به گزارش ایرنا از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، سیوسومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با هدف شناسایی و معرفی کتابهای ارزشمند در دو حوزه مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، در سه بخش تألیف، ترجمه و تصحیح که برای نخستینبار طی سال گذشته میلادی (۲۰۲۴) به زبانهای گوناگون در کشورهای مختلف (غیر از ایران) منتشر شدهاند، در بهمن ۱۴۰۴ برگزار می شود.
موضوع کتابهای ارسالی
الف) مطالعات اسلامی: کلیات، معارف اسلامی، تاریخ اسلام، رجال، اخلاق، علوم قرآنی، حدیث، ترجمه متون اسلامی، قرآنپژوهی و تفسیر، فقه و حقوق اسلامی، علم کلام، فلسفه، تصوف و عرفان، تاریخ علم در اسلام، فرهنگ و تمدن اسلامی، اقتصاد اسلامی، هنر و معماری اسلامی، مطالعات اسلامی معاصر و غیره؛
ب) مطالعات ایرانی: کلیات، زبان و زبانشناسی ایرانی، مردمشناسی، تاریخ علم در ایران، شعر و ادب فارسی، تاریخ ایران، هنر و معماری ایرانی، تاریخ و تمدن ایران باستان، ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی و غیره.
ویژگیهای کتابهای ارسالی
الف) برخورداری از ابتکار و خلاقیت در ارائه بینش اسلامی و تحقیقات و مطالعات ایرانی؛
ب) بهرهمندی از ارزش فرهنگی بسیار درخور توجه و منطبق با معیارهای تحقیقی و پژوهشی و استناد به منابع معتبر و علمی؛
ج) تناسب حجم کتاب با محتوا، فصلبندی موضوعها، رعایت هماهنگی فصلها و یکدستی مطالب، ذکر فهرستهای فنی، اهتمام به ویراستاری، آرایه مناسب کتاب و نداشتن اغلاط چاپی؛
د) رعایت معیارهای اساسی ترجمه در کتابهای ترجمهشده؛
ه) رعایت آداب و قواعد تصحیح انتقادی متون بههمراه توضیحات و حواشی لازم، و ارائه نسخ بدل بهحد کافی در کتابهای تصحیحشده.
ناشران و پدیدآورندگان می توانند برای شرکت در این جایزه، تا پایان شهریور (۱۴۰۴) یک نسخه کاغذی از کتاب موردنظر خود را به نشانی دبیرخانه ارسال و نسخه الکترونیک کتاب را نیز در پایگاه الکترونیکی جایزه بارگذاری کنند.
با وجود توسعه و تنوع وسایل ارتباط جمعی، کتاب و کتابت، هنوز اصیل ترین و ارجمندترین وسیله انتقال فرهنگ و بارزترین نماد شکوفایی و بالندگی فرهنگ شمرده می شود و شأن قلم و مرتبت والای کتابت، همچنان مورد اکرام و احترام اولیای امور در اکناف عالم است.
از آنجا که اساس نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر احکام و تعالیم اسلامی و فرهنگ غنی اسلام و ایران است، تقدیر از اهل قلم را از وظایف خود می داند. بنابراین برای انجام این وظیفه خطیر، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال ۱۳۶۲ طرح «کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» و از سال ۱۳۷۲ طرح بزرگ «جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» را با هدف شناسایی، گزینش و معرفی آثار برگزیده جهانی و بزرگداشت پدیدآورندگان آنها، در جهت ارتقای سطح دانش و اعتلای فرهنگ مکتوب، بنیان نهاد.
براساس این طرح، همه ساله کتاب هایی که برای اولین بار طی سال قبل در کشورهای مختلف به جز ایران در دو حوزه «مطالعات اسلامی» و «مطالعات ایرانی» در سه بخش تالیف، ترجمه و تصحیح به زبان های مختلف منتشر شده اند، بررسی می شوند و مؤلفان آثار برگزیده، از ریاست جمهوری اسلامی ایران لوح تقدیر دریافت خواهند کرد و جوایزی به آنان اعطا خواهد شد.