رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: یک میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه جوجهریزی تیرماه امسال در مرغداریهای استان انجام شد.
محمد محمدزاده افزود: این میزان جوجه ریزی نسبت به ماههای گذشته رشد چشمگیری داشته و استان را در جایگاه نخست کشور قرار داده است.
جهش ناگهانی یا برنامهریزی دقیق؟
این میزان رشد در حالی رقم خورده که در ماههای گذشته، مرغداران با چالشهایی چون افزایش هزینه تولید، نوسانات بازار نهاده و کاهش حاشیه سود مواجه بودند. اما چه چیزی باعث شده تا در چنین شرایطی، خراسان شمالی پیشتاز شود؟
محمدزاده بخشی از دلایل این جهش را به نیاز بازار و هماهنگی در تامین جوجه یکروزه و نهاده نسبت داد و گفت: این رشد حاصل تلاشهای مستمر در زمینه تأمین نهاده، مدیریت تولید و هماهنگی بین مرغداران و شبکه توزیع بوده است.
نهادههای دامی؛ چالش همیشگی در سایه رکورد
با وجود این موفقیت، یکی از چالشهای جدی مرغداران و دامداران استان، همچنان کمبود نهاده است. خشکسالیهای امسال و همچنین تاثیرات غیرمستقیم جنگ ۱۲ روزه اخیر موجب ذخیرهسازی نهاده توسط دامداران و کاهش عرضه شده است.
به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی استان؛ اکنون تنها ۲ هزار تن از ۱۲ هزار تن نیاز جو دام استان از طریق شرکت پشتیبانی تامین شده است و در ۲ هفته اخیر، ۱۸ هزار و ۲۰۶ تن جو و کنسانتره بین دامداران توزیع شده که سهم جو ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن بوده است.
محمدزاده تاکید کرد: در صورت کمبود نهاده، کنسانتره بهطور کامل تامین خواهد شد تا دامداران دچار مشکل نشوند.
تامین مرغ؛ مازاد به استانهای دیگر میرود
مسئله تامین مرغ در استان از دیگر موضوعاتی که همزمان با این رکورد مورد توجه قرار گرفته است.
رییس جهاد کشاورزی استان با اشاره به این نکته گفت: چنانچه مرغ تولیدی در استان از نیاز مصرفی بیشتر باشد، مجوز ارسال به دیگر استانها صادر خواهد شد تا از ایجاد مازاد یا زیان تولیدکنندگان جلوگیری شود.
استانی که تاکنون بیشتر به عنوان یک قطب نوظهور در کشاورزی و دامپروری شناخته میشد، حالا با جهشی چشمگیر در صنعت طیور در جایگاه نخست جوجهریزی کشور قرار گرفته است.
اگر زیرساختهای تولید، زنجیره تامین و نظام توزیع با همین کیفیت مدیریت شود، خراسان شمالی میتواند جایگاه خود را در بازار ملی مرغ تثبیت کند و به الگویی برای استانهای دیگر تبدیل شود.
۱۲۲ واحد مرغداری با ظرفیت تولید سه میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه در هر دوره در سطح استان وجود دارد و سرانه مصرف گوشت مرغ خراسان شمالی به ازای هر نفر سالانه ۲۶ کیلوگرم است.
خراسان شمالی یکی از قطب های دامپروری است و در زنجیره تولید و ارزش در بخش دام سبک و پرنده در رتبه نهم کشور قرار دارد.