«رضا محمدی» رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در پاسخ به این سوال که تا چه میزان مجازات اعمال شده برای متقلبان کنکور بازدارندگی ایجاد کرده است و شاهد روند کاهشی تقلب در کنکور خواهیم بود؟ گفت: بحث تقلب در کنکور، یک بحث فرهنگی است. برنامه من در این دوره این است که خانوادهها را با خودمان همراه کنیم و خانوادهها مانع ورود افراد به شبکههای مجازی و تقلب و تخلف باشند. به تصور من اصلیترین کار این است که ما اول خانوادهها را همراه کنیم و در واقع بازدارندگی را از خانوادهها داشته باشیم.
وی افزود: اما در کنار آن ناچاریم از قوانین و مقررات هم استفاده کنیم که این قوانین تأثیر قابل توجهی را داشته است. الان روند بسیار کاهشی تقلب را در طول سالها داشتیم.
او با اشاره به کاهش میزان تقلب در نوبت اول آزمون سراسری امسال نسبت به سال گذشته بیان کرد: در نوبت اول آزمون سال جاری نسبت به نوبت اول و دوم سال ۱۴۰۳ روند بسیار کاهشی را از تقلب و تخلف داشته ایم. امیدواریم در سال ۱۴۰۴ نیز همین روند را داشته باشیم و تقلب و تخلف به حداقل ممکن یعنی تعداد انگشتشمار برسد.
محمدی تاکید کرد: اما این را بدانید که هر نوع تقلبی که رخ بدهد در دقیقه آخر، ما آن را کشف میکنیم. یعنی بعدا تمام پاسخنامهها را با کلید مکشوفهای تقلب بررسی میکنیم، سوابق تحصیلی را مورد بررسی قرار میدهیم، گزارشات نهادهای امنیتی را میگیریم، گزارش نهادهای مردمی را میگیریم، اعتبارسنجی میکنیم و در نهایت با توجه به تمام این موارد، آن لیست را استخراج میکنیم. اگر موردی باشد، آن را در اختیار کمیتههای هیئتهای بدوی و تجدیدنظر قرار میدهیم که این تخلفات را بررسی کنند.
وی تصریح کرد: اما یادمان باشد که همواره با تقلب در آزمون مواجه هستیم و این صرفا مسئله ما نیست. تمام کشورهای جهان این مسئله را دارند. به طور مثال در چین، ترکیه، ژاپن و کره جنوبی که آزمون کنکور سراسری را برگزار میکنند، مسئله تقلب نیز دغدغه است. در برخی از کشورها آن را یک جرم تلقی کردهاند و قانونی را برای آن تدوین کردهاند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور خاطرنشان کرد: لذا مسئله خاص کشور ما نیست و جزئی از آزمون است، اما هدف ما این است که از طریق خانوادهها و همراهی آنها و آگاهیای که به جامعه میدهیم، بتوانیم آن را به حداقل برسانیم.