنوشت خود را به سوداگران و کلاهبرداران کنکور گره نزنند.
معاون وزیر علوم در این نشست گفت که شورای حفاظت آزمون سراسری با بهرهگیری از ظرفیت نهادهای اطلاعاتی و امنیتی اقدامات لازم را برای پیشگیری و مقابله با هر نوع تخلف را انجام خواهد داد و درباره عضویت متقاضیان آزمون سراسری در گروهها و کانالهای کلاهبردار متقلب و مدعی فروش سوالات آزمون سراسری هشدار داد.
رضا محمدی روز دوشنبه نیز در نشست خبری با اصحاب رسانه از مکاتبه سازمان سنجش با بنیاد شهید برای اعمال سهمیه ایثارگران در کنکور برای خانواده شهدای حمله رژیم صهیونیستی خبر داد و گفت که طبق قانون و بعد از دریافت فایل، سهمیهها اعمال میشود.
وی همچنین در این نشست از اعلام نتایج اولیه دومین نوبت کنکور ۱۴۰۴ در نیمه دوم مردادماه خبر داد و گفت که پیشبینی ما این است که نتایج نهایی آزمون سراسری امسال در نیمه اول مهرماه اعلام شود.
محمد بشیری رئیس مرکز حراست سازمان سنجش آموزش کشور نیز در نشست خبری از داوطلبان کنکور درخواست کرد که از کانالهای غیر مجاز خارج شوند و تاکید کرد که این کانالها شناسایی شده و مراکز امنیتی و انتظامی در حال رصد آنها هستند.
برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ با بیش از ۸۲۲ هزار داوطلب
نوبت دوم آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ در گروههای آزمایشی علوم ریاضی و فنی و علوم انسانی صبح روز پنجشنبه ۲۶ تیرماه، گروههای آزمایشی هنر و زبانهای خارجی بعد از ظهر روز پنجشنبه ۲۶ تیرماه و گروه آزمایشی علوم تجربی صبح روز جمعه ۲۷ تیرماه در ۴۱۱ شهرستان و بخش مختلف کشور برگزار شد.
بر اساس آمار سازمان سنجش، تعداد ۸۲۲ هزار و ۹۵۳ داوطلب برای رقابت در این دوره از کنکور نامنویسی کردند که ۳۹۹ هزار و ۴۵۹ نفر آنها متقاضی رقابت در گروه علوم تجربی، ۲۱۲ هزار و ۹۳۰ نفر در گروه علوم انسانی، ۱۱۴ هزار و ۶۸۳ نفر در گروه علوم ریاضی و فنی، ۵۷ هزار و ۴۰۴ نفر در گروه زبانهای خارجی، ۳۸ هزار و ۴۷۷ نفر در گروه هنر بودند.
۶۴ درصد متقاضیان شرکت در این آزمون را داوطلبان زن و ۳۶ درصد را داوطلبان مرد تشکیل میدهند.
صدور کارنامه ورزشی برای دانشجویان ورودی جدید امیرکبیر
سید ابوالفضل میردهقان؛ معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در جلسه هماهنگی اولین المپیاد ورزشهای فناورانه از برنامه این دانشگاه برای توسعه فعالیتها و فضاهای ورزشی خبر داد و گفت که اعتقاد ما این است که هر دانشجویی که از دانشگاه صنعتی امیرکبیر فارغالتحصیل میشود باید در یک رشته ورزشی، تخصص کسب کند. بر این اساس کارنامه ورزشی برای دانشجویان ورودی جدید صادر خواهد شد.
درگذشت رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف
عباس انواری؛ استاد فرهیخته و پیشکسوت دانشکده فیزیک و رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف روز شنبه درگذشت. وی در سال ۱۳۴۱ به دانشکده فنی دانشگاه تهران راه یافت و موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی برق شد. این استاد فیزیک برای تحصیل در مقطع دکتری در رشته فیزیک عازم کشور سوئد شد و ابتدا در دانشگاه اوپسالا تحت نظارت روبرت نیلسون در زمینه فیزیک لیزر و فیزیک پلاسما به کارهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی پرداخت که به چاپ چندین مقاله علمی منجر شد. او سپس به دانشگاه چالمرز در کشور سوئد منتقل شد و پایاننامه دکتری خود را با عنوان «مطالعه تخلیههای الکتریکی در گازها» تحت نظارت هانس ویلهلمسون تهیه و در سال ۱۹۷۴ میلادی مدرک دکتری خود را از آن دانشگاه دریافت کرد. وی در دو دوره بین سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۱ و ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ ریاست دانشگاه صنعتی شریف را بر عهده داشت و در دو دوره عهدهدار ریاست دانشکده فیزیک صنعتی شریف بود.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور، حسین سیمایی وزیر علوم، سید عباس موسوی رئیس دانشگاه شریف و بسیاری دیگر از مقامات علمی و کشوری در پیامهای جداگانه درگذشت این استاد برجسته علمی را تسلیت گفتند.
