به گزارش ایرنا، وزیر خارجه دولت دموکرات جو بایدن در گفت و گو با کریستین امان پور خبرنگار شبکه سی ان ان آمریکا و حضور در پادکست او با عنوان «The Ex Files» درباره احتمال از سر گیری مذاکرات میان ایران و آمریکا ادعا کرد: توافق هسته ای موسوم به برجام، برنامه هستهای ایران را محدود کرد.
این مقام سابق دولت بایدن با تکرار ادعاهای مقامات آمریکایی درباره ایران به دلیل نفوذ ایران در منطقه مدعی شد: ایران بدون سلاح هستهای به اندازه کافی، بازیگری مخرب و تهدیدی جدی علیه موجودیت اسرائیل است و ایران دارای سلاح هستهای در تمام زمینهها با مصونیت بیشتری اقدام خواهد کرد. در نتیجه، محدود کردن برنامه هستهای ایران هدف تمام دولتهای آمریکا بود و اوباما توانست با برجام ۱۵ سال زمان بخرد.
بلینکن ادعا کرد: بر اساس برجام، اگر ایران میخواست به سوی گریز هسته ای ( سلاح هستهای) حرکت کند، تولید مواد هستهای مورد نیاز برای آن حداقل یک سال زمان میبرد.
وزیر خارجه سابق آمریکا افزود: ترامپ برجام را پاره کرد و آن را با هیچ توافقی جایگزین نکرد و اقدام او باعث شد برنامه هستهای ایران سرعت بگیرد.
بلینکن با تکرار ادعاهای اثبات نشده، مدعی شد: در زمان حملات صورت گرفته به تاسیسات هستهای ایران، این کشور فقط چندین روز با ساخت سلاح هستهای فاصله داشت. قطعا حملات ترامپ به تاسیسات هستهای ایران آسیب وارد کرد و برنامه هستهای ایران را به تعویق انداخته است، اما میزان آن مشخص نیست.
فکر کردن به حمله به ایران در دوره دموکرات ها
وزیر خارجه دولت بایدن ادامه داد: در دولت بایدن نیز به طرح حمله به ایران فکر کردیم. درواقع، این اوباما بود که تسلیحات لازم برای حمله به ایران، از جمله بمبهای سنگرشکن را آماده کرد. بایدن نیز در دوران ریاست جمهوری خود این طرح را کامل کرد.
بلینکن افزود: اما طبق تحلیل همه دولتهای آمریکا به جز دولت ترامپ، هرگونه اقدام نظامی علیه ایران شاید برنامه هستهای این کشور را دو سال یا کمتر تعویق بیندازد و در این بازه زمانی ممکن است ایران برنامه هستهای خود را به لایههای عمیقتر زمین منتقل کند و به آن سرعت ببخشد.
وزیر خارجه سابق آمریکا در اظهاراتی ضد و نقیض، در عین حال اذعان کرد: ایران تاکنون تصمیمی برای ساخت سلاح هستهای نگرفته اما اکنون ممکن است ایران چنین تصمیمی اتخاذ کند. طبق اطلاعات آمریکا ممکن است حتی تاسیسات خود را به نقاطی عمیقتر در زیرزمین منتقل کند.
ادعاهای جدید بلینکن درباره مذاکرات ایران
بلینکن مدعی شد: ایران در ضعیفترین موقعیت ممکن قرار دارد. این کشور آماده توافق است. حتی پیش از حمله به این کشور، ایران در مذاکرات جدی بود. آنها پیشنهادی به اروپاییها ارائه کردهاند که میتواند به توافق مورد نظر ترامپ منجر شود. ترامپ ادعا کرد که بهدنبال توافقی بهتر از برجام است. ترامپ اکنون چنین فرصتی دارد تا به توافقی بهتر دست پیدا کند.
بلینکن در ادامه این مصاحبه گفت که بر اساس توافق اوباما، ایرانیها میتوانستند اورانیوم خود را تا ۳.۶۷ درصد غنیسازی کنند و با سانتریفیوژهایی که داشتند و فناوری موجود، این به طور اساسی به این معنا بود که زمان دستیابی سریع به سلاح هسته ای حداقل یک سال یا بیشتر خواهد بود. ظاهرا آنها با اروپاییها توافق کردند که به زمان دستیابی سریع یک سال یا بیشتر بازگردند که این یعنی غنیسازی کمتر از یک درصد.
