شناسهٔ خبر: 73887452 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مدیرکل بهزیستی استان کرمان اعلام کرد

افزایش ناهنجاری‌های اجتماعی در لایه‌های مختلف جامعه

مدیرکل بهزیستی استان کرمان گفت: جامعه هدف ما هر سال گسترده‌تر می‌شود و این یعنی ناهنجاری‌های اجتماعی در حال نفوذ به لایه‌های مختلف جامعه‌اند.

صاحب‌خبر -

علیرضا وحیدزاده ۲۴ تیر در نشستی خبری به مناسبت آغاز هفته بهزیستی با اشاره به نقش حیاتی رسانه‌ها در شکل‌دهی به گفتمان‌های اجتماعی، تأکید کرد: رسانه‌ها چشم و گوش مردم‌اند؛ هم اطلاع‌رسانی می‌کنند و هم نقد منصفانه دارند. این نقدها، اگر عادلانه و کارشناسانه باشند، می‌توانند دستگاه‌ها را وادار به پاسخگویی و اصلاح عملکرد کنند. ما هم وظیفه‌ داریم صادقانه با مردم و رسانه‌ها صحبت کنیم.

وی با اشاره به افزایش روزافزون گروه‌های هدف تحت پوشش بهزیستی از جمله معلولان، زنان سرپرست خانوار، کودکان کار و مبتلایان به اعتیاد افزود: جامعه هدف ما هر سال گسترده‌تر می‌شود و این یعنی ناهنجاری‌های اجتماعی در حال نفوذ به لایه‌های مختلف جامعه‌اند. ما در حوزه‌هایی مانند پیشگیری از معلولیت، مشاوره و آزمایش ژنتیک اقدامات خوبی داشته‌ایم، اما کافی نیست، چراکه پیچیدگی‌های دنیای مدرن، مهارت‌های خاصی برای بودن، زیستن و تعامل مؤثر می‌طلبد.

مدیرکل بهزیستی کرمان با تأکید بر اینکه صرف توسعه خدمات حمایتی نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای امروز باشد، گفت: ما ۱۵۲ مرکز شبانه‌روزی مراقبتی داریم، اما همچنان با موج نگران‌کننده‌ای از آسیب‌های اجتماعی مانند خودکشی، کودک‌آزاری، طلاق و اعتیاد روبه‌رو هستیم. این یعنی ما هنوز مهارت‌های لازم برای زیستن در این عصر را نیاموخته‌ایم. خانواده که محور تمام سیاست‌گذاری‌های ما بوده، دیگر به تنهایی قادر به انجام همه کارکردهای گذشته‌اش نیست.

وی ادامه داد: سال گذشته گفتیم باید ارتباطات درون‌خانوادگی را تقویت کنیم. خانواده‌هایی که تعامل گرم و مؤثری دارند، آسیب‌پذیری کمتری دارند، اما خانواده‌های سرد و بی‌گفت‌وگو، با شبکه‌های اجتماعی ضعیف، بیشترین استعداد را برای بروز پدیده‌هایی چون خودکشی دارند.

وحیدزاده با بیان اینکه آمار خودکشی در برخی مناطق استان نگران‌کننده شده است، افزود: ما دستگاه اول در این حوزه نیستیم، اما با مشاهده روند افزایشی این پدیده در گروه سنی ۱۵ تا ۲۵ سال، مطالعات کیفی را آغاز کردیم. یافته‌ها نشان می‌دهد که خانواده، مهم‌ترین مکانیزم بازدارنده یا تشدیدکننده خودکشی است. وقتی گفت‌وگو، همدلی و ارتباط مؤثر نباشد، افراد در برابر فشارها تاب نمی‌آورند.

وی همچنین به فقدان نظام مداخلات اجتماعی سازمان‌یافته اشاره کرد و گفت: متأسفانه ما رشته مددکاری خانواده به شکل هدفمند نداریم. کشورهای توسعه‌یافته توانسته‌اند مسائل اجتماعی‌شان را مدیریت کنند چون ساختارهای مداخله‌گری‌شان را تقویت کرده‌اند. ما نیاز داریم بهزیستی محله‌محور داشته باشیم و محله را به عنوان فیلتر طبیعی آسیب‌ها بازتعریف کنیم.

مدیرکل بهزیستی کرمان ابراز امیدواری کرد که در سال ۱۴۰۴ با همکاری سازمان‌های مردم‌نهاد، تشکل‌های دولتی، آموزش‌وپرورش و فعالان اجتماعی، پروژه‌ «اطلس ناهنجاری‌های اجتماعی» را در استان اجرا کنند و بر اساس این اطلس، در هر منطقه باید متناسب با نوع ناهنجاری غالب، مهارت‌های اجتماعی مرتبط را آموزش دهیم، مثلاً در منطقه‌ای باید روی همدلی و در منطقه‌ای دیگر بر مهارت کنترل خشم یا خودمراقبتی تمرکز کنیم. این یک رویکرد علمی، هدفمند و قابل پیگیری است که می‌تواند به ترمیم نظام اجتماعی ما کمک کند.

انتهای پیام