فراخوان تربیت مجاهد فرهنگی جهت جذب نیروی تبلیغی و مدیریتی
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها روز یکشنبه برای دوره تربیت مجاهد فرهنگی جهت جذب نیروی فرهنگی تبلیغی و مدیریتی فراخوان داد.
مخاطبان این فراخوان، روحانیون جوان و فاضلی هستند که از آشنایی عمیق با علوم اسلامی و انسانی و توانمندی لازم برای انجام فعالیتهای تبلیغی، فرهنگی و مدیریتی دارا باشند.
فرهیختگان علاقهمند جهت شرکت در فراخوان و دریافت دفترچه راهنما میتوانند به سایت jazb.nahad.ir مراجعه کنند.
برگزاری جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد
جلسه شورای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی روز یکشنبه با حضور فرزاد جهانبین معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، حجتالاسلام و المسلمین میر مجید سید قریشی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی و سایر اعضا برگزار شد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: امروز ایران در وضعیت ویژهای قرار دارد. اگرچه دوران جنگ نظامی به پایان رسیده، اما میدانهای علمی، فرهنگی و اجتماعی، عرصههای نبرد جدید هستند.
اجرای طرح ویژه آمادگی آموزش عالی در شرایط بحران
نهصد و هفتاد و چهارمین جلسه شورای عالی برنامهریزی آموزشی روز یکشنبه در وزارت علوم برگزار شد. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این جلسه از اجرای طرحی ویژه برای آمادگی بخش آموزش کشور در شرایط بحران و اضطرار خبر داد و گفت که همه بخشها از جمله آموزش عالی نیازمند دستورالعملهای مستقل برای مواجهه با شرایط اضطراری هستند و در این زمینه کار کارشناسی در حال انجام است.
سیمایی همچنین اظهار داشت که رایزنیها برای اختصاص منابع به پروژههای پیشران در حوزه هوش مصنوعی در آموزش عالی آغاز شده و این حوزه یکی از اولویتهای مهم است که نیاز به تقویت دارد.
معاون آموزشی وزارت علوم در این جلسه مطالعه و ارزیابی دقیق وضع موجود، اجرای اقدامات کوتاهمدت اضطراری با رویکرد افزایش تابآوری آموزشی بر اساس سناریوهای مختلف پیشرو و ارائه گزارش جامع تراز بینالمللی و گذار منطقی و عملیاتی به سمت آموزش هوشمند را از اولویتهای وزارت متبوع خود بیان کرد.
به گفته ابوالفضل واحدی، در همین راستا تدوین و ارائه سند آموزش هوشمند در آموزش عالی با بهرهگیری از تجارب بینالمللی و ظرفیتهای موجود در دستور کار قرار دارد. وی همچنین تاکید کرد که با توجه به عدم قطعیت و احتمال تغییر وضعیت، لازم است ضمن رصد دقیق شرایط و پیشبینی سناریوهای مختلف برای آینده، آمادگی مواجهه با آنها با هدف ارتقای تابآوری نظام آموزشی ایجاد شود.
گام نخست پژوهشگران ایرانی در بومیسازی فناوری نوردرمانی شناختی
یک تیم پژوهشی فناور مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر با مشارکت مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران موفق به طراحی و ساخت نمونه اولیه عینک نوردرمانی با فرکانس ۴۰ هرتز شدند؛ فناوری نوین که میتواند راه را برای بهبود عملکرد شناختی سالمندان در مراحل ابتدایی آلزایمر هموار کند.
تیمی از پژوهشگران مستقر در دانشگاه امیرکبیر، متشکل از سید سعید آلهاشمی، دانیال نژادمعصوم، فاضل امیرواحدی بناب، محمد اشرفی، صابر عبداللهزاده بناب و موژان باقری با راهنمایی پروفسور سید بهنامالدین جامعی، رییس مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران، پژوهشی با عنوان «ساخت نمونه اولیه عینک نوردرمانی ۴۰ هرتز برای کمک به بهبود عملکرد شناختی در مراحل اولیه آلزایمر» را اجرا کردند.
مزیت این دستاورد نسبت به نمونههای مشابه خارجی را دارا بودن سیستم طراحی متفاوت، بهینهشده و هزینه تولید پایینتر آن است و این پروژه در مقاصد تحقیقاتی و جهت ارتقای سطح سلامت شناختی سالمندان کاربرد دارد.