در این هنگام امان پور پرسید: کمتر از یک درصد؟
بلینکن مدعی شد: حداقل به طور نظری، غنیسازی ۰.۶۷ درصد روی میز بود. نه تنها این، بلکه آنها توافق کردند که درباره موشکهای بالستیک نیز وارد گفت و گو شوند، موضوعی که جزو توافق اولیه نبود. آنها همچنین موافقت کردند که درباره نحوه ساخت سلاح روی موشکها بحث کنند تا اطمینان حاصل شود که تضمینهایی در این زمینه وجود دارد.
او ادعا کرد: اگر ترامپ به توافقی تازه دست پیدا نکند، ما در شرایطی بسیار بدتر قرار خواهیم داشت. ایران میتواند تاسیسات خود را در مناطقی ایجاد کند که در برابر بمبهای سنگرشکن مقاوم باشد.
در این هنگام مجری سی ان ان گفت: این موضوع واقعا مهم است، چون شما چند نکته گفتید که هیچ یک از ما نمیدانستیم و در واقع برعکس آن فکر میکردیم؛ همه تصور میکردند ایران در مذاکرات سنگاندازی میکند و به میز مذاکره نمیآید و به همین دلیل این اتفاقات رخ داد.
امانپور ادامه داد: یادتان باشد که رئیسجمهور ترامپ گفته بود به آنها دو ماه فرصت میدهد و در روز شصت و یکم حملات آغاز شد شما میگویید که همکاران اروپایی تمام این اطلاعات را داشتند که از سوی ایرانیها، بر اساس تجربه قبلی شما، ارائه شده بود. آیا این اطلاعات را با ایالات متحده به اشتراک گذاشتند؟
بلینکن پاسخ داد: دقیق نمیدانم، اما معتقدم که همتایان اروپایی که از این موضوع آگاه بودند، بطور مستقیم با ایرانیها گفت و گو کرده و این اطلاعات را با دولت ایالات متحده به اشتراک گذاشته اند.
ایران به برجام پایبند بود
وزیر خارجه دولت بایدن در عین حال در ادامه این گفت و گو اذعان کرد: مهم نیست دیگران چه بگویند، ایران به برجام پایبند بود و در پی خروج ترامپ از این توافق، بیاعتمادی بزرگی شکل گرفت. هم آژانس بینالمللی انرژی اتمی و هم کارشناسان اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند که ایران به برجام پایبند بود. در پی خروج ترامپ از برجام ، هرگونه مذاکره دوباره با ایرانیان بسیار دشوار بود و ترس جدی وجود داشت که توافق تازه دوباره توسط ترامپ نقض شود.
بلینکن ادعا کرد: ایران و نیروهای نیابتی آن در ضعیفترین موقعیت قرار دارند و ترامپ فرصت این را دارد تا با ایران به توافق برسد. باید از طریق دیپلماسی به توافق رسید. اقدام نظامی به تنهایی نتیجه ندارد. تکرار این اقدام ناممکن خواهد بود.
انتقاد از اظهارات ضد و نقیض ترامپ و نگرانی درباره وجهه آمریکا در دنیا
وزیر خارجه دولت بایدن در پاسخ به سوالی درباره وجهه آمریکا در جهان و مواضع درحال تغییر ترامپ گفت: ترامپ مواضع مختلفی اتخاذ میکند. او حتی سخنان خود را نقض میکند، یک روز یک موضوع بیان میکند و روز دیگر اقدامی در تضاد با اظهارات خود انجام میدهد. نگران وجهه آمریکا در جهان هستم. ترامپ اوکراین را عامل شروع جنگ معرفی کرد. اکنون موضع او تغییر کرده است.
رد طرح متوهمانه اسرائیل برای تبدیل کردن ایران به لیبی
بلینکن درباره تقلای رژیم سارائیل برای اجرای طرح لیبی علیه ایران نیز گفت: تحولات لیبی همچنان در خاطر بسیاری از جمله ایران قرار دارد. ایران هرگز به چنین چیزی تن نخواهد داد. از طرفی تحولات اخیر نشان داد که کشورهای دارای سلاح هستهای از امنیت بسیار بیشتری برخوردار هستند. چنین کشورهایی از مصونیت بیشتری برخوردار هستند. ممکن است ایرانی ها نتیجه مشابهی بگیرند و سلاح هستهای بسازند. به کره شمالی نگاه کنید، این کشور از مصونیت بسیار بالایی برخوردار است.
این مقام دموکرات آمریکایی گفت: بهترین راه برای جلوگیری از این مساله یک توافق است که توانایی نظامی آمریکا علیه ایران را حفظ کند.
