شناسهٔ خبر: 73891779 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

استاندار مرکزی: محیط زیست کشور شرایط شهر اراک را در بحث مصرف مازوت استثنا ببیند

اراک - ایرنا - استاندار مرکزی گفت: انتظار است سازمان محیط زیست کشور شرایط آلودگی هوای اراک و مصرف مازوت نیروگاه شازند را به شکل استثنا ببیند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، مهدی زندیه‌وکیلی عصر سه‌شنبه در نشست کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی با حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در اراک، افزود: دکتر پزشکیان اولین رئیس جمهوری بود که قطع مازوت سوزی را از نیروگاه شازند اعلام کرد و در این راستا تلاش‌های زیادی نیز صورت گرفت اما بنا به دلیل ناترازی انرژی محقق نشد.

وی بیان کرد: رئیس جمهور پس از شروع مجدد مازوت‌سوزی در نیروگاه شازند از مردم شهرهای اراک و شازند عذرخواهی کرد.

استاندار مرکزی ادامه داد: پالایشگاه شازند تولیدکننده مازوت کم سولفور است که روزانه یک میلیون لیتر تولید دارد اما مصرف مورد نیاز نیروگاه روزانه هشت میلیون لیتر است.

وی بیان کرد: زمستان سال گذشته روزانه ۵۰۰ هزار لیتر مازوت کم‌سولفور برای نیروگاه شازند اختصاص یافت که البته برای همه روزها نبود.

استاندار مرکزی ادامه داد: انتظار است در بحث اختصاص مازوت کم‌سولفور به نیروگاه شازند در شرایط خاص نگاه ویژه شود.

زندیه‌وکیلی اظهار کرد: مازوت سوزی سال‌های سال است که در نیروگاه شازند انجام می‌شود و انتظار است در راستای کاهش اثرات این سوخت، کارهای امکان پذیر مورد توجه قرار گیرد.

وی تاکید کرد: بازنگری مجدد طرح کاهش آلودگی هوای اراک با اختصاص اعتبار ویژه مورد انتظار است، زیرا بازنگری این طرح در سال ۹۸ انجام شده است.

استاندار مرکزی افزود: از سال ۹۲ اتفاقات خوبی در جهت کاهش آلودگی هوای اراک انجام شد به طوری که در برهه‌ای از زمان مازوت‌سوزی قطع و ۷۰۰ دیگ آلاینده شرکت ایرالکو از مدار تولید خارج شد، از یک‌هزار هکتار فضای سبز اختصاص یافته، حدود ۷۰۰ هکتار انجام شد، بسیاری از تاکسی‌ها و کوره‌های آجر پزی نیز گاز سوز شدند.

وی خاطرنشان کرد: با شروع ناترازی‌ها در حوزه انرژی کشور، وضعیت هوای اراک روبه وخامت گذاشته و مردم این شهر هم در فصل زمستان و سرد و هم تابستان و گرم با آلودگی هوا همراه هستند.

استاندار مرکزی ادامه داد: اقدامات شهرداری اراک در راستای کاهش آلودگی هوای شهر جای تقدیر دارد و در سال‌های اخیر اتوبوس‌های برقی زیادی در این شهر به ناوگان حمل و نقل عمومی اضافه شده است.

زندیه‌وکیلی گفت: استان مرکزی در راستای کمک به شرایط ناترازی انرژی کشور ایجاد پنج‌هزار مگاوات انرژی خورشیدی در طول سه سال هدفگذاری کرده که تاکنون با توفیقات خوبی همراه شده است.

فرماندار اراک هم گفت: امید است حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به استان مرکزی همراه با هدیه‌ای ارزشمند به مردم اراک در راستای قطع مازوت یا اختصاص مازوت کم‌سولفور برای نیروگاه شازند باشد.

عبدالرضا حاج‌علی‌بیگی افزود: منابع آبی اراک روبه اتمام است و این شهر هوا ندارد انتظار است بحث قطع مازوت یا اختصاص مازوت کم‌سولفور در نیروگاه شازند در دولت با جدیت پیگیری شود و برای آن مصوبه‌ای اخذ شود.

وی بیان کرد: به عنوان فرماندار اراک از روی مردم این شهر شرمنده هستم که هم در فصل سرد سال مازوت‌سوزی را تحمل کردند و الان هم در فصل تابستان مصرف این سوخت را تحمل می‌کنند.

سرپرست اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی هم در این نشست گفت: طرح سیاهه انتشار آلودگی هوای اراک و شازند در سال ۱۴۰۳ انجام شد که در این طرح بیشتر آلاینده‌های صنایع و خودرو بررسی شد و گرد و غبار دیده نشد.

امیر انصاری افزود: کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی به صورت مدام برگزار می‌شود و این استان بویژه شهر اراک در طول سال با آلودگی هوا درگیر است.

وی بیان کرد: اراک شهر صنعتی است که در شرق آن صنایع مادر مانند ایرالکو، کمباین‌سازی، هپکو و آذرآب قرار دارد و در نزدیکی این شهر نیز تالاب کویری میقان قرار دارد که در ۶ ماه اول سال با وزش بادهای قم، دشت‌های مرکزی کشور، گرد و غبار نمکی تالاب هم به آلودگی صنایع اضافه می‌شود.