امکان حضور دانشجویان تمام دانشگاهها در ترم تابستان پیامنور
سعید مظلومیان؛ معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیامنور گفت که با هدف افزایش فرصتهای تحصیلی و بهرهگیری از ظرفیت آموزش ترکیبی، امکان ثبتنام دانشجویان سایر دانشگاههای کشور در ترم تابستان ۱۴۰۴ دانشگاه پیامنور فراهم شده است.
به گفته وی دانشجویان متقاضی میتوانند با دریافت معرفی از دانشگاه محل تحصیل خود، در روزهای شنبه ۲۸ و یکشنبه ۲۹ تیرماه به مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور مراجعه کنند.
قدردانی سفارت عراق از ایران در صیانت از دانشجویان کشورش در ایام جنگ
رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری عراق در یادداشتی رسمی از سازمان امور دانشجویان برای تلاشها و اقدامات صورت گرفته در حمایت و صیانت از دانشجویان خارجی و عراقی در ایام جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه کشورمان قدردانی کرد.
تشکیل ستاد پیگیری و پشتیبانی از آسیبدیدگان جنگ در وزارت علوم
ستاد پیگیری و پشتیبانی از آسیبدیدگان جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی در راستای پیگیری امور مربوط به استادان، کارکنان و دانشجویان با دستور حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در محل این وزارتخانه تشکیل شد.
این ستاد به ریاست وزیر علوم و برای پیگیری امور بازماندگان از جمله زمینهسازی برای اسکان موقت تا زمان آماده شدن واحدهای مسکونی، بازسازی و تعمیر منازل آسیبدیده، تهیه وسایل و امکانات مورد نیاز خانوادههای آسیبدیده و پیگیری مباحث حقوقی و اداری مربوط به شهدا و بازماندگان آنها تشکیل شده است.
محل استقرار دفتر این ستاد در اداره کل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم است و این اداره کل مسئولیت پیگیری امور فوقالذکر را بر عهده گرفته و تمامی معاونتهای مرتبط، واحدهای ستادی وزارت عتف و دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مأموریت یافتهاند تا با مدیریت این ادارهکل، امور مربوط به آسیبدیدگان را از مراجع ذیصلاح و مرتبط پیگیری کنند.
برگزاری چهلمین اجلاس روسای دانشگاههای بزرگ
چهلمین اجلاس رؤسای دانشگاههای بزرگ کشور روز دوشنبه (۲۳ تیرماه) با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور؛ حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ معاونین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رؤسای ۱۳ دانشگاه بزرگ کشور به میزبانی دانشگاه تهران برگزار شد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست با اشاره به طراحی و تدوین «نشان ملی دانشگاه اجتماعی» و آییننامه رتبهبندی دانشگاهها از منظر مسئولیت اجتماعی گفت: یکی از مهمترین شاخصهای رتبهبندی دانشگاهها به طور حتم، توان آنها در رفع مسائل جامعه خواهد بود.
حسین سیمایی با اشاره به اتکای توان دفاعی ایران به علم و فناوری بومی نیز گفت که نیروهای نظامی کشور در نبرد ۱۲ روزه بسیار خوش درخشیدند، اما باید واقعبین باشیم؛ ناکامیها نیز ناشی از بیتوجهی به علم و فناوری بوده است. بنابراین، قوت و ضعف ما همواره در علم نهفته است.
سرپرست دانشگاه تهران هم در این اجلاس با اشاره به اینکه مشکلات در دوره کوتاه عمر دولتها قابل حل نیست، گفت: برای پیشبرد سریعتر امور، باید موضوعات مهم کشور با تمام جزئیات در گفتوگو با دانشگاهها و مراکز علمی مشخص و بررسی و سپس هر دانشگاه، مسئولیت بررسی یک موضوع را بر عهده گرفته و زمان ارائه نتیجه را به صورت دقیق مشخص کند
محمدحسین امید با تاکید بر اینکه بزرگترین مشکل کشور در حال حاضر سه حوزه محیط زیست، انرژی و آب است که پایه امنیت ملی کشور هستند، اظهار داشت: برای موضوعاتی مثل نفت و گاز نیز باید کارهای مهم مشورتی انجام شود، اما این مباحث در قیاس با ناترازی در این سه حوزه، در اولویت بعدی هستند.
در ادامه سید احمدرضا خضری؛ مشاور وزیر علوم با اشاره به بحثهای مطرح شده درباره ناترازیها، گفت: معتقدم ما در عرصه علم و دانش، ناترازی داریم؛ یعنی اصلاً دانش کافی برای حل برخی مشکلات را نداریم و ناترازی در بحثهای مهم مثل حکمرانی و مدیریت از همین ناشی میشود. به نظرم باید خالصانه و خاضعانه نظرات اصلاحی خود را بیان کنیم و حاکمیت و دولت نیز پذیرای نظرات دانشگاهیان باشند و به نظرات دانشگاه اعتماد و اعتقاد داشته باشند.
