شناسهٔ خبر: 73902329 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

شتاب در تکمیل طرح جامع منطقه آزاد بانه- مریوان با تأکید بر بهره‌گیری از ظرفیت‌های محلی

سنندج-ایرنا- شتاب در تکمیل طرح جامع منطقه آزاد بانه - مریوان از جمله مهمترین تاکیدات مسئولان استانی بود و به مشاوران این طرح فرصت داده شد تا شهریور آنرا به اتمام برسانند. 

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، جلسه بررسی طرح جامع منطقه آزاد بانه - مریوان روز چهارشنبه با حضور مشاوران، فرمانداران و مدیران دستگاه‌های اجرایی استان در سالن جلسات اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان تشکیل شد؛ در این نشست با وجود طرح انتقادات و چالش‌ها، بر لزوم تسریع در تکمیل مطالعات، رفع موانع زیست‌محیطی و حقوقی، و بهره‌گیری از ظرفیت‌های محلی برای اجرای مؤثر این طرح تأکید شد.

از جمله مطالب و مباحث مطرح شده در ابن جلسه این بود که یکی از چالش های پیش آمده در برخی مناطق آزاد کشور نشات گرفته از مطالعات جامع ضعیف بوده است لذا انتظار می رود در مطالعات طرح جامع منطقه آزاد بانه-مریوان از تجربیات دیگر مناطق آزاد بهره گرفته شود تا مشکلات تکرار نشود.

از دیگر مباحث مطرح شده شامل مشخص نبودن برنامه عملیاتی در طرح مطالعات منطقه آزاد بانه مریوان و قدیمی بودم داده ها و توجه کم به مزیت های استان کردستان و ضعف در مطالعات میدانی و تکیه بیشتر به مطالعات کتابخانه ای بود.

طرح جامع منطقه آزاد دارای ابهامات جدی است

فرمانداران شهرستان‌های بانه و مریوان در این جلسه با انتقاد از وضعیت فعلی طرح جامع منطقه آزاد تجاری بانه - مریوان، بر وجود ابهامات و کاستی‌های جدی در روند مطالعات این طرح تأکید کردند و خواستار بازنگری و ارائه راهکارهای اجرایی برای مدیریت چالش‌های موجود شدند.

فرماندار بانه با اشاره به اینکه تاکنون نسخه‌ای از طرح جامع در اختیار فرمانداری قرار نگرفته است، اظهار کرد: اظهار نظر قطعی در خصوص این طرح منوط به بررسی دقیق و مطالعه آن است.

احمد محمدرضایی بیان کرد: در شهرستان بانه هم‌اکنون سه ساختار اقتصادی شامل بازارچه مرزی سیرانبند، پایانه مرزی سیرانبند، منطقه آزاد تجاری و منطقه ویژه اقتصادی همگی در یک محدوده جغرافیایی قرار دارند که برای جلوگیری از تداخل و ناکارآمدی، باید راهکارهای دقیق و منسجمی برای مدیریت آن‌ها ارائه شود.

فرماندار مریوان هم با بیان نگرانی‌هایی پیرامون طرح جامع ارائه شده در این جلسه اظهار کرد: این طرح با ابهامات متعددی همراه است و نقص‌هایی در شرح خدمات آن مشاهده می‌شود.

نژاد جهانی افزود: تجربه مشاور با آنچه در گزارش‌ها آمده هم‌خوانی ندارد و نوعی بی‌انگیزگی از سوی مشاور مشاهده می‌شود؛ به‌طوری‌که مطالعه جدی و میدانی در منطقه صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: در فرآیند تهیه طرح، تبادل اطلاعات و تعامل کافی با مسئولان محلی انجام نشده و نقش منابع میدانی و مشاهده عینی در روند مطالعات بسیار کمرنگ بوده است.

جهانی یادآور شد: طرح‌های جامع، باید بر اساس شرایط واقعی منطقه و مأموریت‌های مشخص پیش رفت، این در حالی است که در مورد منطقه آزاد بانه - مریوان چنین ماموریتی به‌درستی تعریف نشده و تحقق‌پذیری برنامه‌های ارائه‌شده نیز مشخص نیست.

فرماندار مریوان با بیان اینکه طولانی شدن فرآیند اجرای طرح و نبود پاسخگویی شفاف، موجب نارضایتی عمومی شده است، افزود: در زمان تصویب منطقه آزاد بانه - مریوان، مردم با شور و اشتیاق جشن گرفتند و حتی شیرینی پخش کردند، اما اکنون بلاتکلیفی حاکم بر طرح، این امیدها را به ناامیدی تبدیل کرده است.

شتاب در تکمیل طرح جامع منطقه آزاد بانه- مریوان با تأکید بر بهره‌گیری از ظرفیت‌های محلی

ملاحظات زیست‌محیطی و حقوقی در طرح منطقه آزاد بانه - مریوان

در ادامه بررسی روند اجرای طرح منطقه آزاد بانه - مریوان، نمایندگان دستگاه‌های اجرایی استان کردستان از موانع و ملاحظات زیست‌محیطی، منابع طبیعی و مالکیتی در محدوده این منطقه خبر دادند و بر لزوم رعایت کامل قوانین و ضوابط در اجرای طرح تاکید کردند.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان کردستان در این جلسه گفت: در دو پهنه تعریف‌شده برای منطقه آزاد، از جمله در شهرک صنعتی "بیلو" مریوان، توافقاتی برای واگذاری زمین با سازمان منطقه آزاد انجام شده و در این روند، حقوق شرکت شهرک‌ها نیز مدنظر قرار گرفته است.

وی بیان کرد: منطقه اقتصادی بانه باید تحت عنوان شهرک صنعتی در نظر گرفته شود و مطالعات در قالب منطقه آزاد با لحاظ این موضوع صورت گیرد تا از تداخل قانونی و اجرایی جلوگیری شود.

رئیس اداره استعدادیابی اراضی اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اعلام کرد: در محدوده منطقه آزاد، ۵۷۲ هکتار در مریوان و ۸۸۰ هکتار در بانه جنگل طبیعی قرار دارد که براساس مقررات، تغییر کاربری این اراضی ممنوع است و باید قوانین مربوط به منابع طبیعی و جنگل‌داری به‌طور کامل رعایت شود.

شریفی افزود: بخشی از این اراضی جزو مستثنیات کشاورزی درجه یک هستند که مطابق قانون امکان تغییر کاربری آن‌ها نیز وجود ندارد و باید در مطالعات منطقه آزاد این موارد به‌صورت دقیق لحاظ شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان هم در این جلسه اظهار کرد: اجرای طرح منطقه آزاد بانه-مریوان منوط به تهیه و تأیید گزارش ارزیابی اثرات زیست‌محیطی است، اما تاکنون چنین گزارشی به اداره‌کل ارائه نشده است.

فرزاد زندی افزود: بدون این گزارش، هیچ‌گونه فعالیت اجرایی در منطقه امکان‌پذیر نیست و مسئولان مربوطه باید در اسرع وقت نسبت به ارائه این ارزیابی اقدام کنند.