سرپرست اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: سمت غرب اراک هم نیروگاه، پتروشیمی و پالایشگاه قرار دارد که در ۶ ماه دوم سال، آلاینده‌های این صنایع با وزش بادهای جنوب و جنوب غربی به اراک وارد می‌شود و شرایط اراک را به حالت اضطرار می‌رساند.

انصاری بیان کرد: آلاینده مسئول برخی روزهای اراک در ایام سال، دی اکسید گوگرد ثبت شده که این وضعیت در سایر شهرهای کشور دیده نشده و نیاز است شرایط هوای این شهر ملی دیده شود.

وی گفت: نیاز است ۲ هزار میلیارد ریال امسال از سوی شهرداری و شورای اسلامی در راستای پرداخت عوارض آلایندگی برای به روزرسانی ایستگاه‌های موجود و اضافه کردن پنج ایستگاه جدید تزریق شود.

ثبت ۲۰ روز هوای ناسالم در اراک

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز در ادامه این نشست گفت: هفت ایستگاه سنجش آلایندگی هوا در اراک وجود دارد که یک ایستگاه آن از مدار خارج شده و همه ایستگاه‌ها تنها سنجش گرد و غبار را دارند.

علیرضا محرابیان افزود: شهرداری اراک برای اولین بار یک ایستگاه مدرن بعد از ۱۰ سال خریداری و نصب کرده که امروز( سه‌شنبه) افتتاح شد که جای تقدیر دارد.

وی بیان کرد: کلانشهر اراک از ابتدای امسال تاکنون ۹ روز پاک، ۸۷ روز قابل قبول، ۱۸ روز ناسالم برای گروه‌های سنی و ۲ روز ناسالم برای همه گروه‌های سنی گذرانده است.

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: تعداد روزهای پاک اراک از ابتدای امسال تاکنون از ۲ روز در سال گذشته به ۹ روز افزایش یافته و تعداد روزهای ناسالم مانند سال گذشته است.

محرابیان عنوان کرد: آلاینده مسئول امسال هوای اراک تاکنون، ذرات معلق کمتر از ۲ و نیم بوده اما سال گذشته و سال ۱۴۰۲ به ترتیب پنج و ۲۷ روز ناسالم با آلاینده دی‌اکسید گوگرد در این شهر به ثبت رسید.

وی اظهار کرد: ثبت آلاینده هوا با دی‌اکسید گوگرد در هیچ شهری به جز اراک تاکنون گزارش نشده است.

رئیس امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: آلاینده مسئول ۶ ماه نخست سال در شهر اراک مربوط به ذرات معلق منطقه کویر قم، کویر مرکزی ایران و تالاب میقان است که با هرگونه وزش باد منجر به انتقال گرد و غبار می‌شود.

محرابیان اظهار کرد: آلاینده ۶ ماهه دوم همزمان با وارونگی دما و افزایش آلاینده‌های جوی به واسطه استفاده از سوخت مازوت ایجاد می‌شود.

وی گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۳۰ میلیون لیتر مازوت در نیروگاه حرارتی شازند مصرف شده است.

مدیرعامل رییس شبکه مردم نهاد زیست محیطی استان مرکزی موسسه سبزاندیشان اراک نیز در این نشست گفت: انتظار است برای نیروگاه شازند ماده ۱۲ اعمال شود، زیرا این صنعت آلاینده فرسوده است، جانمایی آن غلط بوده و توان نصب فیلتراسیون هم ندارد.

حمید اخوان افزود: انتظار است این موضوع در کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا مطرح و حکم تعطیلی این واحد گرفته شود و این صنعت به نقطه دیگری منتقل شود.

رییس شبکه مردم نهاد زیست محیطی استان مرکزی هم گفت: اراک به جز درگیری با آلایندگی شدید نیروگاه با آلاینده‌های دیگر صنعتی از جمله فعالیت ایرالکو همراه است.

سیاوش آقاخانی افزود: آلایندگی ایرالکو کمتر از نیروگاه نیست و این واحد صنعتی تاکنون واحد آندسازی خود را علی رقم تعهدات چندین‌باره به بیرون از شهر منتقل نکرده است.

وی بیان کرد: مردم استان مرکزی شرایط کشور را درک می‌کنند اما انتظار دارند وضعیت خاص اراک ویژه دیده شود.

رییس شبکه مردم نهاد زیست محیطی استان مرکزی ادامه داد: دکتر پزشکیان تنها رئیس جمهوری بودند که بابت سوخت مازوت نیروگاه از مردم اراک عذرخواهی کردند و این ارزشمند است.

آقاخانی بیان کرد: اگر نگاه دولت ویژه باشد می‌توان اقدامات خوبی انجام داد و نیاز است شرایطی فراهم شود تا از ظرفیت نوسازی صنایع بیش از پیش در این استان استفاده شود.