دیدار سرپرست دانشگاه آزاد با رایزن فرهنگی عراق در ایران
ظهر روز دوشنبه (۲۳ تیرماه)، یاسر عبدالزهرا الحجاج، رایزن فرهنگی عراق در جمهوری اسلامی ایران در دیدار با بیژن رنجبر، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی، راههای گسترش همکاریهای علمی، پژوهشی و فناوری را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
در این دیدار رنجبر با تأکید بر آمادگی دانشگاه آزاد برای توسعه همکاریهای علمی و پژوهشی با عراق گفت که دانشگاه آزاد اسلامی دارای ۴۰ واحد جامع است و آمادگی پذیرش دانشجویان غیرایرانی، بهویژه خواهران و برادران عراقی در این واحدها را دارد.
در ادامه رایزن فرهنگی سفارت عراق در ایران نیز گفت که دانشگاه آزاد اسلامی در سطحی فعالیت میکند که از برخی دانشگاههای برجسته پیشی گرفته است.
۲۷ کنگره سراسری همکاریهای دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی
بیست و هفتمین کنگره سراسری همکاریهای دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی روز سهشنبه (۲۴ تیرماه) برگزار شد. سعید غیاثی ندوشن رئیس پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی در این کنگره گفت که دانشگاه به لحاظ علمی میتواند قوه عاقله بخش صنعت باشد و هر چه تعامل و ارتباط میان این دو بیشتر شود، به همافزایی و صرفهجویی منجر خواهد شد.
ثبت ۱۱ هزار پایاننامه با قلمرو جغرافیایی در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲
بر اساس آخرین گزارش پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) ۱۰ هزار و ۹۷۹ پارسا (۶۲.۱۲ درصد) پایاننامه و رساله دارای قلمرو فرامرزی، ملی، استانی یا شهری در سامانه ملی ثبت پایاننامه، رساله و پیشنهاده در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ ثبت شده است.
وضعیت دانشگاههای کشورهای اسلامی در رتبهبندی کیو اس ۲۰۲۶
طبق دادههای مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، ۲۹ کشور اسلامی با ۲۹۰ دانشگاه در رتبهبندی کیو اس ۲۰۲۶ حضور داشتند و دانشگاه مالزی رتبه نخست دانشگاههای اسلامی را کسب کرده است.
در بین دانشگاه های کشورهای اسلامی، رتبه نخست را دانشگاه Universiti Malaya (UM) از کشور مالزی با رتبه ۵۸ به دست آورده است و پس از آن، دانشگاههای KFUPM از عربستان سعودی و Qatar University از قطر به ترتیب با رتبههای ۶۷ و ۱۱۲ دانشگاههای دوم و سوم در میان کشورهای اسلامی هستند.
طرح ساماندهی علمی المپیادهای دانشآموزی روی میز شورای عالی انقلاب فرهنگی
دوازدهمین جلسه میز تخصصی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز چهارشنبه (۲۵ تیرماه) برگزار شد. در این جلسه خلاصهای از سوابق پیشنهاد و بررسی طرح در ستاد علم و فناوری در سنوات گذشته ارائه شد. اعضای میز تخصصی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی بر حمایت و بازگشت نخبگان با موضوع ارائه طرح ساماندهی المپیادهای دانشآموزی تاکید کردند.
در این نشست طرح ساماندهی المپیادهای دانش آموزی مصوب هیأت امنای باشگاه دانش پژوهان جوان تشریح شد. همچنین اعضا بر ضرورت تقویت و توسعه عالمانه المپیادهای دانشآموزی و هدایت تحصیلی و تقویت باورهای ملی برگزیدگان المپیادها تاکید کردند.
برگزاری جلسه شورای دانشگاه تهران
جلسه شورای دانشگاه تهران روز چهارشنبه ۲۵ تیرماه و با ترکیب جدید برگزار شد. محمدحسین امید سرپرست دانشگاه تهران گفت که از این پس بر اساس آئیننامه جامع مدیریت دانشگاهها، شورای دانشگاه با ترکیب جدید به صورت ماهیانه و با حضور اعضای هیأترئیسه، رؤسای دانشکدگان و دانشکدههای مستقل و مؤسسات پژوهشی مستقل زیر نظر رئیس دانشگاه و دو نماینده به عنوان اعضای خبره از میان اعضای هیأتعلمی دانشگاه و نمایندگانی از سه کمیسیون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی برگزار می شود.
وی همچنین تاکید کرد که دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی کشور باید حفظ و ارتقای کیفیت آموزش را در صدر اولویتهای خود قرار دهد، از برنامه این مجموعه آموزشی برای افزایش کیفیت آموزشی با محدود کردن حقالتدریسها خبر داد.