به گزارش ایرنا، عباس اکبری شامگاه سهشنبه در نشست با اصحاب رسانه، ناترازی منابع مالی، فرار بیمهای و دستمزدهای غیرواقعی را از چالشهای اصلی سازمان تامین اجتماعی هرمزگان عنوان کرد و افزود: سازمان تامین اجتماعی در هرمزگان ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال از دستگاههای اجرایی، شرکتهای خصوصی و پیمانکاران طلب دارد که انباشت این مطالبات در سه تا چهار سال اخیر، تامین منابع را دشوار کرده است.
وی بیان کرد: برای کارفرمایانی که به دلیل شرایط خاص نتوانستند لیست بیمه را ارسال کنند، مهلت یکهفتهای برای کارگاههای عادی و ۲ هفتهای برای کارگاههای حیاتی مانند نانواییها درنظر گرفته شد.
مدیرکل تامین اجتماعی هرمزگان همچنین به پرداخت بهموقع مستمری بازنشستگان در خردادماه پارسال اشاره کرد و گفت: با وجود مشکلات تامین منابع و حملات سایبری، با پایداری سامانههای سازمان، هیچ اختلالی در ارائه خدمات ایجاد نشد.
هشدار درباره فرار بیمهای و دستمزدهای غیرواقعی
وی همچنین به معضل فرار بیمهای اشاره کرد و از رسانهها خواست در آگاهیبخشی به کارفرمایان نقش فعالتری ایفا کنند.
اکبری ادامه داد: برخی کارفرمایان از ثبت بیمه کارگران خودداری میکنند یا دستمزدهای غیرواقعی گزارش میدهند؛ بهعنوان مثال، فردی با حقوق ۵۰ میلیون ریال، با دستمزد ۱۰ تا ۲۰ میلیون ریال در لیست بیمه ثبت میشود تا حق بیمه کمتری پرداخت شود، اما در زمان بازنشستگی، دستمزدهای بالاتری برای دریافت مستمری بیشتر اعلام میشود که این امر به حقوق سازمان ضرر میزند.
مدیرکل تامین اجتماعی هرمزگان تاکید کرد: فرار بیمهای نهتنها حقوق کارگران را تضییع میکند، بلکه در زمان حوادث غیرمترقبه، فوت یا ازکارافتادگی، امکان ارائه خدمات به بیمهشدگان را محدود میسازد، زیرا این خدمات براساس سوابق و دستمزدهای ثبتشده ارائه میشود.
توسعه خدمات غیرحضوری برای کاهش چالشها
اکبری از کارفرمایان خواست با پرداخت بهموقع حق بیمه، بهعنوان بخشی از حقوق کارگران، از آنان حمایت کنند و افزود: حق بیمه مانند حقوق کارگران، جز حقوق قانونی آنان است و پرداخت دقیق آن، تبعات بعدی را برای کارگر و سازمان کاهش میدهد.
وی در پایان با اشاره به اقدامات سازمان تامین اجتماعی برای رفع این چالشها، گفت: تامین اجتماعی با توسعه خدمات غیرحضوری و هوشمندسازی فرآیندها، در تلاش است تا با افزایش شفافیت و دقت در ثبت سوابق، مشکلات ناشی از فرار بیمهای و دستمزدهای غیرواقعی را به حداقل برساند.