وزیر خارجه سابق آمریکا به وحدت و اتحاد ایرانیان در حمله ۱۲ روزه برغم میل و نقشه های شوم نخست وزیر اسرائیل و نیز خواسته واشنگتن درباره تغییر حکومت اشاره و تصریح کرد: نتانیاهو خواستار شورش در ایران بود اما هیچکس نمیتواند آینده را پیش بینی کند. باید روی موضوعاتی که قابل کنترل هستند برنامهریزی کرد. شاید ایرانی ها حاضر به توافقی گستردهتر باشند که در آن برنامه موشکی آنها نیز محدود شود.»
بلینکن درباره حملات اسرائیل علیه مردم و غیرنظامیان و نیز اماکن غیرنظامی از جمله زندان اوین بدون محکوم کردن این حملات گفت: ما از شرایط داخلی ایران خبر نداریم و بسیاری از جامعه ایران از جمهوری اسلامی ایران حمایت میکند. باید به مردم ایران و خواسته آنها فکر و زندگی بهتری برای آنها ایجاد کرد. اما مهمتر از هرچیزی منافع و اهداف آمریکا است و براین اساس باید برنامه هستهای ایران را محدود کنیم.
دفاع بلینکن از حمایت دولت بایدن از اسرائیل؛ نابودی کامل حماس غیر ممکن است
او در ادامه گفت و گو با کریستین امان پور درباره جنایات اسرائیل علیه مردم غزه، باز هم بدون محکوم کردن آن گفت: عذاب کشیدن فلسطینیان دیگر منفعتی ندارد. باید این درگیری پایان یابد. جنگ غزه یکی از بدترین جنگهایی است که شاهد آن بودم.
بلینکن با تکرار ادعای اسرائیل مبنی بر اینکه حماس در بین غیرنظامیان حضور دارد، گفت: اسرائیل باید از آسیب زدن به غیرنظامیان جلوگیری میکرد و برای رسیدن به اهداف خود، خواستار نابودی حماس است و سال گذشته حماس نابود شد. اسرائیل به اهداف خود دست یافته است. اسرائیل باید از غزه خارج شود، اما شکاف شکل گرفته با چه چیزی پر خواهد شد؟ در دولت بایدن بر روی طرحی کار کردیم که پس از خروج اسرائیل، مانع بازگشت حماس میشد.متاسفانه دولت کنونی آمریکا چنین طرحی را دنبال نکرده است.
این مقام دولت بایدن همچنین حماس را متهم کرد که در پی ایجاد اختلاف میان آمریکا و اسرائیل بود و مواضع عمومی آمریکا با اظهارات خصوصی رد و بدل شده با اسرائیل بسیار متفاوت است. او تصریح کرد: شما باید هنگام اعلام مواضع عمومی، همه این موضوعات را در نظر بگیرید.
بلینکن با دفاع از حمایت واشنگتن در دوره بایدن از اسرائیل گفت: از دستاوردهای خود راضی هستم و به آن افتخار میکنم. او در عین حال اذعان کرد: از زمان حمله هفتم اکتبر به اسرائیل، حمایت جهان از اسرائیل کاهش یافته است.
این مقام سابق آمریکایی بدون اشاره به دهه ها جنایات اسرائیل ادعا کزد: این جنگ را حماس آغاز کرد. کاش افرادی که خشمگین هستند، خواستار تسلیم شدن حماس میشدند. نابودی کامل حماس غیرممکن است. اما ساختار نظامی حماس از هم فروپاشیده است.
او سپس در بخش دیگری از مصاحبه اذعان کرد: حماس نیروهای از دست رفته خود را دوباره استخدام کرده و توان خود را بازیابی کرده است. باید به راهکاری دائمی برای غزه دست یافت.
توافق سازش میان اسرائیل و عربستان
بلینکن درباره توافق سازش میان اسرائیل و اعراب نیز ادعا کرد: بسیاری از اقدامات لازم برای عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان انجام شده است و برای رسیدن به این منظور، جنگ غزه باید پایان یابد و مسیری برای تشکیل کشور مستقل فلسطین وجود داشته باشد. در غیر این صورت، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان با عادی سازی روابط موافقت نخواهد کرد اگرچه او در پی عادی سازی روابط خود با اسرائیل است.
فشار به روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین
وزیر خارجه دولت بایدن درباره جنگ روسیه و اوکراین نیز گفت: بایدن در تمام تصمیمگیریهای آمریکا در موضوع اوکراین دخیل و خواستار جلوگیری از جنگ روسیه و آمریکا بود. باید تسلیحات مورد نیاز اوکراین را تامین و از سرمایه بلوکه شده روسیه برای کمک به اوکراین استفاده کنیم.
بلینکن تاکید کرد: رسیدن به نقطهای که روسیه برای پایان دادن به جنگ تحت فشار قرار گیرد، امکان پذیر است و اوکراین باید کشوری دموکراتیک باقی بماند.